BOMBER

Έγκλημα και ατιμωρησία: Όταν λέμε ισόβια να εννοούμε ισόβια

Δολοφονία Γλυκά Νερά
INTIME

Η Ελλάδα είναι ο παράδεισος της ατιμωρησίας κι αυτό δυστυχώς το ξέρουν καλά όλοι οι εγκληματίες…

Εγκλήματα πάθους, μίσους, άγριες ληστείες, ξυλοδαρμοί, οργανωμένο έγκλημα, βιασμοί, παιδόφιλοι και παιδεραστές συνεχίζουν απτόητοι τη δράση τους διότι ξέρουν ότι σε λίγα χρόνια θα είναι έξω.

Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.

Σχεδόν κάθε εβδομάδα σκάει ένα μεγάλο θέμα σχετικό με την παιδοφιλία ή βιασμό ή ακόμα και δολοφονία.

Η τελευταία υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας με τον άγριο βιασμό στα Πετράλωνα επαναφέρει το μείζον ζήτημα της ατιμωρησίας.

Ένας 34χρονος άνδρας, ο οποίος, σύμφωνα με την καταγγελία 50χρονης καθαρίστριας, την άρπαξε μέσα από ασανσέρ και την βίασε, πριν από μερικά χρόνια είχε συλληφθεί και καταδικαστεί για βιασμό και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Συγκεκριμένα ο 34χρονος είχε βιάσει το 2015 μια φοιτήτρια στην Αθήνα την οποία και χτύπησε. Ο 34χρονος είχε συλληφθεί, είχε καταδικαστεί, είχε οδηγηθεί στη φυλακή και το 2020 είχε αποφυλακιστεί.

Η γυναίκα έδωσε κατάθεση στην αστυνομία και περιέγραψε τη φρίκη που έζησε, όταν είχε πάει να καθαρίσει τους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας και ξαφνικά ο άνδρας άνοιξε την πόρτα του διαμερίσματός του, την έβαλε με τη βία μέσα και την κακοποίησε.

Το τρομερό στην ιστορία είναι ότι όλοι συνομολογούν ότι πρέπει ο ποινικός κώδικας να αυστηροποιηθεί, αλλά κανείς δεν κάνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση.

Η δήθεν αυστηροποίηση στο πλαίσιο τιμώρισης του βιασμού (άρθρο 336 του ΠΚ που αφορά και στο βιασμό ανηλίκων) είναι σχεδόν γελοία. Προβλεπόταν κάθειρξη 5 έως 15 έτη τιμώρησης και έγινε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών.

Κατά τον ίδιο τρόπο τα ισόβια στην Ελλάδα δεν είναι ποτέ ισόβια, είναι 16 χρόνια! Και μετά ο δολοφόνος ή ο βιαστής ή ο παιδεραστής μπορεί να συνεχίσει την ζωή του ή και το βρώμικο έργο του…

Υπάρχει έστω κι ένας άνθρωπος που να πιστεύει ότι ο βιαστής ή ο παιδεραστής σωφρονίζεται στα 10 ή στα 16 χρόνια; Θα αστειεύεστε βέβαια.

Υπάρχει έστω κι ένας πολίτης να πιστεύει ότι ο δολοφόνος της Κάρολάιν θα βγει στα 10 ή στα 16 χρόνια και θα έχει σωφρονιστεί;

Θα είναι δηλαδή ένας άνθρωπος έτοιμος να ξαναμπεί στην ελληνική κοινωνία;

Θα αστειεύεστε βέβαια…

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στην ελληνική κοινωνία, κι ενώ το έγκλημα στα Γλυκά Νερά έχει παγώσει το πανελλήνιο, η εν Ελλάδι νομοθετική εξουσία όταν μιλάει για αυστηροποίηση του ποινικού κώδικά εννοεί να κάνει τα ισόβια από 16 στα 18 χρόνια.

Να αυξηθεί ο πραγματικός – ελάχιστος- χρόνος έκτισης ποινής σε περίπτωση επιβολής μιας ισόβιας κάθειρξης από 16 σε 18 χρόνια.

Σήμερα σύμφωνα με το άρθρο 105Β του ΠΚ παρ. 6 ισχύει ότι «....προκειμένου για ποινές κάθειρξης δεν μπορεί να χορηγηθεί στον καταδικασθέντα απόλυση υπό όρο, αν δεν έχει παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα για χρονικό διάστημα ίσο με τα δύο πέμπτα της ποινής που του επιβλήθηκε και, σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης, δεκαέξι έτη. Το χρονικό διάστημα των δύο πέμπτων ή, σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης, των δεκαέξι ετών, προσαυξάνεται κατά το ένα τρίτο των λοιπών ποινών που τυχόν έχουν επιβληθεί, στην περίπτωση που αυτές συντρέχουν σωρευτικά. Σε κάθε περίπτωση όμως ο καταδικασθείς μπορεί να απολυθεί αν έχει παραμείνει στο κατάστημα είκοσι έτη και αν εκτίει περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης, αν έχει παραμείνει είκοσι πέντε έτη».

Για να καταλάβουμε όλοι τι συμβαίνει παραθέτω το εξής παράδειγμα:

Αν για μια κακουργηματική ληστεία επιβληθεί ποινή 15 ετών, ο δράστης σήμερα θα αποφυλακιστεί αν έχει εκτίσει – πραγματικά και πλασματικά δηλαδή μεροκάματα- τα 3/5 , δηλαδή 9 χρόνια. Από αυτά τα 2/5 δηλαδή τα 6 χρόνια θα πρέπει να είναι πραγματική φυλάκιση.

Αναρωτιέμαι τι άλλο πρέπει να συμβεί σε αυτόν τον τόπο προκειμένου οι Έλληνες βουλευτές να νομοθετήσουν ότι «όταν λέμε ισόβια εννοούμαι ισόβια».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Ηλεία: Δύο νεκροί από πτώση αεροσκάφους