ΑΠΟΨΕΙΣ

Τσίπρας: «Ατού μου η οικονομία» - Γελάνε και οι πέτρες...

Τσίπρας: «Ατού μου η οικονομία» - Γελάνε και οι πέτρες...

Νομίζαμε ότι τα είχαμε ακούσει όλα από τον Αλέξη Τσίπρα ,  όμως κάθε φορά μας εκπλήσσει... δυσάρεστα!

Πριν από λίγες μέρες ο Έλληνας Πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.«Η οικονομία είναι το μεγάλο μου ατού», δήλωσε στην Έλλη Στάη.

Και τα λέει αυτά ο κ. Τσίπρας όταν, το 2015 παρέλαβε τη χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης και έτοιμη να βγει από το Μνημόνιο έχοντας εξασφαλίσει προληπτική πιστωτική γραμμή.

O ίδιος που υπονόμευσε την προοπτική της οικονομίας και υπέγραψε ένα τρίτο ακόμα βαρύ Μνημόνιο, προκαλώντας χρηματοπιστωτική ασφυξία και φορτώνοντας τους φορολογουμένους με βαριά νέα μέτρα. Ο κ. Τσίπρας έχει φροντίσει να δεσμεύσει τη χώρα με υψηλά πλεονάσματα και λιτότητα έως το 2060 και να υποθηκεύσει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια.

Η «καραμέλα» ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενοι δεν μπορεί να ισχύει επ’ αόριστον. Τέσσερα χρόνια στην εξουσία είναι αρκετά αν θέλεις να διορθώσεις μια κατάσταση.

Kαμία μεγάλη επένδυση δεν ξεκίνησε στα χρόνια που πέρασαν. Το project του «Ελληνικού» παραμένει «κολλημένο». Το γήπεδο του Παναθηναϊκού που αποτέλεσε διαδεδομένη προεκλογική υπόσχεση των «πράσινων» αισθημάτων Πρωθυπουργού, δεν προχώρησε ποτέ.

Πάμε να δούμε το ατού του Πρωθυπουργού στην Οικονομία με νούμερα

Στο Ευρωβαρόμετρο του περασμένου Νοεμβρίου (πρόκειται για ευρωπαϊκή και όχι ελληνική έρευνα) το 94% των Ελλήνων δηλώνει ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι κακή ή πολύ κακή και μόνο το 6% είναι ικανοποιημένο. Οταν επίσης το 32% βρίσκεται σε επαγγελματική ανασφάλεια και για τους επόμενους 12 μήνες το 36% προβλέπει ότι τα πράγματα στην οικονομική του κατάσταση θα πάνε χειρότερα και μόνο το 16% καλύτερα.

Το δημόσιο χρέος σκαρφάλωσε το 2018 στο 82% του ΑΕΠ και το ιδιωτικό χρέος διπλασιάστηκε.

Την έλευση της κυβέρνησης Τσίπρα, ακολούθησε η ραγδαία μείωση των εισοδημάτων καθώς το «κομμουνιστικό» δόγμα «όλοι ίσοι» εφαρμόστηκε με... εκπληκτική επιτυχία.

Ακόμα και όσο κέρδιζαν σημαντικά εισοδήματα, μετά την επίδραση της φορολογίας έφταναν κοντά στα εισοδήματα της χαμηλότερης τάξης. Όλοι ίσοι λοιπόν κι ας τα χρέη σε Eφορίες και ΔΕΚΟ αυξάνονταν με αποτέλεσμα οι κρατικές ΔΕΚΟ όπως η ΔΕΗ να «σκάσουν» και να γίνουν πολύφερνη νύφη για γερμανικές εταιρίες οι οποίες περιμένουν μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα των χρεών και να το φορτωθεί και αυτό ο Έλληνας φορολογούμενος.

Ανεργία

Το ποσοστό της ανεργίας μπορεί να μειώθηκε από το 20% στο 18%, ωστόσο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας οι μισές θέσεις είναι μερικής απασχόλησης με μέσο μισθό 350 ευρώ τον μήνα και οι υπόλοιπες στο Δημόσιο, που άρχισε να διογκώνεται και πάλι επικίνδυνα. Το ποσοστό της ανεργίας στους νέους παραμένει στο 40%. Και μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολιτική καριέρα με τη «γενιά των 700 ευρώ» και σήμερα μιλάμε για υποκατώτατο μισθό της ντροπής που θα αυξηθεί κατά 40 ευρώ!

