ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Απτόητος ο Κυριακόπουλος εξακολουθεί να ρυπαίνει τη Μήλο

Απτόητος ο Κυριακόπουλος εξακολουθεί να ρυπαίνει τη Μήλο

Εννιά μήνες μετά τις αποκαλύψεις για την περιβαλλοντική επιβάρυνση της S&B στο νησί φαίνεται πως δεν πτόησε τον επιχειρηματία και τα στελέχη του να αλλάξουν τακτική

Το οικολογικό δράμα στη Μήλο συνεχίζεται με την σιωπηρή ανοχή παραγόντων της τοπικής κοινωνίας. Λίγους μήνες μετά τις μεγάλες αποκαλύψεις για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλούν οι δραστηριότητες της εταιρείας S&B στο νησί , την καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Σύρου καθώς και το θόρυβο που προκλήθηκε στην κοινή γνώμη, το “Newsbomb.gr” επέστρεψε «στον τόπο του εγκλήματος» κι έκανε αυτοψία στο νησί.

Για να μην ξεχνιόμαστε, οι ελεγκτές της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) έχουν διαπιστώσει τις εξής παραβάσεις από τη λειτουργία της S&B στη Μήλο:

Εγκαταστάσεις επεξεργασίας Μπεντονίτη και περλίτη στη θέση «Βούδια»:

Παράβαση 1 : Η σκόνη περλίτη που παράγεται στη μονάδα περλίτη από τα συστήματα ξηρής αποκονίωσης-σακκόφιλτρα αναμιγνύεται με θαλασσινό νερό κα μαζί με τα απόβλητα από τις πλυντρίδες διατίθεται στην θάλασσα. Ο τρόπος αυτός διαχείρισης του στερεού αποβλήτου της μονάδας γινόταν κατά παράβαση της ΚΥΑ 50910 (ΦΕΚ 1909Β) «Μέτρα και όροι για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων. Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης».

Παράβαση 2 : Η εταιρεία δε διέθετε άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων για τα υγρά απόβλητα που παράγονται από τη μονάδα επεξεργασίας του Μπεντονίτη κατά παράβαση των προβλεπόμενων στις διατάξεις της Υγειονομικής Διάταξης με Αριθ.Ε1β 221 της 22 Ιαν. «Περί διαθέσεως λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων», ΦΕΚ 128/Β/1965.

Εγκατάσταση επεξεργασίας περλίτη και ορυχείο περλίτη στη θέση «Τσιγκράδο»

Παράβαση: «Η σκόνη που παράγεται στη μονάδα περλίτη από΄τα συστήματα ξηρής αποκονίωσης – σακκόφιλτρα αναμιγνύεται με θαλασσινό νερό και μαζί με τα απόβλητα από τις πλυντρίδες διατίθεται στη θάλασσα. Ο τρόπος διαχείρισης του στερεού αποβλήτου της ονάδας γινόταν κατά παράβαση των προβλεπόμενων στην με Α.Π. 147729/2877/21.06.06 Κ. Υ. Απόφαση Έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (περ. όροι δ1.2 και δ1.10) και των διατάξεων της ΚΥΑ 50910/2727/2003 (ΦΕΚ 1909Β) «Μέτρα και όροι για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων. Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης».

Μπορεί η μονάδα του Τσιγκράδου να τέθηκε σε ύπνωση με πρόσχημα τις αποκαλύψεις που έγιναν για την περιβαλλοντική ρύπανση από την παντελή έλλειψη πολιτικής σχετικά με τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Όπως λένε στο νησί, η εταιρεία S&B του κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου δεν λειτουργεί τη μονάδα στο Τσιγκράδο για λόγους οικονομίας αλλά συνεχίζει κανονικά την εξόρυξη και την εκμετάλλευση πετρωμάτων παραβιάζοντας τον νόμο σύμφωνα με τις παραπάνω διαπιστώσεις. Εν τω μεταξύ δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα αν τελικώς διέθετε ή όχι άδεια…

Στο πλαίσιο νέας δημοσιογραφικής έρευνας θα δείτε με ντοκουμέντα τι εννοούν οι Μηλιοί όταν λένε πως «τα στελέχη της εταιρείας του Κυριακόπουλου ρίχνουν στάχτη στα μάτια της τοπικής κοινωνίας λέγοντας ότι έκλεισε η μονάδα από το θόρυβο αλλά συνεχίζουν απτόητοι το έργο τους»… Όπως φαίνεται ούτε ο θόρυβος, ούτε το πρόστιμο από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ούτε οι εκθέσεις δημόσιων -ανεξάρτητων- οργανισμών έχουν σημασία μπροστά στο υπερκέρδος που ονειρεύονται ορισμένοι.

