ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Προσοχή στις οδηγίες του συστήματος πλοήγησης

Προσοχή στις οδηγίες του συστήματος πλοήγησης

Ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία και στο αυτοκίνητο είναι τα γνωστά σε όλα μας navi που μας βοηθούν να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Του Γιάννη Σκουφή

Θυμόσαστε πότε ήταν η τελευταία φορά που χρησιμοποιήσατε κλασικό, χάρτινο χάρτη. Πλέον, τα πάντα είναι ψηφιοποιημένα και για όπου θελήσεις να πάει κανείς η εφαρμογή με τους χάρτες της Google ή κάποια άλλη μπορεί να σε βοηθήσει για να φτάσεις στον προορισμό σου.

Αυτό όμως που πρέπει να έχουμε πάντοτε στο νου μας είναι πως τα Google Maps και οποιοδήποτε άλλη εφαρμογή είναι απλά ένα σύστημα που μας υποδεικνύει την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθούμε σε μία διαδρομή.

Για οτιδήποτε άλλο υπεύθυνος είναι πάντοτε ο οδηγός που πρέπει να έχει συνεχώς το νου του για τυχόν λάθος της εφαρμογής. Για παράδειγμα, μία από τις πιο συνηθισμένες αστοχίες είναι η υπόδειξη μιας στροφής σε δρόμο που απαγορεύεται και που φυσικά ο οδηγός πρέπει να αγνοήσει ώστε να μην βρεθεί ανάποδα σε μονόδρομο.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου χιλιάδες οδηγοί σε όλο τον κόσμο δείχνουν καθημερινά τυφλή εμπιστοσύνη στην εφαρμογή πλοήγησης. Και πολύ συχνά συμβαίνουν διάφορα ευτράπελα, ειδικότερα όταν ο οδηγός είναι αφηρημένος ή περνά για πρώτη φορά από ένα μέρος.

Ένα από τα πιο πρόσφατα περιστατικά καταγράφηκε στην Ινδία, όπου στους δρόμους της χώρας επικρατεί μία χαοτική κατάσταση. Μια οικογένεια που έκανε τουρισμό είχε νοικιάσει ένα Toyota Land Cruiser και ο πατέρας- οδηγός έκανε το λάθος να εμπιστευθεί το Google Maps όπως στις ΗΠΑ.

Και το πλήρωσε ακριβά αφού σε ένα δρόμο και ενώ το Google Maps του έλεγε να συνεχίσει ευθεία δεν πρόσεξε πως μπροστά του ήταν αδιέξοδο. Το αποτέλεσμα ήταν να μην προλάβει να φρενάρει και να πέσει στο νερό, ευτυχώς δίχως να τραυματιστεί κανείς.