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση από ποτέ.

Οι ελληνικές τράπεζες οδηγήθηκαν στο αφανισμό τους χάνοντας το 98% της κεφαλαιοποίησής τους, με αποτέλεσμα αυτή την ώρα και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να αξίζουν περί τo €1,5 δισ. Η απόλυτη καταστροφή εθνικού πλούτου. Φυσικά, οι τράπεζες εξακολουθούν να «κουβαλάνε» δεκάδες δισεκατομμύρια σε «κόκκινα» δάνεια ενώ ακόμα και στην περίπτωση που καθαρίσουν είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα καταφέρουν να στηρίξουν και πάλι την οικονομία παρέχοντας δάνεια.

Στην περίπτωση της σημερινής κυβέρνησης, η έλλειψη εμπιστοσύνης αλλά και ο τρόμος για τις προθέσεις της, είχαν αποτυπωθεί μήνες πριν έρθει για πρώτη φορά στην εξουσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές που ανέδειξαν την κυβέρνηση Τσίπρα στην εξουσία, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες «βούτηξαν» από τα €158 δισ. στα €135 δισ.

Στη συνέχεια το πρώτο καταστροφικό τετράμηνο με το show Βαρουφάκη και τις πολύωρες διαπραγματεύσεις του Πρωθυπουργού, οι καταθέσεις οδηγήθηκαν κάτω από το κρίσιμο επίπεδο των €120 δισ. με αποτέλεσμα την επιβολή των capital controls τα οποία ταλαιπωρούν ακόμα την ελληνική οικονομία.

Για να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα η χώρα πρέπει να βγει στις αγορές. Οχι σκηνοθετημένα όπως σχεδιάζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά κανονικά με δεκαετές ομόλογο. Δυστυχώς όμως το επιτόκιο βρίσκεται κολλημένο στα επίπεδα του 4,4%, πολύ πιο πάνω από τις άλλες χώρες που βγήκαν από μνημόνια (Πορτογαλία 1,7%, Ιρλανδία 0,9%). Για τους μεγάλους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, από τη βαθμολογία των οποίων καθορίζεται εν πολλοίς και το επιτόκιο δανεισμού, η χώρα μας βρίσκεται από τρία έως έξι επίπεδα κάτω από το όριο.

Ο λογαριασμός πραγματικά δεν τελειώνει και μέχρι τις εκλογές θα μεγαλώσει κι άλλο καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό ο Πρωθυπουργός να προχωρήσει σε μπαράζ προσλήψεων που θα θυμίσει άλλες εποχές και που θα οδηγήσουν την επόμενη Κυβέρνηση σε δυσμενέστατη θέση. Και αυτό το λέμε γιατί οι Eυρωπαίοι δεν θα δώσουν πίστωση χρόνου στην επόμενη Κυβέρνηση και θα απαιτήσουν να τηρηθούν τα συμφωνημένα. Και αυτό καθώς οποιαδήποτε πίστωση χρόνου θα έδινε στην επόμενη Κυβέρνηση περιθώρια ελιγμών και εναλλακτικών μέτρων κάτι που οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν.

Ωστόσο μελλοντική οικονομική καταστροφή, εκτός από τεράστια Εθνική ήττα, αναμένεται ότι θα προκύψει και από την αναγνώριση των Σκοπίων.

Μετά από όλα τα παραπάνω, από πολλά άλλα που χρειαζόμαστε αρκετό χώρο για να γράψουμε και μετά από αυτά που θα δούμε τους επόμενους μήνες, μπορούμε να γελάσουμε με ασφάλεια στη διαπίστωση ότι το μεγάλο ατού του Πρωθυπουργού είναι η οικονομία και πιθανόν να ανακουφιστούμε που δεν είναι κάποιο άλλο όπως η εξωτερική πολιτική…

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας - Καμμένος: Μια σκηνοθετημένη παραίτηση και μια… αληθινή

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Πέντε χρόνια ψέματα (video)