ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Barchetta της Fiat επιστρέφει. Ψηφιακά.

H Barchetta της Fiat επιστρέφει. Ψηφιακά.

Ο φανταστικός κόσμος των renderings δεν έχει όρια και ο καθένας μπορεί να οραματιστεί την συνέχεια αξέχαστων μοντέλων.

Του Γιάννη Σκουφή

Ένα από αυτά είναι και η θρυλική «βαρκούλα» (όπως σημαίνει στα ιταλικά η λέξη Barchetta), την οποία βλέπετε στην οθόνη σας έτσι ακριβώς όπως την φαντάζεται ο ειδικός στην επεξεργασία εικόνας Marco Maltese.

Τα συγκεκριμένα σχέδια δεν έχουν καμία σχέση με τη Fiat αλλά βλέποντας τα θα μπορούσε να υπάρξει η προοπτική για την παραγωγή ενός roadster με εξηλεκτρισμένο σύστημα πρόωσης ή γιατί όχι και με πλήρες ηλεκτρικό.

Η Barchetta είχε παρουσιαστεί το 1995 και παρόλο που είχε την κίνηση μπροστά ήταν μία πολύ καλή εναλλακτική απέναντι στο Mazda MX-5 και για όσους έδιναν προτεραιότητα περισσότερο στις roadster βόλτες κάτω από τα αστέρια και λιγότερο στην οδηγική απόλαυση της πίσω κίνησης (που προσφέρει το ιαπωνικό μοντέλο).

Στο εσωτερικό βλέπουμε το ρετρό να συνδυάζεται πολύ όμορφα με το σύγχρονο στοιχείο και τις ψηφιακές ενδείξεις αλλά διατηρώντας τους κλασικούς διακόπτες.

Την πολύ ελκυστική σχεδίαση της αρχέτυπης Barchetta υπογράφει ο Ανδρέας Ζαπατίνας και ο Maltese βασίστηκε σε αυτήν για να μας παρουσιάσει το δικό του ψηφιακό concept. Το οποίο υποτίθεται πως έχει έναν ηλεκτροκινητήρα στο πίσω μέρος που αποδίδει 240 ίππους. Η αρχέτυπη Barchetta είχε έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα βενζίνης 1.800 κυβικών με 131 ίππους.

Η παραγωγή της Barchetta στο εργοστάσιο του Mirafiori κράτησε από το 1995 έως το 2005. Μετά από ένα κενό πάνω από μίας δεκαετίας το 2016 παρουσιάστηκε το διάδοχο 124 Spider που βασιζόταν στο Mazda MX-5, το οποίο είχε μέτρια εμπορική πορεία και τερματίστηκε τρία χρόνια μετά.