ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To ηλεκτρικό Ford F-150 Lightning ξεπούλησε αστραπιαία!

To ηλεκτρικό Ford F-150 Lightning ξεπούλησε αστραπιαία!

To F-150 Lightning (που σημαίνει αστραπή) είναι το πρώτο ηλεκτρικό pick-up της Ford και ο βασικός αντίπαλος του GMC Hummer EV.

Του Γιάννη Σκουφή

Η ηλεκτροκίνηση στην Βόρεια Αμερική μπορεί να μην έχει τη διάδοση που έχει στην Κίνα και την Ευρώπη αλλά η κόντρα στα ηλεκτρικά pick-up φαίνεται να έχει μόλις ξεκινήσει. Άλλωστε αυτού τύπου τα μοντέλα είναι διαχρονικά πρώτα στις προτιμήσεις των Αμερικανών.

Ειδικότερα δε το F-150 της Ford είναι το pick up με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και βρίσκεται συνεχώς, εδώ και δεκαετίες, στην κορυφή των best sellers. Και από τη στιγμή που η αντίπαλη General Motors παρουσίασε το αποκλειστικά ηλεκτρικό νέο Hummer, αρχικά ως pickup και μετά ως SUV, η Ford δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να αφήσει αναπάντητη αυτή την πρόκληση.

Και όπως ήταν φυσικό το κοινό υποδέχτηκε θερμά το ηλεκτρικό F-150, μιας και μόλις στις πρώτες 12 ώρες η επίσημη ιστοσελίδα της αμερικανικής εταιρίας παραλίγο… να πέσει αποθηκεύοντας πάνω από 20.000 προ-παραγγελίες, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της Ford, Jim Farley, στο CNBC.

Το ηλεκτρικό F-150 Lightning θα μπει στην παραγωγή στις αρχές του 2022 και για να εξασφαλίσει κάποιος Αμερικανός μια καλή θέση στη λίστα αναμονής μπορεί να κάνει μια κράτηση με επιστρεπτέα προκαταβολή 100 δολαρίων. Αργότερα και μέσα στη χρονιά, θα ανοίξει και η πλατφόρμα με τις κανονικές παραγγελίες για το ηλεκτρικό pick-up, η τιμή του οποίου ξεκινά από τις 90.474 δολάρια.

Το F-150 Lightning θα είναι διαθέσιμο στην έκδοση των 432 ίππων με αυτονομία 370 χιλιομέτρων και στην πιο ισχυρή με 571 ίππους και 480 χιλιόμετρα αυτονομία. Και οι δύο έχουν από ένα ηλεκτρικό μοτέρ ανά άξονα για τετρακίνηση.

Όπως μπορεί να υποθέσει κανείς από το μήκος του που φτάνει τα 5,90 μέτρα το ηλεκτρικό F-150 που έχει και κλειστό χώρο αποθήκευσης, π.χ. για τα εργαλεία, κάτω από το καπό, προορίζεται για την αγορά των ΗΠΑ και θα κατασκευάζεται στο Μίτσιγκαν. Όσο για την Ευρώπη ενδεχομένως να υπάρχουν ανάλογα πλάνα εξηλεκτρισμού για τη νέα γενιά του Ford Ranger.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.