ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πέντε ελληνικοί προορισμοί που συνδυάζουν την αγάπη για τη φύση με τη δράση

Πέντε ελληνικοί προορισμοί που συνδυάζουν την αγάπη για τη φύση με τη δράση

Καθώς πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στην «καρδιά» της άνοιξης, η διάθεσή μας παρασύρεται και ακολουθεί τον ρυθμό της εποχής. Έχοντας τον καιρό «σύμμαχό» μας, έχουμε αρχίσει ήδη να οραματιζόμαστε το καλοκαίρι που θα έρθει, ενώ αναζητούμε τρόπους να δραπετεύσουμε για λίγο από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, ώστε να απολαύσουμε λίγες στιγμές χαλάρωσης, συντροφιά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να οργανώσουμε μία σύντομη απόδραση από το πολύβουο αστικό τοπίο, ώστε να γνωρίσουμε τους «παραμυθένιους» προορισμούς της ελληνικής επαρχίας, τα μέρη στα οποία θα μπορέσουμε να γεμίσουμε τις «μπαταρίες μας, δίπλα στη φύση;

Είναι γεγονός πως η άνοιξη είναι μία εποχή που ενδείκνυται για ολιγοήμερες εκδρομές. Εμείς, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε για να ενδώσουμε στον πειρασμό μίας ανοιξιάτικης εξόρμησης, είναι να προσκαλέσουμε σε αυτό το ταξίδι τους κοντινούς μας ανθρώπους και να σιγουρευτούμε πως το όχημά μας μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός φυσιολατρικού ταξιδιού. Εφόσον, λοιπόν, έχουμε πραγματοποιήσει μία επίσκεψη στον μηχανικό και έχουμε εξασφαλίσει μία αξιόπιστη ασφάλεια οχήματος, η οποία μας διασφαλίζει πως αν συμβεί κάτι απρόβλεπτο στον δρόμο, θα μας εξυπηρετήσει και θα μας καλύψει άμεσα, οπότε δεν θα μείνουμε χωρίς αυτοκίνητο χωρίς λόγο, το μόνο που μένει, είναι να αποφασίσουμε τον προορισμό που θα επισκεφθούμε.

Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει πέντε προορισμούς, που συνδυάζουν την αγάπη για τη φύση με τη δράση, οπότε αξίζουν την προσοχή μας, αλλά και τα χιλιόμετρα που θα διανύσουμε για να τους επισκεφθούμε.

Στην Τσαγκαράδα για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν το βουνό με τη θάλασσα

Όσοι δεν μπορούμε να αποφασίσουμε αν επιθυμούμε να επισκεφθούμε έναν παραθαλάσσιο ή έναν ορεινό προορισμό, η αμφιθεατρική Τσαγκαράδα αποτελεί την ιδανική επιλογή. Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο όμορφα χωριά του Πηλίου, ένα μέρος που ενδείκνυται για ατελείωτες φυσιολατρικές περιηγήσεις, αφού διαθέτει γραφικούς κολπίσκους και όρμους, ένα κατάφυτο δάσος με μονοπάτια, γεφύρια και πηγές και το οποίο οδηγεί στο λιμάνι της Νταμούχαρης, καθώς και μία εξίσου μαγευτική διαδρομή, η οποία ξεκινά από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής και φτάνει μέχρι τη λιθόστρωτη συνοικία των Ταξιαρχών. Σε κάθε περίπτωση, τα απογεύματα στην Τσαγκαράδα επιβάλλουν καλή παρέα, ντόπιους μεζέδες και στιγμές χαλάρωσης στη σκιά του μεγάλου, αιωνόβιου πλατάνου της περιοχής. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για έναν προορισμό που, όχι μόνο θα μας μείνει αξέχαστος, αλλά θα μας γοητεύσει τόσο πολύ, που θα ανυπομονούμε να τον επισκεφθούμε ξανά.

Στη γραφική καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς για ένα νοητό ταξίδι στο παρελθόν

Ο Γιάννης Ρίτσος είχε γράψει πως η Μονεμβασιά είναι ένα «πλοίο από πέτρα» και ειλικρινά, μόνο όποιος την έχει επισκεφθεί, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι πρόκειται για ένα μέρος με απαράμιλλη γοητεία. Πραγματοποιώντας μία περιήγηση στα πλακόστρωτα δρομάκια της και περνώντας δίπλα από πυργόσπιτα, η Μονεμβασιά -η οποία χωρίζεται σε Άνω και Κάτω Πόλη- μας παρασύρει σε ένα νοητό ταξίδι στον χρόνο, πίσω στα ένδοξα Βυζαντινά χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, πριν το ταξίδι καλό θα ήταν να έχουμε εξασφαλίσει μία ασφάλεια για το όχημά μας από τη Hellas Direct, δηλαδή την ψηφιακή ασφαλιστική εταιρεία νέας γενιάς, η οποία δεν αφήνει τους ασφαλισμένους να περιμένουν χωρίς λόγο. Λειτουργώντας με απλοποιημένες, εξ αποστάσεως, fast track διαδικασίες και μειώνοντας τον χρόνο αναμονής στο ελάχιστο, μας προσφέρει μία ασύγκριτη εμπειρία ασφάλισης, που βασίζεται στην αμεσότητα, την άνεση και την ευκολία.

