ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ο Μπάκος, η στοιχηματική στη Νιγηρία και τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

στοιχημα
Την περίοδο που καταρτιζόταν ο Κώδικας Ηθικής της FIFA, και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2018, συστάθηκε στο Λάγος της Νιγηρίας η εταιρεία Crystal Gaming Limited
PIXABAY

Το 2018 η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η γνωστή FIFA, κατήρτισε και έθεσε σε ισχύ έναν Κώδικα Ηθικής (Code of Ethics), που προσδιορίζει τις υποχρεώσεις όσων ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Παραγόντων, παικτών, μάνατζερ και agent.

Το άρθρο 26 του Κώδικα Ηθικής της FIFA αναφέρει ρητά πως απαγορεύεται στα άτομα που δεσμεύονται από τον Κώδικα να συμμετέχουν, είτε άμεσα είτε έμμεσα, σε στοιχήματα, τζόγο ή παρόμοιες εκδηλώσεις ή συναλλαγές που σχετίζονται με ποδοσφαιρικούς αγώνες ή οποιεσδήποτε σχετικές ποδοσφαιρικές δραστηριότητες.

Ξεκαθαρίζει δε πως τα άτομα που δεσμεύονται από τον Κώδικα δεν πρέπει να έχουν συμφέροντα, άμεσα ή έμμεσα (μέσω ή σε συνεργασία με τρίτους), σε οντότητες, εταιρείες, οργανισμούς κ.λπ. που προωθούν, οργανώνουν ή διεξάγουν στοιχήματα ή παρόμοιες εκδηλώσεις ή συναλλαγές που σχετίζονται με ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Όσοι παραβιάζουν το άρθρο 26 του Κώδικα Ηθικής τιμωρούνται με πρόστιμο τουλάχιστον 100.000 ελβετικών φράγκων και με απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για μέγιστο χρονικό διάστημα τριών ετών.

Η Betbiga

Την ίδια περίοδο που καταρτιζόταν ο Κώδικας Ηθικής της FIFA, και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2018, συστάθηκε στο Λάγος της Νιγηρίας η εταιρεία Crystal Gaming Limited.

Σκοπός της εν λόγω εταιρείας είναι αποκλειστικά η παροχή υπηρεσιών παιγνίων και στοιχηματισμού (Gambling and betting). Ένα δίμηνο μετά τη δραστηριοποίηση της, η Crystal Gaming Limited έθεσε σε παραγωγική λειτουργία την πλατφόρμα online στοιχήματος Betbiga.

Σύμφωνα με το μητρώο της Επιτροπής Παιγνίων της αφρικανικής χώρας (National Lottery Regulatory Commission, NLRC) η άδεια της Betbiga είναι πενταετής και εκπνέει στις 18 Ιουνίου του 2023.

Αλλά ποιοι είναι πίσω από την Betbiga και την Crystal Gaming Limited;

Σύμφωνα με το Μητρώο Εταιρειών της Νιγηρίας ως διευθυντές (directors) της Crystal Gaming Limited εμφανίζονται οι εξής:

  • Η Rosaline Abolagba, εκπροσωπώντας την κυπριακή εταιρεία Volucia Limited. Η Rosaline Abolagba εμφανίζεται να εργάζεται ως operations manager στην Crystal Management SA, εταιρεία που δραστηριοποιείται σε brokerage δεξαμενοπλοίων και στο Port Services και την οποία έχει ιδρύσει ο επιχειρηματίας Αθανάσιος (Θάνος) Θεοχάρης.
  • Ο Ιωάννης Ντάλλας (Ioannis Ntallas) εκπροσωπώντας την κυπριακή εταιρεία Volucia Limited. O κ. Ντάλλας εργαζόταν μεταξύ Ιανουαρίου 2015 - Ιουλίου 2018 στον Αστέρα Τρίπολης ως Chief Communication Officer. Πριν και συγκεκριμένα από τον Αύγουστο του 2010 έως το Νοέμβριο του 2014 είχε εργαστεί ως Graphic Journalist. Σήμερα είναι εκ των βασικών στελεχών της Arcadia Sports.
  • Ο Κωνσταντίνος Στρανομίτης (Konstantinos Stranomitis) εκπροσωπώντας την μαλτέζικη Muswell Finance Limited. Ο κ. Στρανομίτης μέσω της εταιρείας του Altenar ασχολείται με υπηρεσίες παροχής λοyισμικού στον χώρο των τυχερών παιγνίων από το 2003. Διαμένει μόνιμα στη Μάλτα από το 2007, ενώ είναι και πρόεδρος των Ελλήνων της Μάλτας.
  • Ο Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος (Konstantopoulos Panagiotis).
  • Ως γραμματέας της Crystal Gaming Limited δηλώνεται η Balikis Raheem.

