Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Στην Αίγυπτο τα δύο γαλλικά Μιστράλ

Στην Αίγυπτο τα δύο γαλλικά Μιστράλ

Η Γαλλία συμφώνησε με την Αίγυπτο για την πώληση δύο ελικοπτεροφόρων πλοίων τύπου Mistral έναντι 950 εκ. ευρώ, μετά την ακύρωση της σχετικής συμφωνίας Παρισιού-Μόσχας τον περασμένο Αύγουστο, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Προστίθεται ότι το Κάιρο αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής του ισχύος, εν μέσω της συνεχιζόμενης τα τελευταία δύο έτη εξέγερσης στη χερσόνησο του Σινά, αλλά και φόβων για ενδεχόμενη μετάδοση της κρίσης από τη γειτονική Λιβύη.

«Λύσαμε το συμβόλαιο που είχαμε με τη Ρωσία με καλούς όρους, δείχνοντας σεβασμό στη Ρωσία και χωρίς να διακινδυνεύσουμε κάποια κύρωση για τη Γαλλία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Είπε επίσης ότι συμφώνησαν με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για την τιμή και τους όρους της πώλησης.

Πηγή του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι το συμβόλαιο ανέρχεται σε 950 εκ. ευρώ, όμως σε αντίθεση με τη συμφωνία με τη Μόσχα, δεν περιλαμβάνει τη μεταβίβαση τεχνολογίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα πλοία θα είναι σε θέση να παραδοθούν στις αρχές Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευση 400 Αιγυπτίων και τη διενέργεια κάποιων ελέγχων.

Διπλωματική πηγή ανέφερε εξάλλου ότι το Κάιρο επιθυμεί την τοποθέτηση ενός πλοίου στη Μεσόγειο και του άλλου στην Ερυθρά Θάλασσα, ώστε να είναι διαθέσιμο για τυχόν επιχειρήσεις στην Υεμένη.

Με την πώληση αυτή, ο αριθμός των πλοίων που έχει πουλήσει η Γαλλία στην Αίγυπτο αυξάνεται σε επτά, μέσα σε διάστημα δύο ετών.

Πηγή ΚΥΠΕ-Ρόϊτερς

Σχετικές ειδήσεις