ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πατέντα της Toyota σώζει ζωές

Πατέντα της Toyota σώζει ζωές

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο αλλά πέρυσι στις ΗΠΑ 23 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία επειδή οι γονείς τους τα ξέχασαν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.

Του Γιάννη Σκουφή

Αν και στα μέρη μας σπανίζει, ίσως να έχετε ακούσει για δυσάρεστα συμβάντα στις ΗΠΑ με παιδάκια ή κατοικίδια που έχουν ξεχαστεί στο πίσω κάθισμα. Μάλιστα, ο αυξανόμενος αριθμός αυτών των δυσάρεστων συμβάντων είναι συνεχώς αυξανόμενος και μελέτες έχουν δείξει πως οφείλεται κυρίως στην αφηρημάδα και την ανευθυνότητα που χαρακτηρίζει αρκετούς Αμερικανούς που είναι εθισμένοι από τα social media μέχρι και παράνομες ουσίες.

Για αυτό το λόγο πολλοί κατασκευαστές διαθέτουν διάφορα συστήματα ανίχνευσης των πίσω θέσεων (συνήθως με αισθητήρες πίεσης) στην περίπτωση που ξεχαστεί κάποιο μικρό παιδί ή κατοικίδιο. Ακόμη και αυτά όμως υπάρχουν φορές που δεν είναι τόσο αποτελεσματικά και για αυτό η Toyota παρουσίασε μια νέα τεχνολογία με την ονομασία Cabin Awareness.

Αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί ένα εξελιγμένο ραντάρ ακριβείας χιλιοστού που ανιχνεύει την κίνηση στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Π.χ. ακόμη και στην περίπτωση που ένα παιδάκι είναι σκεπασμένο με κουβερτούλα. Πως λειτουργεί όμως το Cabin Awareness;

Όταν ο οδηγός σβήσει τον κινητήρα και υπάρχει ξεχασμένο παιδί στο πίσω κάθισμα, τότε υπάρχει ένα προειδοποιητικό σήμα στον πίνακα οργάνων. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, τότε ενεργοποιείται η κόρνα και ταυτόχρονα τα αλάρμ. Αν ο οδηγός συνεχίσει να μην αντιδρά, τότε μέσω έξυπνης συνδεσιμότητας που διαθέτει το σύστημα του αποστέλλεται ένα μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο.

Σε πρωτότυπη μορφή το Cabin Awareness παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ πρόσφατα σε ένα πολυμορφικό Sienna και τα πρώτα μηνύματα ήταν τόσο θετικά που η Toyota θα προχωρήσει στην εγκατάσταση του συστήματος στα μελλοντικά της οικογενειακά μοντέλα. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογο σύστημα έχει παρουσιάσει και η Hyundai.