Νέες αποκαλύψεις

Από τη νέα αυτοψία του Newsbomb.gr βγαίνουν νέα στοιχεία σχετικά με την περιβαλλοντική επιβάρυνση και την επιδεικτική αδιαφορία για τα συμπεράσματα των επιθεωρητών Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στο νησί. Παράλληλα, από την δημοσιογραφική έρευνα προέκυψε ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο: στο όνομα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η εταιρεία φαίνεται ότι προβαίνει σε χορηγίες σχεδόν προς όποιον τοπικό φορέα ζητεί αρωγή. Όμως υπάρχουν φωνές που συναρτούν τις συγκεκριμένες «χορηγίες» με τα μειωμένα ανταποδοτικά τέλη προς τον δήμο της Μήλου, όπως έχει καταγγελθεί ακόμα και σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν εξηγήσεις από τον δήμαρχο Μήλου κ. Γεράσιμο Δαμουλάκη ως προς το ύψος και την ανάλυση των ανταποδοτικών τελών της εταιρείας προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Φυσικά, οι απαντήσεις , των οποίων την σαφήνεια θα αφήσουμε στην κρίση των αναγνωστών μας, περιορίζονται σε μια μόνιμη επωδό που έχει να κάνει με το χορηγικό πρόγραμμα για εκδηλώσεις και μουσεία από την εταιρεία. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Όπως ισχυρίζονται κάτοικοι που αγωνίζονται για τον τόπο τους, με τις χορηγίες κάμπτεται οποιαδήποτε αντίδραση εις βάρος της εταιρείας και των αποφάσεων που παίρνουν τα στελέχη της.

Χρυσώνουν το χάπι με χορηγίες;

Αυτό το ερώτημα προκύπτει σε πολλούς κατοίκους που συνδυάζουν την περιβαλλοντική αμέλεια της S&B σε βάρος του περιβάλλοντος της Μήλου σε συνδυασμό με το στοχευμένο στην Μήλο χορηγικό της πρόγραμμα.

Το χειρότερο απ’ όλα όμως είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί εννέα μήνες μετά τις αποκαλύψεις, σχετικά με την αλόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος από την S&B στη Μήλο. Πολλοί καταγγέλλουν πρόσωπα και πράγματα σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις αλλά φοβούνται να μιλήσουν επωνύμως. Έχει καλλιεργηθεί κλίμα τρομοκράτησης και στοχοποίησης όσων έχουν αρκετή ευαισθησία και αγάπη για το νησί τους ώστε να μην ανέχονται την στάση της S&B. Από την άλλη ωστόσο, υπάρχει το περιβάλλον σ’ ένα νησί που σβήνει από τις εξορύξεις, τη βαθμιαία υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τη ρύπανση στη θαλάσσια ζώνη αλλά και τη συμπεριφορά στελεχών της εταιρείας S&B και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρόκειται για συμπεριφορά που προκαλεί συζητήσεις και ψιθύρους για τις πολιτικές προεκτάσεις που μπορεί να έχει όλη αυτή η ιστορία…

Διαβάστε επίσης:

Το έγκλημα της Μήλου με σφραγίδα Ο. Κυριακόπουλου

Νέες αποκαλύψεις για το οικολογικό έγκλημα

Στη Σπηλιά του Διαβόλου χύνεται περλίτης

Στο σκαμνί ο Οδ. Κυριακόπουλος

Δείτε πως ο Κυριακόπουλος ρυπαίνει τη Μήλο

H «S&B» μετέτρεψε το σπίτι του σε λατομείο

Προκαλεί την κοινή γνώμη η S&B στη Μήλο

Έπεσαν οι μάσκες για S&B στη Μήλο

H «S&B» νεκρώνει τη θάλασσα της Μήλου

Ποινές φυλάκισης 26 μηνών για το έγκλημα στην Μήλο

Tο έγκλημα, η τιμωρία και η δικαίωση

Ρoή Ειδήσεων