ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανικανότητα ή ανηθικότητα;

Ανικανότητα ή ανηθικότητα;

Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο για μία κυβέρνηση: να μην έχει τις στοιχειώδεις γνώσεις και ικανότητες για να αποτρέψει καταστάσεις, που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ή μήπως το να καμώνεται ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα βλέπουμε, ή έτσι όπως παραδέχονται άνθρωποι με τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις;

Το τελευταίο της «απόκτημα», στην ατελείωτη σειρά αστοχιών της, δεν είναι άλλο από τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, που προσφέρουν απλόχερα, όχι απλώς «πατήματα», αλλά βάζουν τις βάσεις για την πρόωρη αποφυλάκιση τόσο των καταδικασμένων μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της φωτιάς», όσο και των αμετανόητων πολυδολοφόνων της 17 Νοέμβρη.

Αναφορικά με τους «Πυρήνες», οι εκεί κατηγορούμενοι είχαν αρκετές ανοικτές δικογραφίες, οι οποίες έφτασαν στην ολοκλήρωσή τους στις αρχές Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Ως είχαν, εκ του νόμου, το δικαίωμα, κάθε φορά που ολοκληρωνόταν μία υπόθεση, ζητούσαν τη συγχώνευση της ποινής τους με τις άλλες ποινές που τους είχαν επιβληθεί.

Με τον τρόπο αυτό, ποινές της τάξης των περίπου 79 ετών καθείρξεως έφταναν στο τότε ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 25 ετών. Υπό το δεδομένο αυτό, ο Νόμος προέβλεπε ότι με πραγματική έκτιση του 1/3 της ποινής (περίπου 8,5 χρόνια) και με καθημερινή εργασία εντός των φυλακών, θα μπορούσαν σε λίγο καιρό να υποβάλουν αίτηση για να αποφυλακιστούν με όρους. Για την αποδοχή της αίτησής τους, όμως, θα έπρεπε να αποφανθεί ένα Συμβούλιο.

Το «πρόβλημα» έπρεπε να λυθεί. Το Συμβούλιο έπρεπε να παρακαμφθεί, διότι μπορεί να ήταν σαν… το Συμβούλιο του Βόλου, που απέρριπτε τα αιτήματα του Κουφοντίνα για άδεια. Έτσι, ήρθε ο νέος Ποινικός Κώδικας, που μείωσε το ταβάνι της «εκτιτέας» ποινής στα 20 χρόνια (από 25) και ο Νόμος Παρασκευόπουλου, που παρακάμπτει το Συμβούλιο και υποχρεώνει τον Εισαγγελέα να εκδώσει διάταξη αποφυλάκισης.

Δεν σταματήσαμε, όμως, εδώ. Ήταν και οι «φίλοι» της 17 Νοέμβρη, που έπρεπε να εξυπηρετηθούν. Έτσι, αλλάξαμε, παράλληλα με τον Νέο Ποινικό Κώδικα, και το άρθρο 110Α. Με αυτό το άρθρο, δίνουμε τη δυνατότητα στους πολυισοβίτες να υποβάλουν αίτηση αντικατάστασης της φυλάκισής τους με κατ’ οίκον κράτηση, με μόνη προϋπόθεση να έχουν συμπληρώσει 17 χρόνια στη φυλακή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Έχω πλειστάκις αναφερθεί στη διάταξη εκείνη του νέου Ποινικού Κώδικα, η οποία, κατά τη γνώμη μου, είναι η πλέον «ύποπτη»: Δεν είναι άλλη από εκείνη που κατά έναν μαγικό τρόπο άλλαξε, σε σχέση με το αρχικώς κατατεθέν νομοσχέδιο, που προέβλεπε την έναρξη εφαρμογής των νέων κωδίκων στις 16.09.2019.

Η απερχόμενη κυβέρνηση, βλέποντας την πανωλεθρία της να πλησιάζει και θέλοντας να ευχαριστήσει τους φίλους της, έφερε την εφαρμογή δύο τόσο σημαντικών νομοθετημάτων, που βέβαια ψήφισε ολομόναχη, 2,5 μήνες νωρίτερα, εν μέσω προεκλογικού πυρετού και δικαστικών διακοπών.

Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν νομοθετικοί τρόποι για να αποφευχθεί το μοιραίο, αλλά απαιτούνται στοχευμένες παρεμβάσεις, προκειμένου να μην καταπέσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευθεί πως μόλις εκλεγεί κυβέρνηση, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση, θα περιλαμβάνονται και αυτές οι ρυθμίσεις.

Είναι επίσης δεδομένο ότι οι άνθρωποι αυτοί, 4,5 χρόνια τώρα, έπαιζαν στα ζάρια την ασφάλειά μας. Το να ξεπληρώνεις όμως γραμμάτια με τον πλέον ξεδιάντροπο τρόπο, αυτό δεν σε καθιστά απλά ανίκανο, αλλά πιστοποιεί την ανηθικότητά σου.

Μόνη λύση, η απάντηση στην κάλπη.

* Υποψήφια Βουλευτής ΝΔ Α΄ Αθήνας Δικηγόρος

Σχετικές ειδήσεις