Στη Ναύπακτο όπου κάθε μέρα είναι ένα φωτεινό, ηλιόλουστο καλοκαίρι

Ομολογουμένως, είναι δύσκολο να αποτυπώσουμε την ακατέργαστη, πολύπλευρη ομορφιά της Ναύπακτου, ενός θελκτικού μέρους που «αγκαλιάζει» τον Κορινθιακό Κόλπο με ένα παραμυθένιο ενετικό λιμάνι, το οποίο θα ερωτευτούμε με την πρώτη ματιά. Όπως και η Τσαγκαράδα, έτσι και η Ναύπακτος συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα, ενώ μας δίνει την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε μία εξερεύνηση στο ορεινό τμήμα της, δηλαδή την Ορεινή Ναυπακτία. Πραγματοποιώντας μία επίσκεψη σε αυτόν τον παραμυθένιο τόπο, θα θαυμάσουμε από κοντά το επιβλητικό κάστρο της Ναυπάκτου, τον Πύργο του Μπότσαρη που λειτουργεί ως μουσείο και χρονολογείται κάπου στα μέσα του 15ου αιώνα, αλλά και το ρολόι της πόλης που θεωρείται σήμα κατατεθέν της περιοχής. Όσο για εμάς που «διψάμε» για αδρεναλίνη, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε περιηγήσεις εν πλω, κάνοντας rafting, canoe και kayak στον Εύηνο, αλλά και τολμηρές πεζοπορίες στο βουνό Βαράσοβα.

Από την Καστοριά στις Πρέσπες και το μαγευτικό Νυμφαίο

Η Καστοριά, δηλαδή η «πόλη των γουναράδων», είναι ένας ακόμη προορισμός που ενδείκνυται για ανοιξιάτικες εξορμήσεις, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε σύντομες κοντινές αποδράσεις σε μαγευτικές περιοχές, όπως τις Πρέσπες και τα χωριά Άγιο Γερμανό, Άγιο Αχίλλειο και Ψαράδες, το ορεινό Νυμφαίο στο όρος Βέρνο και την πόλη της Φλώρινας. Η ίδια η πόλη της Καστοριάς, μάλιστα, διαθέτει μία από τις ομορφότερες λίμνες της χώρας, τη φημισμένη λίμνη Ορεστιάδα, η οποία αποτελεί έναν υδροβιότοπο «πλούσιου» φυσικού κάλλους. Εφόσον το επιθυμούμε, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τον γύρο της λίμνης, κλείνοντας μία θέση σε ένα από τα καραβάκια που βρίσκονται αραγμένα στις ακτές της, κάνοντας canoe ή kayak ή κωπηλασία. Άλλωστε, η κωπηλασία θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το «εθνικό σπορ» για την περιοχή της Καστοριάς. Επίσης, στην Καστοριά θα δούμε και από κοντά τον εντυπωσιακό νεολιθικό οικισμό στο Δισπηλιό. Σε κάθε περίπτωση, η Καστοριά διαθέτει πολλά αξιοσημείωτα μέρη για τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής και της ιστορίας, όπως την αριστοκρατική, παλιά συνοικία Ντολτσό με τα πλίθινα στενά, τις ανθισμένες αυλές, τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά του 17ου και του 18ου αιώνα, τη Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας, το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και το Λαογραφεικό Μουσείο. Αν ταξιδέψουμε στην ευρύτερη περιοχή την άνοιξη, αξίζει επίσης να επισκεφτούμε το καταφύγιο αρκούδας του Αρκτούρου που βρίσκεται στο Νυμφαίο του Δήμου Αμυνταίου, σε υψόμετρο 1.350 μ., μία εμπειρία μέσα στη φύση που σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστη.

Απόδραση στο παραδοσιακό Λεωνίδιο και τα χωριά του Πάρνωνα

Αν υπάρχει ένα μέρος στον χάρτη, που θα μπορούσαμε να πούμε πως «ανθίζει» κάθε άνοιξη, αυτό είναι σίγουρα το Λεωνίδιο, το οποίο απέχει τρεις περίπου ώρες από την Αθήνα. Πρόκειται για έναν ευλογημένο τόπο που «παντρεύει» με μοναδικό τρόπο τη φύση με την αρχοντιά. Αυτό οφείλεται στον αυθεντικά παραδοσιακό χαρακτήρα του, ο οποίος έχει παραμείνει αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου. Μία βόλτα στο εσωτερικό του οικισμού θα μας αποκαλύψει ένα «κολάζ» λαϊκής αρχιτεκτονικής, από λιθόστρωτα σοκάκια, χαμηλά χτίσματα με κεραμιδένιες σκεπές, αγέρωχα αρχοντικά, όπως ο πύργος του Τσικαλιώτη, ο πύργος του Χατζηρούδη και το αρχοντικό Τσούχλου. Όπως και να έχει, αν καταφέρουμε να βρεθούμε στο Λεωνίδιο, αξίζει να πραγματοποιήσουμε μία επίσκεψη στη Μονή της Παναγίας Έλωνας, ένα μεγαλοπρεπές μοναστήρι «σκαρφαλωμένο» σε έναν τεράστιο βράχο ή να τολμήσουμε μία ορειβατική εξερεύνηση στο οροπέδιο του Πάρνωνα, αλλά και να ανακαλύψουμε οδικώς μικρούς γραφικούς οικισμούς της περιοχής, όπως οι Καρυές, ο Άγιος Πέτρος, η πανέμορφη Καστάνιτσα και η Βαμβακού.

Ανεξάρτητα από τον ανοιξιάτικο προορισμό που θα αποφασίσουμε να επισκεφθούμε, είναι σημαντικό να προνοήσουμε πριν ξεκινήσουμε τη διαδρομή μας, ώστε να είμαστε σίγουροι πως θα απολαύσουμε ένα ξέγνοιαστο ταξίδι, χωρίς άγχος και προβληματισμούς. Και ο μόνος τρόπος για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, είναι να αποκτήσουμε μία αξιόπιστη ασφάλεια για το όχημα μας, την οποία θα μπορούμε να εμπιστευτούμε από τη πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή.