Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Berliner Zeitung: Σε τι ποντάρει ο Σαμαράς

Berliner Zeitung: Σε τι ποντάρει ο Σαμαράς

«Φυγή προς τα εμπρός» του Α. Σαμαρά διακρίνει η Berliner Zeitung που σημειώνει ότι «το ερώτημα που απασχολεί περισσότερο τους Έλληνες είναι γιατί ο Σαμαράς αποφάσισε την επίσπευση της προεδρικής εκλογής πουν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο αφού διακυβεύεται η επιβίωση της κυβέρνησής του».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα που προηγήθηκαν και παρατηρεί ότι μετά τα διαδοχικά πακέτα περικοπών, ενδεχόμενα νέα μέτρα, με ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας το 2015, θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνα για τους πολίτες αλλά και «πολιτική αυτοκτονία» για την κυβέρνηση Σαμαρά.

«Βουλευτές της συμπολίτευσης είχαν απειλήσει ήδη ότι θα καταψηφίσουν ενδεχόμενο νέο πακέτο περικοπών. Οι πολυπράγμονες Σαμαράς και Βενιζέλος τους απήλλαξαν τώρα από το βάρος αυτό. Ενδεχόμενη αποτυχία της προεδρικής εκλογής μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. και αυτό φαίνεται ότι θα γίνει», αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι «ο χαρισματικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας» θα μπορούσε έτσι να είναι τον Φεβρουάριο ο επόμενος πρωθυπουργός.

«Στην περίπτωση αυτή –και προφανώς σε αυτό στηρίζονται οι Σαμαράς, Βενιζέλος αλλά και η τρόικα, όλοι οι αντίπαλοι των περικοπών θα βρίσκονταν ξαφνικά με την πλάτη στον τοίχο. Γιατί τότε θα λήξει το τρέχον πρόγραμμα και ο Τσίπρας θα έπρεπε να αποφασίσει υπό ασφυκτική χρονική πίεση εάν θα δεχτεί μια νέα βοήθεια ύψους 10 δις ευρώ με αντάλλαγμα νέες περικοπές ή εάν θα αρνηθεί. Γιατί όπως και να το γυρίσει, είναι γεγονός ότι το 2015 η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει 8,6 δις ευρώ στο ΔΝΤ αλλά και να αποπληρώσει άλλα ομόλογα που λήγουν, ύψους 8 δις. Οι πρώτες πληρωμές πρέπει να γίνουν ήδη τον Μάρτιο. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας. Για άλλη μια φορά».

ΠΗΓΗ DW

Σχετικές ειδήσεις