ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Άνοιξαν τα στόματα για τα όργια Μαρτίνη, αλλά είναι ακόμα ελεύθερος!

Άνοιξαν τα στόματα για τα όργια Μαρτίνη, αλλά είναι ακόμα ελεύθερος!

Η μια μετά την άλλη οι μεγάλες εφημερίδες δημοσιεύουν τα σκάνδαλα - που πρώτο το Newsbomb.gr αποκάλυψε - του Ανδρέα Μαρτίνη στον Ερυθρό Σταυρό και στο Ερρίκος Ντυνάν.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR Ο ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΤΟΝ ΠΑΚΤΩΛΟ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΦΑΓΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Οι καταγγελίες έρχονται πλέον βροχή! Μετά τον δημοσιογραφικό αγώνα που εδώ και μήνες έχει ανοίξει το Newsbomb.gr με αποκαλύψεις που προκαλούν εγκεφαλικό, η μια μετά την άλλη, εφημερίδες και μέσα ενημέρωσης αρχίζουν να δημοσιεύουν τα όργια του Ανδρέα Μαρτίνη που ακόμα κυκλοφορεί ελεύθερος.

Τόσο το Πρώτο Θέμα, όσο και η εφημερίδα Real παρουσιάζουν το ξέφρενο φαγοπότι του Μαρτίνη κατά την περίοδο 2002-2013 , όπως αυτό καταγράφεται σε πόρισμα ορκωτών λογιστών, ανεξάρτητης ελεγκτικής εταιρείας η οποία πραγματοποίησε έλεγχο στο Ίδρυμα για λογαριασμό της νέα προσωρινής διοίκησης.

Πάραυτα, προκαλεί εντύπωση η χαρακτηριστική ολιγωρία τόσο της δικαιοσύνης, όσο και της ίδιας της κυβέρνησης στην εκδίκαση των υποθέσεων που αφορούν τη δράση του συγκεκριμένου κυρίου.

Ενώ άπαντες γνωρίζουν για τα εκατομμύρια που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν... φτερά, κανείς δεν φαίνεται να δείχνει τον αναμενόμενο ζήλο για τη διαλεύκανση των υποθέσεων και τον εντοπισμό της ροής των χρημάτων.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, την ίδια στιγμή που ο κ. Μαρτίνης, επιδίδονταν σε ξέφρενες σπατάλες, απολαμβάνοντας στιγμές χλιδής σε πεντάστερα ξενοδοχεία, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αιμοραγγούσε οικονομικά.

Οι δαπάνες του κ. Μαρτίνη για τη διαμονή του και τη διατροφή του κατά τις υπηρεσιακές του μετακινήσεις ξεπερνούσαν κάθε όριο χλιδής... όπως προκύπτει από τα παραστατικά που προσκόμιζε στις οικονομικές υπηρεσίες του ιδρύματος.

Τα χρήματα που δαπανούσε για να ζει τη ζωή του... Καίσαρα, προκαλούν εγκεφαλικό.

Δείτε εδώ όλο τον ΦΑΚΕΛΟ με τα έργα και τις ημέρες του Ανδρέα Μαρτίνη

Για παράδειγμα στις 3 Νοεμβρίου του 2006 ο οδηγός του προέδρου προσκόμισε δαπάνες ύψους 17.335 ευρώ που περιελάμβαναν δυο διανυκτερεύσεις στο Μακεδονία Παλλάς 1510,15 ευρώ, γεύμα εφτά ατόμων 668,30 ευρώ, αγορά ξύλινης κορνίζας 743,60 ευρώ! 1.378 ευρώ για φιλοδωρήματα και καύσιμα άνευ παραστατικών.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε πως ο Ανδρέας Μαρτίνης ξόδευε αλόγιστα χρήματα για γεύματα και φιλοδωρήματα. Έτσι για αγορά εφημερίδων, καύσιμα και φιλοδωρήματα είχε ξοδέψει 2.148 ευρώ. Σε ταβέρνα για γεύμα 9 ατόμων ξοδεύτηκαν 758,20 ευρώ. Για τέσσερις ημέρες σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα ο οδηγός του προέδρου προσκόμισε δαπάνες 8.900 ευρω από τα οποία 600 ευρώ είχαν δοθεί ως φιλοδώρημα, γεύμα 15 ατόμων αξίας 898,49 ευρώ, γεύμα σε ταβέρνα 6 ατόμων 621.50 ευρώ και διάφορα έξοδα 4.325 ευρώ.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2007 καταχωρήθηκε η αγορά διάφορων ειδών δώρων και αναμνηστικών για τις ανάγκες του γραφείου του προέδρου αξίας 18.825,80 ευρώ. Μάλιστα στην έκθεση αναφέρεται πως η εν λόγω αγορά πραγματοποιήθηκε με απόφαση του προέδρου χωρίς να έχει τηρηθεί ο όρος της λήψης τριών κλειστών προσφορών, όπως όριζε η πολιτική ανάθεσης και έγκρισης εξόδων του Σωματείου.

