ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ακρίβεια, η ανάγκη για μέτρα και τα σενάρια

Η ακρίβεια, η ανάγκη για μέτρα και τα σενάρια
Η αντιμετώπιση της ακρίβειας αποτελεί τη βασική πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση.
Intime News

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας αποτελεί τη βασική πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις πλήττονται από τις ανατιμήσεις και απαιτούνται άμεσα μέτρα. Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, ωστόσο είναι αναγκαίο άμεσα να υπάρξουν ενέργειες για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και της αναχαίτισης των ανατιμήσεων.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχετίζεται με τη μείωση έμμεσων φόρων όπως ο ΦΠΑ.

Παράλληλα στο τραπέζι εσχάτως έχει πέσει και το σενάριο ενίσχυσης ευάλωτων ομάδων όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι μακροχρόνια άνεργοι.

Επιπλέον, λόγω της μείωσης του τζίρου στην αγορά υπάρχει ο κίνδυνος οι επιχειρήσεις να μην καταφέρουν να επιστρέψουν τα ποσά από τις κρατικές ενισχύσεις. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σενάρια για μεγαλύτερο «κούρεμα» της επιστρεπτέας προκαταβολής, με επίκεντρο τους κλάδους που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα όπως είναι η εστίαση.

Σε ότι αφορά την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ο κ. Σταϊκούρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε ότι ενώ μοιράστηκαν στις επιχειρήσεις περίπου 8,3 δις ευρώ, οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί είναι περίπου 3 δις και τον Ιούνιο αναμένεται τελικά να επιστραφούν περίπου 2,3 δις ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα σε αυτή τουλάχιστον τη φάση δεν εξετάζεται, καθώς το μέτρο θεωρείται εξαιρετικά ακριβό και ταυτόχρονα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη, ερωτηθείς για το αν μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ για βασικά τρόφιμα ή ο ΕΦΚ για τα καύσιμα, είπε ότι όλα είναι ανοιχτά, αλλά δεν υπάρχει τέτοια προοπτική στο άμεσο μέλλον, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει προηγουμένως να το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά μας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια: «Ψήνεται» μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα - Τι θα γίνει με τα καύσιμα

Σταϊκούρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα –Νέα αύξηση κατώτατου μισθού

Ακρίβεια: Στα όριά τους τα νοικοκυριά - Το σχέδιο για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα