ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μάνδρα - Πλημμύρες: Η αντίδραση της φύσης στα έργα και τις ημέρες του ανθρώπου

Μάνδρα - Πλημμύρες: Η αντίδραση της φύσης στα έργα και τις ημέρες του ανθρώπου

Θα συνεχισθεί για λίγο καιρό ακόμα αυτή η ανταλλαγή... ευθυνών πάνω στα ερείπια της Δυτικής Αττικής και στον απόηχο των θρήνων για τα θύματα της τραγωδίας.

Δυστυχώς, η συζήτηση περί ευθυνών μπορεί να φαίνεται φυσιολογική. Τουλάχιστον τόσο, όσο... φυσιολογικά ήταν τα τραγικά αποτελέσματα ενός ακόμα ακραίου καιρικού φαινομένου.

Η ουσία σε όλα αυτά και ανεξάρτητα από τον επιμερισμό ευθυνών, είναι μία:

Ακόμα κι αν μπαζωθούν τα ρέματα, ακόμα και αν τηρηθούν μια σειρά προδιαγραφές, ακόμα κι αν ξυπνήσουμε ένα πρωϊ και η Ελλάδα έχει μεταμορφωθεί με ένα μαγικό τρόπο σε κράτος που σέβεται τον πολίτη, σε κράτος που λειτουργεί για τον πολίτη, τέτοια φαινόμενα θα επαναληφθούν.

Και θα επαναληφθούν, γιατί αυτό το... προνόμιο δεν είναι πια αποκλειστικό της χώρας μας.

Είναι πλέον ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που στην Ελλάδα κοστίζει ακόμα και στις πιο... λιγότερο ακραίες μορφές του, ακριβώς γιατί η Ελλάδα ήταν αυτή που ήταν τόσα χρόνια και είναι αυτή που είναι σήμερα.

Κατά τ’ άλλα, η ευθύνη για όλα αυτά, είναι παγκόσμια, έχει να κάνει πρώτα και κύρια με την ασέβεια του ανθρώπου προς την φύση, με την περιφρόνηση των βασικών κανόνων της και με τον βιασμό της με μοναδικό στόχο το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος.

Η φύση αυτή την στιγμή σε όλο το πλανήτη, σε μια ύστατη προσπάθεια να αντιδράσει στον βιασμό της και να προειδοποιήσει το ανθρώπινο γένος για το τι μπορεί να προκαλέσει μπας και σταματήσει έστω και την τελευταία στιγμή το καταστροφικό του έργο, στέλνει με βίαιο τρόπο τα μηνύματά της.

Και αυτή της η αντίδραση, δεν έχει να κάνει πλέον ούτε με προηγμένες ή μη χώρες, ούτε με το χρώμα της φυλής, ούτε με το πόσο φταίνε ή δεν φταίνε στην τελική όσοι δέχονται τις επιπτώσεις απ’ αυτή την αντίδρασή της.

Χτυπάει όλους και παντού και χτυπάει με σφοδρότητα.

Θα θυμάστε ολόκληρη την Ουαλλία μια τεράστια λίμνη πέρυσι.

Είναι πρόσφατες οι καταστροφές από τους πρωτοφανείς έντασης τυφώνες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τους νεκρούς από πλημμύρες σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία.

Τις απίστευτα χαμηλές θερμοκρασίες που παγώνουν κυριολεκτικά τεράστιες περιοχές του πλανήτη και τις αντίστοιχες ψηλές που κάνουν χώρες που δεν ήξεραν τι θα πει καύσωνας να... λειώνουν από την ζέστη.

Δυστυχώς μια σειρά υπερβολές που βλέπαμε κάποτε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας σε σχέση με καιρικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις τους, πλέον είναι πραγματικότητα σε μια σειρά γωνιές του πλανήτη.

Είναι το καταστροφικό και θανατηφόρο αποτέλεσμα όχι των θεομηνιών και ακραιών καιρκών φαινομένων, αλλά είναι καθαρά έργο του καταστροφικού και θανατηφόρου κυνηγιού του κέρδους από τον άνθρωπο.

Κι όλο αυτό που είδαμε δυστυχώς και στην γειτονιά μας πλέον, είναι απλά η αντίδραση της φύσης στον βιασμό της απ’ τον άνθρωπο.