Ο κ. Μαρτίνης που ακόμα κυκλοφορεί ελεύθερος ζούσε ζωή που θα ζήλευαν ακόμα και οι πρωταγωνιστές στις αμερικανικές σαπουνόπερες.

Πακτωλός εκατομμυρίων από ακίνητα

Και σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ο κ. Μαρτίνης διαχειρίστηκε πακτωλό χρημάτων από ακίνητα και κληροδοτήματα.

Διαβάστε εδώ τις αποκαλύψεις του Newsbomb.gr για τα φέσια που άφησε ο κ. Μαρτίνης

Στις 77 σελίδες της έκθεσης της ελεγκτικής εταιρείας, γίνεται αναφορά για την κακοδιαχείριση των οικονομικών του οργανισμού που είχε ως αποτέλεσμα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός κατά το τέλος του 2012 να έχει συσσωρευμένες υποχρεώσεις (βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες) πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 25 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν συσσωρευμένες υποχρεώσεις του οργανισμού έναντι κληροδοτημάτων και άλλων δωρεών και επιχορηγήσεων. Ειδικότερα, μόνο από τα κληροδοτήματα και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013, εντοπίστηκε οικονομικό έλλειμμα 16,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για την κακοδιαχείριση των 528 ακινήτων από τα οποία 266 ήταν ενοικιασμένα, 169 ήταν κενά, 52 ιδιοχρησιμοποιούνταν, ενώ 41 διατίθενται δωρεάν προς εκμετάλλευση ζημιώνοντας τον οργανισμό. Σύμφωνα με το φορολογικό έντυπο Ε9 του 2014 στην ακίνητη περιουσία του Ε.Ε.Σ. συγκαταλέγονται και 48 αγροτεμάχια, αλλά σύμφωνα με την έκθεση «η διαχειριστική και λογιστική παρακολούθηση των παγίων περιουσιακών στοιχείων δεν γίνεται με συνέπεια και ενιαίο τρόπο».

Η συνολική αξία των οικοπέδων και των ακινήτων του Ε.Ε.Σ. όπως εμφανίζεται την 31η Δεκεμβρίου 2013 ανέρχεται σε 204 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία εξέτασε δειγματοληπτικά και από τον επανυπολογισμό που διενήργησε με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία προέκυψε υποεκτίμηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων του δείγματος συνολικού ποσού 87,4 εκατομμυρίων ευρώ. σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά που εμφανίζονταν στα τηρούμενα βιβλία του Ε.Ε.Σ. κατά την 31η Δεκεμβρίου 2013.

Από τον έλεγχο που έγινε στα ακίνητα που εκποιήθηκαν κατά την προεδρία του Ανδρέα Μαρτίνη, διαπιστώθηκε πως στις περισσότερες περιπτώσεις «δεν τηρούνταν η ανοιχτή και διαφανής διαδικασία με διεξαγωγή πλειοδοτικής διαδικασίας ή διενέργεια τεκμηριωμένων εκτιμήσεων από επαγγελματίες εκτιμητές της τρέχουσας εμπορικής αξίας των εκποιούμενων ακινήτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις εντοπίσαμε πωλήσεις ακινήτων σε τιμές κάτω από την αντικειμενική τους αξία».

Στην έκθεση αναφέρονται πέντε περιπτώσεις από τις οποίες ο οργανισμός έχασε συνολικά 770.000 ευρώ. Μόνο από την περίπτωση ακινήτου στο Ηράκλειο Αττικής που εκποιήθηκε το 2007 έναντι 2.400.000 ενώ η αντικειμενική του ανερχόταν στα 2.930.000 ο οργανισμός απώλεσε 530.000ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της πώλησης οικοπέδου με παλιό εργοστάσιο στην εταιρεία «Αποθήκες Αιγαίου ΑΒΕΕ» που έγινε το 2005. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανήρχετο σε 361.638 ευρώ ενώ το τίμημα της πώλησης ανήλθε σε 2.500.000 ευρώ. Ωστόσο η διοίκηση του Ε.Ε.Σ. συμφώνησε στη συνέχεια, προφορικά στην εκμίσθωση μέρους της αποθήκης από τον Ε.Ε.Σ. για την περίοδο 2006-2013 και το συνολικό έξοδο του ενοικίου ανήλθε 1.167.000 ευρώ αφού το μηνιαίο μίσθωμα ορίστηκε στις 10.000 ευρώ. Το Μάιο του 2007 έγινε αναπροσαρμογή και ο Ε.Ε.Σ. πλήρωνε 15.000 ευρώ μηνιαίο ενοίκιο, ενώ τον Ιούλιο του 2010 έγινε μείωση ενοικίου στα 13.500 ευρώ. Με λίγα λόγια η διοίκηση του Ε.Ε.Σ. ενώ διέθετε πάρα πολλά ακίνητα πλήρωνε 15.000 ευρώ το μήνα. Και σαν να μην έφθαναν αυτά η εταιρεία «Αποθήκες Αιγαίου ΑΒΕΕ» κατέθεσε και αγωγή εις βάρος του Ε.Ε.Σ για μη καταβληθέντα ενοίκια.

