ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Ελευσίνα υποδέχεται την ημέρα της Ευρώπης με πολλές δράσεις

Η Ελευσίνα υποδέχεται την ημέρα της Ευρώπης με πολλές δράσεις

Η Ελευσίνα γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης με έναν ιδιαίτερο και πρωτότυπο τρόπο.  Εκδηλώσεις για τους νέους και πλήθος παράλληλων δράσεων για όλες τις ηλικίες.

Το Σάββατο 7 Μαΐου, το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον οργανισμό «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης- Ελευσίνα 2023», διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων για την Ημέρα της Ευρώπης.

Ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Αργύρης Οικονόμου επεσήμανε, ότι οι δράσεις, με αφορμή την ανακήρυξη του 2022 ως ευρωπαϊκού έτους νεολαίας, θα είναι αφιερωμένες στους νέους, στη δημοκρατία και στον πολιτισμό.

Θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις μεταξύ νέων για τις βιώσιμες πόλεις. Παρεμβάσεις ευρωβουλευτών, καλλιτεχνών και άλλων προσωπικοτήτων θα δώσουν το έναυσμα για διάλογο, έτσι ώστε να αναδειχθεί το στίγμα της ευρωπαϊκής διάστασης της Ελευσίνας.

Καλλιτεχνικά δρώμενα, από το έμψυχο δυναμικό της περιοχής, θα κρατήσουν συντροφιά όσους αποφασίσουν να ακολουθήσουν τις πολιτιστικές περιπλανήσεις της Ελευσίνας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 7ης Μαΐου περιλαμβάνει:

  • Περίπατο στην πόλη της Ελευσίνας
  • Συζητήσεις πάνω σε θέματα της μετανάστευσης, πολιτισμού, καινοτομίας και δημοκρατίας
  • Κεντρική εκδήλωση με ευρωβουλευτές, καλλιτέχνες από τις 16:00 έως τις 17:30, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας – Δυτικής Ελλάδας ΕΚΕΔΑ, με ζωντανή αναμετάδοση από τους λογαριασμούς you tube and face book του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Συμμετέχουν οι Αντιπρόεδρος του ΕΚ Εύα Καϊλή , ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, «2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», σκηνοθέτης Μιχαήλ Μαρμαρινός, η αρχιτέκτονας Θωμά Δοξιάδη και ο Βασίλης Καραμιτσάνης πρόεδρος του Animasyros. Την συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Νόρα Ράλλη
  • Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής με διακριθέντα έργα νεαρών καλλιτεχνών σε πρόσφατο διαγωνισμό, που διοργάνωσε το γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την παιδική πινακοθήκη Ελλάδα, στις 20:00, στο Παλαιό Δημαρχείο της Ελευσίνας, εντός του Αρχαιολογικού Χώρου
  • Πρώτη προβολή του animation movie που διακρίθηκε σε διαγωνισμό, που διοργάνωσε το γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Animasyros, στις 16:30 και 21:00
  • Προβολή της υποψήφιας ταινίας για το Βραβείο κοινού LUX 2022,στις 21:00 στο X Bowling Art Center
  • Στις 00, θα πραγματοποιηθεί το«Μυστήριο 2-λόγια του ρολογιού», που φιλοξενεί στην τέταρτή του έκδοση την κα Ρούλα Πατεράκη. Σε μια ξεχωριστή απαγγελία ορατή από τον πεζόδρομο της οδού Νικολαΐδου ,η ερμηνεύτρια θα απαγγείλει ποιήματα του T.S. Elliot στο ρολόι του Αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, ένα από τα πιο σημαντικά τοπόσημα της πόλης που ενεργοποιήθηκαν από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.
  • Closing party, στις 22:30, στο προαύλιο του X Bowling Art Center.

Επιπλέον, το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί το Μυστήριο 2_Λόγια του Ρολογιού, που φιλοξενεί στην τέταρτή του έκδοση τη Ρούλα Πατεράκη. Σε μια ξεχωριστή απαγγελία ορατή από τον πεζόδρομο της οδού Νικολαΐδου,η σπουδαία ερμηνεύτρια θα απαγγείλει ποιήματα του T.S. Elliot στο Ρολόι του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας, ένα από τα πιο σημαντικά τοπόσημα της πόλης που ενεργοποιήθηκαν από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

Όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος της Πολιτιστικής πρωτεύουσας κ. Φώτης Τατάκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα ανοίξουν για πρώτη φορά τις πόρτες τους στο κοινό, χώροι της πόλης που διαμορφώθηκαν για τις ανάγκες του οργανισμού «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης- Ελευσίνα 2023.» Το X Bowling Art Center, που θα λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού φιλοξενώντας δράσεις οπτικοακουστικών τεχνών, το Innovation Lab, το πρώτο κέντρο ψηφιακής κατασκευής και καινοτομίας στη Δυτική Αττική, όπου ξεκινά το πρωτότυπο εργαστήριο Print Your City με 3D κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, καθώς και το Παλαιό Δημαρχείο, που θα λειτουργεί ως έδρα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας παρέχοντας πληροφορίες στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Η Ελευσίνα αλλάζει πρόσωπο και είναι έτοιμη σε υποδομές και σε καλλιτεχνικό πρόγραμμα για το 2023. Στόχος να αξιοποιηθούν οι υποδομές για τη νέα γενιά και να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των πολιτών.