ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Φώφη Γεννηματά έβαλε το τσάι στο ζεστό νερό

Η Φώφη Γεννηματά έβαλε το τσάι στο ζεστό νερό
Απέδειξε ότι «μια γυναίκα είναι σαν το τσάι – δεν ξέρεις ποτέ πόσο ισχυρή είναι μέχρι να μπει στο ζεστό νερό»

Βεβαίως η απώλεια της Φώφης Γεννηματά και το απροσδόκητο της «επιθετικότητας» με την οποία η ασθένεια την κατέβαλε, δημιουργούν ένα μεγάλο σοκ όχι μόνο στον πολιτικό κόσμο, αλλά και στη βάση της ελληνικής κοινωνίας. 

Μπορεί κάποιος να γράψει ψύχραιμα, χωρίς συναισθηματική φόρτιση; Όχι, σίγουρα όχι. Πέραν όμως της προσωπικής θλίψης για απώλεια της Γυναίκας, για την απώλεια της Μάνας, που πάλεψε με όλες της τις δυνάμεις χωρίς να λυγίσει, θέλω – αν μου επιτρέπουν οι συνθήκες – να σταθώ στο μεγαλείο της πολιτικής προσωπικότητας.

Η Φώφη Γεννηματά υπήρξε πρόσωπο κοινής αποδοχής σε όλο το πολιτικό φάσμα κι αυτό το κέρδισε με πολύ αγώνα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Είχε να πολεμήσει δυο πράγματα: ότι είναι γυναίκα και θέλει να ηγηθεί ενός κόμματος και ακόμα περισσότερο ότι ήταν η κόρη του Γιώργου Γεννηματά. Και τα δυο, λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις ως εμπόδια.

Το όνομα Γεννηματάς για παράδειγμα ήταν σαφέστατα βαρύ, αλλά από μόνο του δεν ανοίγει πόρτες. Χρειάστηκε πολύ κόπος από την ίδια για να μπορέσει να καθιερωθεί στο πολιτικό γίγνεσθαι και να μην ακούει το γνωστό: «έλα μωρέ η κόρη του Γεννηματά… ». Το πολέμησε και το κέρδισε με το σπαθί της.

Όπως κέρδισε με το σπαθί της την πολιτική της εδραίωση σ’ ένα κόμμα προσωποπαγές και ανδροκρατούμενο θα τολμούσα να πω όπως το ΠΑΣΟΚ, εις το οποίο λίγες γυναίκες κατάφεραν να φτάσουν στα υψηλά αξιώματα της εξουσίας. Αν εξαιρέσω τη Μελίνα Μερκούρη και την Βάσω Παπανδρέου δεν ενθυμούμαι κάποια άλλη γυναικεία προσωπικότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ που να συγκέντρωνε τόσο δυναμικά χαρακτηριστικά ηγεσίας.

Η Φώφη λοιπόν άνοιξε το δρόμο, για την ακρίβεια έδειξε το δρόμο και για άλλες γυναίκες που ενδεχομένως θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά και με την πολιτική. Γι’ αυτό ήταν σπουδαία η πολιτική της διαδρομή. Γιατί απέδειξε ότι «μια γυναίκα είναι σαν το τσάι – δεν ξέρεις ποτέ πόσο ισχυρή είναι μέχρι να μπει στο ζεστό νερό», για να δανειστώ μια ρήση της Άννας Έλινορ Ρούζβελτ μιας πρώην πρώτης κυρίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Φώφη λοιπόν έβαλε το τσάι στο ζεστό νερό σύντροφοι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φώφη Γεννηματά: Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου η κηδεία της

Η άθλια ανάρτηση του Γιώργου Κύρτσου για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Η «άγνωστη» Φώφη Γεννηματά και η κατάρα του καρκίνου που ταλαιπώρησε την οικογένειά της