Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Μετροπόλιταν Οπερα Nέας Υόρκης: Στον «Κουρέα της Σεβίλλης» η Καρολίνα Πηλού (video)

Μετροπόλιταν Οπερα Nέας Υόρκης: Στον «Κουρέα της Σεβίλλης» η Καρολίνα Πηλού (video)

Σε μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες του ρεπερτορίου και ταυτόχρονα μια από τις πιο ευχάριστες και «φωτεινές» παραγωγές της MET θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιανουαρίου το ντεμπούτο της νεαρής Ελληνίδας μέτζο-σοπράνο Καρολίνας Πηλού στη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης, στο ρόλο της Μπέρτα στη διάσημη όπερα του Τζοακίνο Ροσσίνι: «Ο Kουρέας της Σεβίλλης».

Πρόκειται για ένα πραγματικό αριστούργημα της κωμικής όπερας, βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Pierre Beaumarchais, το οποίο μετά την πρεμιέρα το 1775 είχε απαγορευτεί μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση, αφού σε αυτό οι «αστοί» υπηρέτες με διάφορα έξυπνα τεχνάσματα καταφέρνουν όχι μόνο να επιβιώνουν αλλά και καμιά φορά να επιβάλουν τις επιθυμίες τους στους αριστοκράτες.

Η παγκόσμια πρεμιέρα του διάσημου «Κουρέα» έγινε στο θέατρο «Αρτζεντίνα» της Ρώμης στις 20 Φεβρουαρίου 1816, ενώ ήταν και από τις πρώτες όπερες που παίχτηκαν και στον ελληνικό χώρο, αρχικά στην Κέρκυρα το 1833 και αργότερα στην Ερμούπολη της Σύρου και την Αθήνα.

Η όπερα έχει και pre-quel, τους «Γάμους του Φίγκαρο», στο οποίο είχε στηριχτεί λίγες δεκαετίες πριν το ομώνυμο κορυφαίο αριστούργημα του Μότσαρτ, καρπός της συνεργασίας του με το Λορέντσο Ντα Πόντε, το οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά στη Βιέννη το 1786! Στη σειρά της εξέλιξης της πλοκής της ιστορίας αλλά και της δημιουργίας των θεατρικών έργων του Beaumarchais, ο «Κουρέας της Σεβίλλης» (1775) προηγείται των «Γάμων του Φίγκαρο» (1781), το οποίο αποτελεί συνέχειά του.

Η παραγωγή της Μετροπόλιταν είναι φωτεινή, με ανοιχτά χρώματα, άνθη και έπιπλα εποχής και έχει και ένα ιδιαίτερο πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό: με ράμπες που έχουν τοποθετηθεί πάνω από τον χώρο της ορχήστρας η σκηνή προεκτείνεται ως τις αρχές τις πλατείας και έτσι οι τραγουδιστές βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το κοινό της πλατείας.

Η Ελληνίδα τραγουδίστρια έχει την τύχη, να συνεργάζεται, ήδη, μια και οι πρόβες έχουν ξεκινήσει, επί σκηνής με κορυφαίους συναδέλφους της, με τον Peter Mattei να ηγείται ενός εξαιρετικού καστ, στο ρόλο του Φίγκαρο.

πηγη ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Σχετικές ειδήσεις