ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

«Μεγαλοοφειλέτες» στην ψάθα

«Μεγαλοοφειλέτες» στην ψάθα
Πλήρης επιβεβαίωση του newsbomb για τη λίστα ντροπής του υπουργείου Οικονομικών...
Ρεπορτάζ:
Παναγιώτης Σουρέλης

Επιβεβαιώνεται πλήρως το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του newsbomb, που μόλις χθες δημοσιεύσαμε, σχετικά με τις «μαύρες τρύπες» που παρουσιάζει η λίστα του υπουργείου Οικονομικών – εκτός φυσικά από τα ταμεία του – με τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου. Όπως σημειώναμε, «αρκετές από τις επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται, έχουν πτωχεύσει, με αποτέλεσμα το κράτος στην πραγματικότητα να μην προσδοκά έσοδα από αυτές, ενώ καταγράφονται και άτομα που δεν δημιούργησαν το χρέος και που αδυνατούν να το αποπληρώσουν».

Αναφέραμε χαρακτηριστικά την περίπτωση του 85χρονου Παύλου Καρδάση, ο οποίος εμφανίζεται να οφείλει 865.733,67 ευρώ, ένα χρέος όμως που κληρονόμησε από τον αδελφό του, καθώς δεν έκανε έγκαιρα αποποίηση κληρονομιάς εξαιτίας σοβαρού προβλήματος υγείας που του παρουσιάστηκε.

Μάλιστα, όπως κατήγγειλε ο ηλικιωμένος, εκτός από το δυσθεώρητο χρέος είχε να αντιμετωπίσει την προσβλητική συμπεριφορά και την αδιαφορία των κρατικών λειτουργών και ειδικότερα προϊσταμένης της Β’ ΔΟΥ Περιστερίου, η οποία είχε αμελήσει να κινήσει αποτελεσματικά μέτρα εκτέλεσης για περισσότερα από 20 χρόνια, αρνούμενη να του γνωστοποιήσει τα προγράμματα πλειστηριασμού.

Σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών, αφού πρώτα διαπόμπευσε ανθρώπους και τους εξίσωσε με τους «μεγαλοκαρχαρίες» που κατέκλεψαν τα δημόσια ταμεία μη αποδίδοντας φόρους, αναθέτει σε δικηγόρους και ιδιώτες «κυνηγούς κεφαλών» να ερευνήσουν, αν οι εμφανιζόμενοι - από το ίδιο το υπουργείο - ως οφειλέτες άνω των 150.000 ευρώ έχουν περιουσιακά στοιχεία, τα οποία μπορούν να κατασχεθούν ή αν τα χρέη είναι ανεπίδεκτα είσπραξης! Το πιο κωμικοτραγικό στην όλη υπόθεση είναι, ότι το υπουργείο ζητά από τους «φοροκυνηγούς» να χειριστούν τις υποθέσεις με απόλυτη εχεμύθεια, όταν το ίδιο έχει δώσει στη δημοσιότητα ονόματα και διευθύνσεις!

Η ερώτηση του Γ. Βρούτση και η ομολογία του Π. Οικονόμου

Από τις 29 Ιουλίου είχε κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης, αλλά κανείς στο υπουργείο δεν το άκουσε. Τότε ο «γαλάζιος» βουλευτής είχε ρωτήσει τον υπουργό Οικονομικών α) αν εκδόθηκε η απόφαση για τη συγκρότηση της Επιτροπής που θα αναλάβει να αξιολογήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους με σκοπό το χαρακτηρισμό τους ως ανεπίδεκτες είσπραξης, β) αν έχει προσδιοριστεί το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης και γ) σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το υπουργείο Οικονομικών και ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της συγκεκριμένης διάταξης.

Η απάντηση ήρθε στις 20 Σεπτεμβρίου από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου και όχι από τον ερωτώμενο υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο κ. Οικονόμου σημείωνε, ότι «στη διάθεση του Υπ. Οικονομικών υπάρχει ενημέρωση από το σύνολο των Δ.Ο.Υ. σχετικά με ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο μέχρι 31-12-2009 τα οποία, κατ’ εκτίμησή τους, φέρονται ως “ανεπίδεκτα είσπραξης”. Πλην όμως, η εκτίμηση αυτή δεν αποτελεί προϊόν συστηματικής έρευνας το συμπέρασμα της οποίας να οδηγεί με πλήρη ασφάλεια στο χαρακτηρισμό ενός χρέους ως ανεπίδεκτου είσπραξης». Δηλαδή, ο κ. Οικονόμου παραδέχεται, ότι οι Δ.Ο.Υ. δεν είναι βέβαιες, αλλά γνωρίζουν κατ΄ εκτίμηση πόσες από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν ή όχι να εισπραχθούν και απαιτείται συστηματική έρευνα για να απαντήσει κάποιος με σιγουριά. Όμως, η λίστα με τους «μεγαλοοφειλέτες» δόθηκε στη δημοσιότητα στις 8 Σεπτεμβρίου, δηλαδή δώδεκα ημέρες πριν την ομολογία του υφυπουργού Οικονομικών.

Αυτό δεν εμπόδισε το υπουργείο Οικονομικών να συντάξει μία λίστα με όσους έχουν χρέος άνω των 150.000 ευρώ, δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις, ότι βρήκε τους μεγαλοοφειλέτες και πρόκειται να εισπράξει τα ποσά που φέρονται να χρωστούν. Πόσο μάλλον όταν σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται υπέργηροι, που δεν δημιούργησαν τα χρέη αλλά τα κληρονόμησαν και τώρα απειλούνται με κατάσχεση του σπιτιού τους, η αξία του οποίου σε καμία περίπτωση δεν προσεγγίζει καν το ύψος της οφειλής.

Ο κ. Οικονόμου συμπληρώνει, ότι «το πραγματικό εύρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες θα χαρακτηριστούν ως ανεπίδεκτες είσπραξης μένει να προσδιοριστεί βάσει της διαδικασίας των διατάξεων του αρ. 10 ν.3943/2011 οι οποίες προβλέπουν σαφή, ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια ελέγχου των υποβαλλομένων προτάσεων, ενώ σε κάθε περίπτωση ο τελικός χαρακτηρισμός (διάκριση) θα περιβάλλεται με το κύρος και την αξιοπιστία των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Ποιος, όμως, θα αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που βρέθηκαν στη λίστα από… λάθος; Και ποιος θα αποκαταστήσει τη - χαμένη πια - αξιοπιστία του υπουργείου Οικονομικών;