Η Volucia Limited

Η κυπριακή Volucia Limited που εκπροσωπείται στην Crystal Gaming Limited με δύο μέλη έχει ειδικό ενδιαφέρον.

Η εταιρεία συστάθηκε στις 22 Μαρτίου 2019 από τον δικηγόρο Πέτρο Χατζηλοϊζου, ο οποίος εμφανίζεται ακόμη και σήμερα ως director της.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Μητρώο Εταιρειών της Κύπρου στις 4 Σεπτεμβρίου 2018, το 100% των μετοχών της εταιρείας πέρασε στον Αθανάσιο Θεοχάρη. Πρόκειται για τον επιχειρηματία, ιδιοκτήτη, της Crystal Management SA, της εταιρεία που δραστηριοποιείται σε brokerage δεξαμενοπλοίων και στην οποία όπως προαναφέρθηκε εργάζεται η Rosaline Abolagba.

Ο κ. Θεοχάρης είναι πολύπειρος επί των ναυτιλιακών και έχει ένα πλούσιο βιογραφικό. Αυτό το βιογραφικό δεν παραπέμπει με οποιαδήποτε τρόπο σε δραστηριότητες σε σχέση με τον διαδικτυακό στοιχηματισμό.

Συνέταιρος με τον Νίκο Μπάκο

Προ 11 μηνών, το Μάιο του 2020, ο κ. Θεοχάρης συνέστησε μαζί με τον Νίκο Μπάκο, τον γιο του εφοπλιστή Δημήτρη Μπάκου, την εταιρεία ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΑΘ. ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε., η οποία σύμφωνα με το καταστατικό της παρέχει υπηρεσίες ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών, υπηρεσίες συντήρησης βαρκών, υπηρεσίες ενοικίασης πλοίων ψυχαγωγίας (κότερων, θαλαμηγών, βενζινάκατων, κλπ) με πλήρωμα και χωρίς πλήρωμα, υπηρεσίες στάθμευσης και φύλαξης σκαφών, σε χερσαίο χώρο, κ.α..

Οι κ.κ. Θεοχάρης και Μπάκος κατέχουν έκαστος το 50% της ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΑΘ. ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.

Να σημειωθεί παράλληλα πως η εταιρεία του Νίκου Μπάκου, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΚΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε. με διακριτικό τίτλο ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΦΟΥΡΙΑ Ε.Ε., αλλά και η εταιρεία ΣΤΑΡ ΟΙΛ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ, με την οποία συνδέεται, έχουν ως έδρα την οδό Κανάρη 1 στον Πειραιά, την οποία δηλώνει ως έδρα και η Volucia Limited του Θάνου Θεοχάρη.

Αστέρας Τρίπολης και Betbiga

Πέραν της ιδιότητας του εταίρου στην ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΑΘ. ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε. ο Νίκος Μπάκος έχει και την ιδιότητα του Ά Αντιπροέδρου της ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης.

Και λόγω αυτής της ιδιότητας του εγείρονται ερωτήματα για ενδεχόμενη σύνδεση του ιδίου με την στοιχηματική εταιρεία Crystal Gaming Limited που λειτουργεί την πλατφόρμα online στοιχήματος Betbiga στη Νιγηρία.

Αφενός η συμμετοχή του Ιωάννη Ντάλλα, του πρώην Chief Communication Officer του Αστέρα Τρίπολης στη διοίκηση της Crystal Gaming Limited ως εκπροσώπου της Volucia Limited, αφετέρου η επιχειρηματική σχέση του κ. Μπάκου με τον κ. Θεοχάρη, δηλαδή με τον ιδιοκτήτη της Volucia Limited, δεν αφήνουν περιθώρια για υπεκφυγές.

Επιπρόσθετα πρέπει να σημειωθεί πως η πλατφόρμα της Betbiga στη Νιγηρία επιτρέπει το στοιχηματισμό σε αγώνες του Αστέρα Τρίπολης, κάτι που καθιστά την ανάγκη διευκρίνησης των σχέσεων, μεταξύ των διαχειριστών της στοιχηματικής και των διοικούντων την ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης, άμεση και επιτακτική. Άλλωστε, αυτό επιβάλει και ο Κώδικας Ηθικής της FIFA.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr