ΑΠΟΨΕΙΣ

Η μεγάλη πρόκληση για την αγορά ακινήτων

Η μεγάλη πρόκληση για την αγορά ακινήτων
Η μεγάλη πρόκληση για την αγορά ακινήτων
Intimenews

To 2022 ξεκίνησε, για την ελληνική οικονομία και την αγορά ακινήτων, ως συνέχεια της γενικής τάσης ανάκαμψης από το 2021 αλλά με σημαντικά δομικά προβλήματα, όπως η μεγάλη βόμβα της ακρίβειας

Του Μάνου Κρανίδη*

Το 2022 οι ζητούμενες τιμές αγοράς κατοικίας είναι ανοδικές, τα μισθώματα κατοικιών παραμένουν πολύ υψηλά για το μέσο εισόδημα, και ο τουρισμός κινείται θετικά. Παράλληλα η ζήτηση εξωτερικού ανεβαίνει δυναμικά αφού ήδη το 2021 οι ξένες άμεσες επενδύσεις για την αγορά ακινήτων, κατέγραψαν σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2020. Ενώ η ετήσια άνοδος των επενδύσεων κατοικιών για το 2021 έφτασε το 35% και είναι ακόμη σε χαμηλό επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ (1,4%). Μάλιστα και οι επιχειρηματικές προσδοκίες στις κατασκευές είναι θετικές με ετήσια άνοδος κατά 58 εκατοστιαίες για το τέλος του 2021.

Όμως τους τελευταίους μήνες έχει πυροδοτηθεί μια μεγάλη βόμβα, για την οικονομία και την αγορά ακινήτων, η ραγδαία αύξηση του κόστους ενέργειας, θέρμανσης και ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή την μεγαλύτερη ετήσια άνοδο τον Ιανουάριο 2022 είχαν το φυσικό αέριο με 156%, το ηλεκτρικό ρεύμα με 56% και το πετρέλαιο θέρμανσης με 40%. Αυξήσεις που στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών ή ενοίκων είναι ακόμη μεγαλύτερες! Παράλληλα το κόστος κατασκευής εκτοξεύθηκε το 2021 φτάνοντας μεσοσταθμικά τα 1400-1500€/τ.μ. επιφανείας για μια τυπική νεόδμητη κατοικία ενεργειακής κατάταξης Α. Ο πληθωρισμός θα έχει διάρκεια και επηρεάζει σημαντικά το κόστος λειτουργίας των ακινήτων.

Η βόμβα αυτή είναι σημαντικό να απασφαλιστεί άμεσα, ειδικά για τα χιλιάδες μικρομεσαία νοικοκυριά, που νομοτελειακά αποτελούν το κορμό της πραγματικής οικονομίας και ανάπτυξης. Άλλωστε ο υγιής στόχος κάθε επιτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής είναι όλο και περισσότεροι πολίτες να συμμετέχουν στην αγορά ακινήτων αποκτώντας και εξασφαλίζοντας βιώσιμα την 1η κατοικία και την επαγγελματική τους στέγη.

Έτσι μπετονάρεται η μεσοπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη και η μαζικότητα της. Αυτό είναι και το στοίχημα της δημόσιας πολιτικής του 2022, ένα έτος μεταίχμιο. Μάλιστα, η ραγδαία αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης και ειδικά μισθωμάτων κατοικιών δεν είναι βιώσιμη. Φέτος είναι μια σημαντική χρονιά, τόσο για να μην επεκταθούν φαινόμενα έναρξης φούσκας όσο και να αναπτυχθεί ώριμα η αγορά , σε βιώσιμα επίπεδα τιμών με μαζική επέκταση των συναλλαγών. Γιατί είναι ευθύνη κάθε κυβέρνησης να μεριμνά με την πολιτική της ώστε η αγορά ακινήτων είναι ανοικτή για πολλούς, είναι εφικτό!

* O Μάνος Κρανίδης είναι πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, CEO «KRAMA PROPERTY»,Γραμματέας Ενημέρωσης ΠΟΜΙΔΑ, Δημοτικός Σύμβουλος –Υποψήφιος Δήμαρχος Χαλανδρίου, Επικεφαλής ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2023