ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Oruc Reis θα επιστρέψει! Είτε με... μπουνάτσα είτε με... φουρτούνα

Το Oruc Reis θα επιστρέψει! Είτε με... μπουνάτσα είτε με... φουρτούνα

Προετοιμάζουν το έδαφος ακόμα και για «σύρραξη» στο Αιγαίο ή την ανατολική Μεσόγειο – «Βρώμικα» παιχνίδια σε αέρα και θάλασσα με ορατό τον κίνδυνο… ατυχήματος.

Ημέρες της ελληνοτουρκικής κρίσης το 1987 αλλά και της κρίσης των Ιμίων το 1996 θυμίζουν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Το Newsbomb.gr, με αναλυτικά ρεπορτάζ από τον περασμένο Οκτώβριο είχε προβλέψει τις επόμενες κινήσεις του «σουλτάνου» Ερντογάν. Τότε, είχαμε επισημάνει πως ο Τούρκος πρόεδρος, αφού ξεμπερδέψει με το μέτωπο της Συρίας και τη γενοκτονία των Κούρδων, θα στρέψει το βλέμμα του προς το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Από την πρώτη στιγμή της τουρκικής εισβολής στη Συρία, με την ανοχή των μεγάλων δυνάμεων, στην Αθήνα κυριάρχησε η ανησυχία. Ήταν προφανές πως από τη στιγμή που ο «σουλτάνος» θεώρησε νικηφόρα την πορεία του στη Συρία, δεν θα σταματούσε εκεί. Η… όρεξη του Ερντογάν άνοιξε και πολύ σύντομα φανέρωσε τα «βρώμικα» σχέδια του, ανοίγοντας μέτωπο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Κινήσεις βάσει… οργανωμένου σχεδίου και η απάντηση της Αθήνας

Αρχικά μπήκε στο στόχαστρο η Μεγαλόνησος, με την αποστολή ερευνητικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ συνοδευόμενα από πολεμικά σκάφη. Παράλληλα, η ρητορική του «σουλτάνου» και των… πρωτοπαλίκαρων πυροδοτούσαν και συνεχίζουν να πυροδοτούν την ήδη έκρυθμη κατάσταση, συνεπικουρούμενα φυσικά από την τουρκική μονταζιέρα και την προπαγάνδα των καναλιών και των ιστοσελίδων.

Σειρά πήρε η Ελλάδα, με την Άγκυρα να κλιμακώνει τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο και παράλληλα να υπογράφει το απαράδεκτο και πέρα από κάθε λογική μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη.

Δεν σταματάει όμως εκεί. Το περιστατικό με το Oruc Reis στις 31 Ιανουαρίου, αποτελεί άλλο ένα εργαλείο στην επιθετικότητα της Άγκυρας. Με αυτή την κίνηση το καθεστώς Ερντογάν αφενός «μέτρησε» αντιδράσεις και αφετέρου δήλωσε παρών στις εξελίξεις.

Η αντίδραση της Αθήνας και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν άμεση και δυναμική, με τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», ένα μαχητικό F-16 και ένα υποβρύχιο να βάζουν στο στόχαστρο το τουρκικό ερευνητικό και να παρακολουθούν κάθε κίνησή του.

Είτε λοιπόν το Oruc Reis παρασύρθηκε από τον ισχυρό άνεμο, είτε ήταν μια ακόμα προβοκατόρικη κίνηση της Τουρκίας, τα αντανακλαστικά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων λειτούργησαν αποτελεσματικά. Με νηφαλιότητα και χωρίς να προκληθεί πανικός, το Πολεμικό Ναυτικό έστειλε μήνυμα πως οποιοσδήποτε αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία θα βρει μπροστά του τα ελληνικά κανόνια.

Τώρα αρχίζει η κρίση…

Το ερώτημα είναι, θα σταματήσει εδώ η Τουρκία; Η απάντηση είναι «όχι».
Μάλλον τώρα ξεκινάει η πραγματική κρίση. Το ενεργειακό παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ο Ερντογάν θέλει τον… παρά. Η Άγκυρα θέλει να καταστεί παίκτης αυτού του παιχνιδιού, παρά το γεγονός ότι δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα. Και θα το επιχειρήσει αυτό με κάθε δυνατό μέσο… ακόμα και με τα όπλα.

Όποιος εθελοτυφλεί, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κουνηθεί και πως θα φοβηθεί τις μεγάλες δυνάμεις, θα σεβαστεί τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και το διεθνές δίκαιο, μάλλον πρέπει να ξαναδιαβάσει λίγο την ιστορία και να δει πως η Τουρκία ήταν πάντοτε ένα κράτος - «πειρατής». Ένα κράτος που έχει να επιδείξει γενοκτονίες, εισβολές, καταπατήσεις και το μόνο δίκαιο που αναγνωρίζει είναι τι δίκαιο των όπλων.

Ας μην κρυβόμαστε λοιπόν. Καμία κίνηση της Τουρκίας δεν γίνεται τυχαία. Ούτε καν όταν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες. Το καθεστώς Ερντογάν κάνει προπαρασκευαστικές κινήσεις και μετρά τις αντιδράσεις της Ελλάδας. Πόσο γρήγορα κινητοποιήθηκε το Ναυτικό, πότε πέταξε το F-16, ποια ήταν η πολιτική αντίδραση… τα πάντα.

Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι οι Τούρκοι θέλουν να δημιουργηθεί ένταση. Δεν το κρύβουν άλλωστε. Οι καθημερινές προκλήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και η πολεμική ρητορική του καθεστώτος το επιβεβαιώνουν.

Το ζήτημα είναι πώς θα αντιδράσει το η Ελλάδα. Προς ώρας, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έστειλαν δυναμική απάντηση. Η επίθεση ωστόσο της Άγκυρας θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα και η χώρα μας θα πρέπει να είναι έτοιμη για όλα.

Και κάτι τελευταίο... το Oruc Reis θα επιστρέψει νοτίως του Καστελλόριζου, είτε με... μπουνάτσα είτε με... φουρτούνα!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr