ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Mercedes S-Class: Θωρακισμένη πολυτέλεια

Mercedes S-Class: Θωρακισμένη πολυτέλεια

Η εικονιζόμενη S-Class πιθανότατα να είναι ότι πιο προηγμένο υπάρχει. Τόσο σε επίπεδα άνεσης, όσο και… θωράκισης!

Του Γιάννη Σκουφή

Όπως και να το κάνουμε οι υπερπολυτελείς λιμουζίνες είναι από τα πιο ξεχωριστά και συνάμα ακριβά αυτοκίνητα. Ειδικά στην περίπτωση της S-Class των φωτογραφιών μας, η οποία μπορεί να δείχνει κανονική, αλλά στην πραγματικότητα έχει δεχθεί πολλές μετατροπές και επεμβάσεις για να είναι ένα από τα ασφαλέστερα επιβατικά στον κόσμο.

Φυσικά, η S 680 Guard 4Matic, όπως ονομάζεται, δεν προορίζεται για κοινούς θνητούς αλλά για πολιτικά πρόσωπα, επιχειρηματίες, VIP και για όποιον γενικότερα πιστεύει πως κινδυνεύει να πέσει θύμα απαγωγής ή κακόβουλης ενέργειας εναντίον του. Η θωράκιση είναι προδιαγραφής VR10, κάτι που σημαίνει πως αντέχει σε βλήματα πυροβόλου όπλου και σε θραύσματα από χειροβομβίδες.

Τα κρύσταλλα είναι αλεξίσφαιρα με πολλαπλές στρώσεις και το πάχος τους αυξάνεται στο περίπου ένα εκατοστό και επειδή είναι πολύ βαριά ο μηχανισμός ανύψωσής τους έχει υδραυλική υποβοήθηση. Πέρα από όλες τις ανέσεις που υπάρχουν σε μια συμβατική S-Class, η καμπίνα έχει ειδικό σύστημα πυρόσβεσης, αλλά και εσωτερικής κυκλοφορίας αέρα με παροχή οξυγόνου στην περίπτωση επίθεσης π.χ. με χημικά.

Εννοείται πως τα run-flat ελαστικά έχουν εξελιχθεί ειδικά για να αντέχουν στις σφαίρες, στα καρφιά, αλλά και στο βάρος του ίδιου του αυτοκινήτου. Το οποίο φτάνει τους 4,2 τόνους. Για αυτό και κάτω από το καπό υπάρχει ένας πανίσχυρος V12 από την Maybach S 680 που για την περίσταση αποδίδει 612 ίππους και 900 Nm. Για λόγους ασφαλείας και λόγω του βάρους του αυτοκινήτου η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 190 χλμ./ώρα.

Όσο για την τιμή αυτή της θωρακισμένης λιμουζίνας η Mercedes ζητά από 547.000 ευρώ, ενώ ο πελάτης μπορεί να επιλέξει σε πενταθέσια ή τετραθέσια διάταξη. Εντύπωση προκαλεί ο χρόνος αναμονής, ο οποίος είναι στους δύο μήνες. Όχι μεγάλος, αν ληφθούν υπόψη όλες αυτές οι βελτιώσεις που απαιτούνται για την θωράκιση της S 680.