ΑΠΟΨΕΙΣ

Νομοθετώντας την εργασιακή παΝΔημία

Νομοθετώντας την εργασιακή παΝΔημία

Δύο είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι για την κοινωνική πλειοψηφία από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική. Ο πρώτος αφορά το παρόν και ο δεύτερος το μέλλον.

Όσον αφορά το παρόν: Το πρόβλημα δεν είναι ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετεί για ζητήματα στα οποία οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν προσωπική εμπειρία (εργασιακές σχέσεις). Ούτε καν το γεγονός ότι τρέφουν την αυταπάτη ότι μπορούν να προσφέρουν καλή υπηρεσία στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, όντας, διαχρονικά, εκτός κοινωνικής πραγματικότητας, κλεισμένοι σε ένα γυάλινο μικρόκοσμο μιας ελίτ με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα(πόσοι άραγε από το κυβερνητικό σχήμα βίωσαν την ανεργία, την εργασιακή εκμετάλλευση, την οικονομική αδυναμία να σπουδάσουν τα παιδιά τους;).

Το πρόβλημα είναι ότι νομοθετούν υιοθετώντας την οπτική και τα συμφέροντα αυτής της ελίτ. Το ν/σ για τα εργασιακά υπηρετεί αυτά τα συμφέροντα, καθώς προβλέπει οι εργασιακές σχέσεις να καθορίζονται από ατομικές και όχι συλλογικές συμβάσεις, οι υπερωρίες να πληρώνονται με ρεπό, ο ημιαπασχολούμενος να υποχρεώνεται σε σπαστό ωράριο, ο όγκος των υπερωριών να αυξάνεται σε τέτοιο βαθμό που η πρόσληψη νέων εργαζόμενων θα είναι αχρείαστη, η κυριακάτικη εργασία να αποτελεί τη νέα πραγματικότητα σε μια σειρά από κλάδους.

Τέλος, ακόμη κι αν μια απόλυση κριθεί δικαστικά παράνομη, ο εργοδότης δεν θα είναι υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο.

Όσον αφορά το μέλλον: Το πρόβλημα είναι ότι η ΝΔ νομοθετεί εις βάρος της νέας γενιάς που διαθέτει αυξημένα επιστημονικά εφόδια και δεν θα παραμείνει στη χώρα να εργάζεται για χαρτζιλίκι αντί μισθού.

Το πρόβλημα είναι ότι σε μια χώρα που βρίσκεται σε δημογραφικό εκτροχιασμό δε διασφαλίζει αξιοπρεπείς όρους εργασίας που να επιτρέπουν τη δημιουργία οικογένειας.

Το πρόβλημα είναι ότι επενδύει σε μια οικονομία έντασης (φτηνής) εργασίας και παροχής υπηρεσιών και όχι σε μια οικονομία έντασης γνώσης που και προοπτική για τη χώρα διασφαλίζει και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας δημιουργεί.

Το πρόβλημα είναι ότι αντιμετωπίζει την κοινωνική πλειοψηφία ως πλέμπα και νομοθετεί υπέρ μιας ελίτ και της κερδοφορίας της.

Όλα τα προβλήματα όμως έχουν μια λύση. Και αυτή θα τη δώσει ο ελληνικός λαός.

*O Δημήτρης Σακελλάρης είναι φιλόλογος, μέλος της Κ.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Π.Σ.