Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

SZ: Οι δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν τον Σαμαρά

SZ: Οι δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν τον Σαμαρά

Εκτενείς είναι οι αναφορές του γερμανικού τύπου στην απόφαση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά να επισπεύσει την προεδρική εκλογή. Οι περισσότεροι σχολιαστές θεωρούν δεδομένο ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές.

Το σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung: «Η Ελλάδα οδηγείται όχι μόνον σε προεδρικές αλλά και σε βουλευτικές εκλογές οι οποίες προκαλούν ανησυχία σε όλους εκείνους που είχαν συνηθίσει στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο συνασπισμός του είναι προβλέψιμοι.

Εκλογές σημαίνουν καταρχήν αβεβαιότητα, όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και για τα προγράμματα βοήθειας και το ευρώ. Ξεκινά ένας νέος φαύλος κύκλος; Εν μέρει το δίλλημα οφείλεται στον ίδιο τον Σαμαρά. Υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του να απαλλάξει μέχρι το τέλος του χρόνου τη χώρα από την σκληρή εποπτεία της τρόικας. Με την καλή αυτή είδηση θα είχε έστω και μια μικρή ευκαιρία να επανεκλεγεί.

Πλέον όμως δεν μπορεί να τηρήσει την υπόσχεσή του. Η τρόικα έχει σοβαρούς λόγους να μην παίξει το παιχνίδι αυτό, ο προϋπολογισμός στην Αθήνα παρουσιάζει προβλήματα. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη μια ελληνική αυταπάτη. (...) Εάν ο υποψήφιός του χάσει την προεδρική εκλογή, τότε θα γίνουν εκλογές εντός τεσσάρων εβδομάδων. Οι δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν τον Σαμαρά. Το ερώτημα είναι, έπρεπε η ΕΕ να παίξει το παιχνίδι του για χάριν της πολιτικής ειρήνης; Η απάντηση θα πρέπει να είναι, φυσικά όχι. Η Ελλάδα πρέπει να λύσει και όχι να κουκουλώσει τα προβλήματά της. Αυτό ισχύει για κάθε κυβέρνηση, είτε αυτή καθοδηγείται από τον Σαμαρά είτε από κάποιον άλλο».

ΠΗΓΗ DW

Σχετικές ειδήσεις