ΑΠΟΨΕΙΣ

PIN: 1111

PIN: 1111

H ψηφιοποίηση των συναλλαγών έχει αναγκάσει στην διαδεδομένη χρήση αυτόματωνμηχανισμών ελέγχου της ταυτότητας. Ο ψηφιακός προσωπικός αριθμός αναγνώρισης (PIN) έχει πλέον τρομερή αξία για την ασφάλεια των συναλλαγών. 

Ο φόβος του λάθους όμως οδηγεί πολλούς στο να επιλέγουν αριθμούς μη πολύπλοκους και άρα μη ασφαλείς.

Αυτήν την αυτοαναιρετική συμπεριφορά ακολουθεί και η κυβέρνηση Μητσοτάκη και με τον τουρισμό. Αναγνωρίζει προς το παρόν μόνο στην θεωρία ότι η στρατηγική που θα ακολουθηθεί στον τουρισμό θα επηρεάσει την υγειονομική πορεία της χώρας, αλλά επίσης ότι ένα μεγάλο ποσοστό της οικονομίας εξαρτάται από αυτόν. Τουτέστιν θέλει λεπτούς χειρισμούς, σχεδόν χειρουργικούς, ώστε να διασφαλιστεί ταυτόχρονα η μη έξαρση του κοροναϊού, αλλά και η μη όξυνση της κρίσης.

Παράλληλα είναι σημαντικό να γίνει επιτυχημένη διαχείριση στις προσδοκίες του κόσμου των εργαζομένων και των επιχειρηματιών, ώστε όλοι να νιώθουν ότι γίνεται το καλύτερο δυνατόν, παρά το γεγονός ότι οι επιθυμίες τους είναι πολλές φορές αντικρουόμενες. Ο κόσμος θέλει να νιώσει ασφαλής, αλλά και η οικονομία να μην καταστραφεί. Οι εργαζόμενοι να μην κινδυνέψουν, αλλά οι επιχειρήσεις τους να μην κλείσουν. Οι επιχειρηματίες να δουλέψουν ελεύθερα, αλλά μην έρθει ξανά η καταστροφική καραντίνα είτε τοπική, είτε πανελλαδική.

Στην αναγνωρισμένη δυσκολία χειρισμών όμως προστίθεται η κυβερνητική ανικανότητα και αλαζονεία. Στο πιο πρόσφατο περιστατικό ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το μικρόφωνο λέγοντας ότι «ο κ. Θεοχάρης δεν σεβάστηκε τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τους αγνόησε» προσθέτοντας ότι «τέτοια συμπεριφορά δεν αρμόζει στον επικεφαλής ενός τόσο σοβαρού υπουργείου». Σύμφωνα με το Cretalive News, αυτό που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των συμμετεχόντων φορέων ήταν το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Χάρης Θεοχάρης μιλούσε συνεχώς στο τηλέφωνο, ενώ σε κάποια στιγμή απομακρύνθηκε από τον χώρο της σύσκεψης προκειμένου να παραχωρήσει συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό των Αθηνών.

Ο υπουργός Τουρισμού προοριζόταν για διακοσμητικός προφανώς και ήρθε ο κοροναϊός και απέδειξε ότι όσο πιο γρήγορα ανασχηματιστεί τόσο το καλύτερο.

Ο κ. Μητσοτάκης αντιλήφθηκε νωρίς αυτήν την ανεπάρκεια και τον υποβάθμισε επί της ουσίας, αφού όλες οι αποφάσεις προέρχονται πια από το Μαξίμου. Τα προβλήματα όμως παραμένουν. Αποφάσεις παίρνονται για να αναιρεθούν και συνεχώς προκύπτουν κατηγορίες για ανώφελες καθυστερήσεις, για παράδειγμα με τις ηλεκτρονικές φόρμες.

Όπως αναφέρει η Bild σε αποκλειστικές πληροφορίες της, μάνατζερ της TUI που διαπραγματευόταν τη Δευτέρα με τον υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη απείλησε ανοιχτά ότι με τον κανονισμό για καραντίνα, δεν θα στέλνουν πελάτες τους στην Ελλάδα. Ο υπουργός, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτός εν τέλει υπαναχώρησε. Ο κανονισμός που αφορά την καραντίνα αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή.

Θα ήταν κωμική κατάσταση αν δεν ήταν τόσο τραγική, όπως το ανέκδοτο με την πτήση τσάρτερ από Σουηδία, από χώρα που δεν επιτρέπονται πτήσεις. Η πτήση έφτασε στη Ρόδο υποτίθεται με δημοσιογράφους και εκπροσώπους της ταξιδιωτικής εταιρείας TUI. Ωστόσο, σύμφωνα με το MEGA, στο αεροπλάνο επέβαιναν τουρίστες από τη Σουηδία που ήρθαν στη Ρόδο για διακοπές και οι οποίοι δεν γνώριζαν τίποτα για κάποια απαγόρευση…

Ο κόσμος στήριξε με τεράστιο προσωπικό κόστος και αγωνία στην διάρκεια της καραντίνας την διαχείριση της κρίσης. Οι παλινωδίες όμως κλονίζουν την εμπιστοσύνη του που από μόνο του μπορεί να αποδειχθεί παράγοντας αποσταθεροποιητικός. Είναι ζήτημα χρόνου να επανέλθουμε στην λογική ότι οι κανονισμοί υπάρχουν για να παραβιάζονται. Αν αυτοαναιρεθούμε τώρα θα είναι μέγιστη απόδειξη αυτοκαταστροφής. Οι κωδικοί ασφαλείας πρέπει να είναι και πολύπλοκοι και λειτουργικοί αλλιώς είναι άχρηστοι…

*Ο Αντώνης Ελευθεριάδης είναι τραπεζικό στέλεχος