ΑΠΟΨΕΙΣ

Αυστηροί «κόφτες» για την πρώτη κατοικία - Ποιοι μένουν εκτός ρύθμισης

Αυστηροί «κόφτες» για την πρώτη κατοικία - Ποιοι μένουν εκτός ρύθμισης

Έχουν ήδη περάσει 13 ημέρες, χωρίς να να έχει κλείσει το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και η αγωνία των υπερχρεωμένων πολιτών που δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στον Νόμο Κατσέλη, εντείνεται.

Ιδιαιτέρως δε δυσμενής ήταν για την ελληνική οικονομία η παράταση της απόφασης του Eurogroup για την εκταμίευσης του 1 δις, η οποία μετατέθηκε για την 5η Απριλίου εξαιτίας του προβλήματος των κόκκινων δανείων, ενώ πρέπει έως τις 25 Μαρτίου να έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα του διάδοχου πλαισίου για να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση.

Και ενώ από τη μία παρατηρούμε στα Ειρηνοδικεία της χώρας να δημοσιεύονται αποφάσεις με γενναία κουρέματα, σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς, από την άλλη όμως μερίδα συμπολιτών μας να είναι απροστάτευτη, καθότι δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει πότε θα ολοκληρωθούν οι διεργασίες για το νέο πτωχευτικό δίκαιο για τους ιδιώτες.

Σύμφωνα με υπολογισμούς περί τους 400.000 δανειολήπτες έχουν κόκκινα δάνεια, γεγονός το οποίο είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα, αλλά και να επανέλθει η δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας, διότι οι πλειστηριασμοί διενεργούνται κανονικά και χωρίς αναστολή μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το νέο πτωχευτικό νόμο .

Σίγουρα το γεγονός ότι την τελευταία στιγμή ετοιμάστηκε το νέο νομοσχέδιο και ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για αυτό, αποδεικνύει ότι θα λειτουργήσει με μεγάλα προβλήματα το νέο αυτό καθεστώς και θα μείνουν εκτός πολλοί συμπολίτες μας που έχουν ανυπέρβλητη ανάγκη να ενταχθούν, όπως άτομα με αναπηρία, πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα, πολύτεκνοι και άνεργοι. Οι κόφτες λοιπόν που θα τεθούν σίγουρα θα θέσουν εκτός πολλούς υπερχρεωμένους και ειδικότερα μέχρι στιγμής έχουν τεθεί ήδη έξι αυστηροί "κόφτες":

Η αντικειμενική αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας κατά την υποβολή της αίτησης να μην υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

Το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος φυσικού προσώπου, κατά το τελευταίο έτος, να μην υπερβαίνει το 170% των εύλογων δαπανών διαβίωσης.

Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου, στο οποίο συνυπολογίζονται κεφαλαιοποιημένοι τόκοι και, αν υπάρχουν, έξοδα εκτέλεσης κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ.

Οι καταθέσεις του αιτούντος να μην έχουν συνολική αξία που υπερβαίνει το ήμισυ της συνολικής προς ρύθμιση οφειλής κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Στο όριο αυτό εναντιώνεται η ΕΚΤ και πιθανότατα θα τροποποιηθεί.

Η συνολική ακίνητη περιουσία του αιτούντος, πέραν της κύριας κατοικίας του, να μην έχει αξία που υπερβαίνει το διπλάσιο της συνολικής προς ρύθμιση οφειλής κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Στο όριο αυτό εναντιώνεται η ΕΚΤ και πιθανότατα θα μειωθεί.

Να μην έχει εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση, που απέρριψε αίτηση του ν. 3869/2010 λόγω ύπαρξης επαρκούς περιουσίας του αιτούντος ή αν σκοπίμως περιήλθε σε αδυναμία πληρωμής.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Και ενώ όλοι αυτοί οι κόφτες θα θέσουν εκτός προστασίας πολλούς συμπολίτες μας που δεν πρόλαβαν να ενταχθούν έως τις 28/2 στον Νόμο Κατσέλη είναι ξεκάθαρο ότι θα βγουν εκτός νόμου με το νέο καθεστώς δανειολήπτες, οι οποίοι αν και όταν πήραν δάνειο η ζωή τους ήταν ομαλή, όμως απρόβλεπτες συνθήκες μετέβαλαν τα εισοδηματικά δεδομένα τους και την κατάσταση της υγείας τους.

Πρέπει να γίνει σαφές προς κάθε πλευρά ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι απαραίτητη μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης που δεκάδες χιλιάδες πολίτες, είτε έχασαν εντελώς τις δουλειές τους, είτε είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνεται σε ποσοστό πάνω από 50%.

Με τους πλειστηριασμούς να απειλούν χιλιάδες δανειολήπτες το νέο πτωχευτικό δίκαιο θα πρέπει να καλύπτει όλους όσους αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα οικονομική κρίση.

Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Τσίπρας παίρνει αποστάσεις από την κυβέρνηση Καραμανλή

* H κυρία Αικατερίνη Θ. Φραγκάκη είναι δικηγόρος

Ρoή Ειδήσεων