ΑΠΟΨΕΙΣ

Μαλλιά – κουβάρια στον ΣΥΡΙΖΑ

Μαλλιά – κουβάρια στον ΣΥΡΙΖΑ

Τα όργανα μόλις άρχισαν στο ΣΥΡΙΖΑ και δεν φαίνεται πως θα σταματήσουν γρήγορα. Μετά την ξεκάθαρη επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα να μετασχηματίσει το κόμμα και να κάνει άνοιγμα σε στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και να βάλει τέλος στις «τάσεις», κάποια στελέχη φαίνεται πως έχουν βρεθεί στα… κάγκελα.

Πρόκειται κυρίως για εκείνους που ανήκουν στους «53», οι οποίοι δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι το άνοιγμα του Τσίπρα σε στελέχη που προέρχονται από το χώρο της Κεντροαριστεράς.

Αυτό που εξόργισε τους «53» ήταν οι διαρροές για το ποια πρόσωπα θα στελεχώσουν τα όργανα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Kαι επειδή δεν υπήρχαν δικοί τους εκπρόσωποι, εκνευρίστηκαν και δημιούργησαν ένταση στη χθεσινή Κοινοβουλευτική Ομάδα, στρέφοντας τα πυρά τους στον Αλέξη Τσίπρα. Αυτός που πήρε το… όπλο του ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (σ.σ. άτυπος επικεφαλής της ομάδας των «53») ο οποίος διαφώνησε έντονα για τον τρόπο που επελέγησαν τα στελέχη που θα παίξουν ρόλο στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι πρότινος ο Tσακαλώτος κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του και είχε δώσει την εντύπωση πως θα στηρίξει απόλυτα τον Τσίπρα στο μετασχηματισμό του κόμματος.
Όμως, απ’ ότι φάνηκε χθες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών περίμενε να δει πού το πάει ο Τσίπρας και μετά να αποκαλύψει τις πραγματικές του διαθέσεις.

Αυτό που συνέβη στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν μια πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τσακαλώτος ήταν έντονα δυσαρεστημένος από το γεγονός πως ο Τσίπρας απομόνωσε ουσιαστικά εκείνους που προέρχονται από την τάση των «53» από τα κοινοβουλευτικά όργανα.

Δεν το έχει συνηθίσει αυτό Τσακαλώτος και οι συν αυτώ, καθώς τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούσαν εμπόδια και είχαν ενστάσεις σε σοβαρά ζητήματα, με αποτέλεσμα να πρέπει ο Τσίπρας, εκτός από το να προσπαθεί να ξεμπλοκάρει κρίσιμες καταστάσεις, να διαχειριστεί και κάποιους από τους «53» που διαφωνούσαν και ακολουθούσαν άλλη γραμμή.

Σημειώνεται δε, πως η συγκεκριμένη τάση, ήλεγχε τους περισσότερους οργανισμούς και υπηρεσίες και ουκ ολίγες φορές έβαζε εμπόδια στο να προχωρήσουν κάποια θέματα, όπως π.χ., σημαντικές επενδύσεις.

Και απ’ ότι φάνηκε, τους την είχε… φυλαγμένη ο Τσίπρας και καθώς οι «53» βγήκαν αποδυναμωμένοι από τις εθνικές εκλογές (σ.σ. μόνο έξι εξελέγησαν) ήταν εύκολο να μην τους δώσει σημαντικούς ρόλους και να επιλέξει για κρίσιμα πόστα άτομα από το στενό του περιβάλλον και από το χώρο της κεντροαριστεράς, προκειμένου να μην εμφανιστούν «αγκάθια» στο δρόμο της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Και εμφανίζεται αποφασισμένος να το πετύχει αυτό ο Τσίπρας και αυτό φάνηκε από συγκεκριμένες αντιδράσεις τους στην ΚΟ.

Αμέσως μετά την ομιλία Τσακαλώτου, ο οποίος διαφώνησε με τις επιλογές των προσώπων για τα κοινοβουλευτικά όργανα, ανέβηκε και πάλι στο βήμα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είπε ότι έκανε μια συγκεκριμένη πρόταση για τα στελέχη που θα εμπλακούν στις διαδικασίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καθώς αυτό το θέμα δεν αφορά την ΚΟ. Επέμεινε μάλιστα ότι υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα. «Τι λάθη κάναμε, τι πρέπει να αλλάξει. Ας μην κάνουν κάποιοι ότι δεν καταλαβαίνουν» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Επικράτησε αναταραχή και ένας από τους βουλευτές απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ του είπε: «Μίλα πιο δυνατά. Δεν ακούμε».

Φανερά εκνευρισμένος ο Αλέξης Τσίπρας τους κάλεσε να κάνουν ησυχία για να τον ακούσουν. «Άντε μην τα πάρω στο κρανίο», πρόσθεσε εκνευρισμένος.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν περαιτέρω όταν βουλευτές από την επαρχία ανέφεραν ότι δεν μπορούν να παραχωρήσουν στο κόμμα τον δεύτερο επιστημονικό συνεργάτη τους ενώ έβαλαν θέμα και για τα ποσοστό που πηγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ (40%) από την βουλευτική τους αποζημίωση.

Γενικά ο εκνευρισμός στην κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν διάχυτος, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένοι βουλευτές που αντιδρούν στην εκπεφρασμένη βούληση του Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει το κόμμα.

Συγκεκριμένα εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το θέμα της διεύρυνσης και το άνοιγμα που έχει επιλέξει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ στελέχη.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, θα οριστεί ο κ. Μιχάλης Καλογήρου, εκ των στενών συνεργατών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης. Και με αυτή την επιλογή, πάντως, διαφωνούν κάποιοι στη Κουμουνδούρου, ωστόσο η απόφαση του Τσίπρα είναι ειλημμένη.