Μεγάλη τρύπα στα οικονομικά παρουσιάζεται και από τα ανείσπρακτα ενοίκια. Σύμφωνα με τους ελεγκτές η συνολική αξία από ενοίκια κατά την 31η Δεκεμβρίου 2013 ανήρχετο στο ποσό των 446.792 ευρώ. Ωστόσο από τον έλεγχο εντοπίστηκαν 11 περιπτώσεις μισθωτών από τους οποίους δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία είσπραξη εντός του 2013 συνολικής αξίας 93.000 ευρώ. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση όμως ανείσπρακτων ποσών είναι η απαίτηση του Ε.Ε.Σ. από το κοινωφελές ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν ποσού 1,5 εκατομμύριων ευρώ που είχε δοθεί ως προκαταβολή για την κατασκευή νέου κτιρίου 5.500τμ που θα δινόταν ως δωρεά στο Κοργιαλένειο Μπενάκειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ελεγκτές το ποσό αυτό δεν έχει εντοπιστεί.

Τεράστια ζημία διαπιστώθηκε και από τη διαχείριση των κληροδοτημάτων.

«Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2013 η αντικειμενική αξία των κληροδοτημάτων που ήταν καταχωρημένη στους λογαριασμούς του Ε.Ε.Σ. ανήρχετο σε 221,9 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο από τους ελέγχους που έγιναν σε μερικά κληροδοτήματα παρατηρήθηκαν τεράστιες παρατυπίες. Για παράδειγμα στο κληροδότημα Νέγρη διαπιστώθηκε έλλειμμα 5.447.631 ευρώ. Από το κληροδότημα Καλλιόπης Καραπάνου το 2005 εκταμιεύτηκε με μορφή επιταγής ποσό 3.000.000 ευρώ με δικαιούχο το Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρικός Ντυνάν. Τα ενοίκια από το κληροδότημα Νικολαρέζη κατά τη διάρκεια 2010-2013 δεν μπήκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του κληροδοτήματος και εκτιμώνται στις 430.000 ευρώ. Επίσης παραμένει ως υποχρέωση προς το κληροδότημα το ποσό των 914.202 ευρώ.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε πως τα χρήματα που προέρχονταν από ενοίκια, μετοχές και εκποιήσεις ακινήτων των κληροδοτημάτων η διοίκηση Μαρτίνη δεν τα διέθετε για τον σκοπό που πρέσβευε το κάθε κληροδότημα αλλά χρησιμοποιούσε τα χρήματα όπως εκείνος έκρινε. Έτσι στο κληροδότημα Μαγιάση υπάρχει υποχρέωση 917.684 ευρώ. Στο κληροδότημα Καραμάνου υπάρχει υποχρέωση 2.365.174 ευρώ. Στο 1.058.215 ευρώ είναι η υποχρέωση προς το κληροδότημα Σγούρδα, ενώ στο κληροδότημα Ψαρόπουλου υπάρχει υποχρέωση 1.855.530 ευρώ.

Στο συμπέρασμά της για τα κληροδοτήματα η έκθεση των ελεγκτών αναφέρει: «συνοψίζοντας τα ευρήματα από την επισκόπηση της διαχρονικής μεταβολής των ελεγχθέντων κληροδοτημάτων εντοπίσαμε οικονομικό έλλειμμα που ανήρχετο σε ποσό 16,6 εκατομμυρίων ευρώ».

Ειδική αναφορά γίνεται και στη συμμετοχή και στις συναλλαγές με τη θυγατρική εταιρεία «ΓΑΙΟΓΝΏΜΩΝ Α.Ε» η οποία διαχειριζόταν τα ακίνητα. Σύμφωνα με την έκθεση η συμμετοχή στην εν λόγω εταιρεία αποδείχθηκε ζημιογόνος επένδυση ενώ οι όροι του μνημονίου που υπεγράφησαν δημιούργησαν σημαντικές επιβαρύνσεις για το Σωματείο.