ΜΑΡΚΟΣ ΜΟΥΖΑΚΗΣ

Προεδρικά σενάρια με φόντο τον Κ. Καραμανλή…

Προεδρικά σενάρια με φόντο τον Κ. Καραμανλή…

Του Μάρκου Μουζάκη

Η συζήτηση βέβαια, ακόμα και οι αντιπαραθέσεις γύρω απ’ την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, το Μάρτη του 2015 (φυσικά οι διαδικασίες θα αρχίσουν νωρίτερα) δεν έχουν ξεκινήσει.

Αλλά αξίζει να παραθέσουμε απλώς ορισμένα δεδομένα που έχουν εν δυνάμει διαμορφωθεί ή τείνουν να διαμορφωθούν, προς αξιολόγηση…

  1. Η κυβέρνηση επιμένει, ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο, ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές. Αλλά όσο περνά ο καιρός, όλο και λιγότεροι το πιστεύουν αυτό, ακόμα και εντός της κυβέρνησης. Φυσικά καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
  2. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει προς πάσα κατεύθυνση, ότι θα προκαλέσει εκλογές αξιοποιώντας την Προεδρική εκλογή. Και η πρόθεσή του αυτή δείχνει να ενισχύεται μετά και την άρνηση του Φ. Κουβέλη να ενταχθεί στον κυβερνητικό σχεδιασμό, στην ουσία δηλαδή να αποδεχτεί πρόταση απ’ τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ (την… Ελιά) να είναι υποψήφιος, προκειμένου να σχηματιστεί Προεδρική πλειοψηφία, που πάλι δεν θα ήταν σίγουρο ότι θα σχηματίζονταν…
  3. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλιας –σύμφωνα με πληροφορίες- απάντησε αρνητικά σε βολιδοσκόπηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά να παραιτηθεί, εφόσον του ζητηθεί απ’ την κυβέρνηση, το φθινόπωρο, ώστε να πάμε τότε σε εκλογή νέου Προέδρου, ενδεχομένως μετά από εκλογές.
  4. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στον ALPHAεκφράστηκε με θετικά λόγια για τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, είπε ότι ανταλλάσσει απόψεις μαζί του (μαζί με ευχές, στις γιορτές…) και γενικά σαφέστατα τον διαχώρισε απ’ την οξύτατη κριτική που ασκεί σε κυβέρνηση και Σαμαρά…
  5. Όταν –εύλογα- ρωτήθηκε, αν αυτό σημαίνει και… κάτι άλλο, σχετιζόμενο με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, απάντησε ότι ως επικεφαλής ενός κόμματος αριστερού θα προτιμούσε να εκλεγεί Πρόεδρος προερχόμενος απ’ την Αριστερά, αλλά πρόσθεσε και το αυτονόητο, ότι ο συσχετισμός που θα διαμορφωθεί θα κρίνει πολλά. Δηλαδή, κάθε άλλο παρά απέκλεισε το ενδεχόμενο στήριξης του Κ. Καραμανλή…
  6. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής δεν έχει εκφράσει επιθυμία να διεκδικήσει τη θέση του πρώτου πολίτη της χώρας. Σε συζητήσεις πάντως με φίλους του επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του Προέδρου, σε μια κατεύθυνση μεταξύ των ακόμα και ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων που είχε επί εποχής του θείου του Κων/νου Καραμανλή και του εντελώς πρωθυπουργοκεντρικού μοντέλου που θέσπισε το 1985 ο Α. Παπανδρέου…
  7. Το πιθανότερο αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών, είτε διεξαχθούν με αφορμή την εκλογή Προέδρου είτε νωρίτερα, είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς αυτοδυναμία. Εδώ υπεισέρχεται ο παράγων «συσχετισμός» που προαναφέραμε…
  8. Ποιες και πόσες πολιτικές δυνάμεις θα καταψήφιζαν μια πρόταση για τον Κ. Καραμανλή προερχόμενη (λέμε τώρα…) απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ και μετά από νωπή εκλογική αναμέτρηση;

Οι αξιολογικές κρίσεις, δικές σας, εμείς απλώς παραθέσαμε ορισμένα δεδομένα…