ΑΠΟΨΕΙΣ

Διονύσης Σιμόπουλος: Ο άνθρωπος που εκλαΐκευσε την αστρονομία

Διονύσης Σιμόπουλος: Ο άνθρωπος που εκλαΐκευσε την αστρονομία

Σε μια εποχή που ο δημόσιος βίος έχει κατακλυστεί από ασήμαντες διασημότητες, η περίπτωση του Διονύση Σιμόπουλου αποτελούσε μια όαση.

Είναι ίσως από τις πιο στενάχωρες ειδήσεις που διάβασα και όχι μόνο επειδή προσωπικά λατρεύω την αστρονομία.

Ο καθηγητής Διονύσης Σιμόπουλος ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να εκλαϊκεύσει αυτή την κορυφαία επιστήμη. Να φέρει στο Πλανητάριο τις νέες γενιές. Να φέρει τα αστέρια κοντά στους μαθητές και στους φοιτητές. Γι' αυτό ήταν και είναι τεράστιο το έργο του.

Δεν ήταν αυτό που λέμε αφοσιωμένος στην έρευνα, αλλά στην μεταλαμπάδευση της έρευνας και της επιστήμης στην πλατιά λαϊκή βάση.

Η επιστήμη της κοσμολογίας και της αστροφυσικής δεν χρειάζεται μόνο μαθηματικούς και φυσικούς. Χρειάζεται και ανθρώπους που να μπορούν να την επικοινωνήσουν στο κοινό. Ο Σιμόπουλος ήταν ένας από αυτούς και γι' αυτό το κενό που αφήνει πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο. Μακάρι το τεράστιο έργο του να βρει συνεχιστές. Να βρεθούν επιστήμονες που θα φέρουν ακόμα πιο κοντά τον άνθρωπο στο σύμπαν, στην αρχή της δημιουργίας, στο κοσμικό αυγό, στη μεγάλη έκρηξη.

Παλαιότερα σε μια τηλεφωνική συνομιλία μαζί του με είχε ρωτήσει ευθέως: «ασχολείστε με την αστρονομία;». «Εντελώς ερασιτεχνικά κύριε καθηγητά», του απάντησα. «Ως εραστής της τέχνης» πρόσθεσα για να πάρω την απάντηση ότι αυτή είναι η ουσία της αστρονομίας. Είμαστε όλοι αστρόσκονη όπως συνήθιζε να λέει και είχε απόλυτο δίκιο...