ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To Toyota APM έχει εξελιχθεί ειδικά για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

To Toyota APM έχει εξελιχθεί ειδικά για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Το ηλεκτρικό APM θα είναι το όχημα με το οποίο θα μετακινούνται θεατές αλλά και αξιωματούχοι των Ολυμπιακών Αγώνων της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Του Γιάννη Σκουφή

Το ότι η Toyota θα σχεδίαζε κάποιο όχημα ή οχήματα ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 που θα διεξαχθούν στο Τόκιο ήταν δεδομένα και με το APM γίνεται η αρχή.

Τα αρχικά APM σημαίνουν Accessible People Mover, σε ελεύθερη απόδοση «εύκολα προσβάσιμος μεταφορέας ατόμων» και στην ουσία είναι αυτό που λέει η ονομασία του. Ένα ηλεκτρικό όχημα με αυτονομία περίπου 100 χιλιομέτρων που θα μπορεί να μετακινεί για κάποια απόσταση, προς τους χώρους διεξαγωγής των αθλημάτων, όσο το δυνατόν περισσότερους θεατές. Μεταξύ τους και ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους, οικογένειες με μικρά παιδιά, γυναίκες σε ενδιαφέρουσα κ.λπ. Επίσης θα εκτελούνται δρομολόγια, για αθλητές και αξιωματούχους προς το Ολυμπιακό Χωριό αλλά και άλλους προορισμούς.

Ο στόλος των APM θα αποτελείται από 200 περίπου οχήματα που ως επί το πλείστων θα καλύπτουν μικρές αποστάσεις με χαμηλές ταχύτητες. Θα έχουν πρόσβαση και από τις δύο πλευρές τους, δεν θα έχουν πόρτες και θα μπορούν να μετακινήσουν μέχρι και 6 άτομα σε 3 σειρές. Ο οδηγός θα κάθεται μπροστά, στη μέση και λίγο πιο ψηλά προκειμένου να μπορεί να βλέπει όλους τους επιβάτες και τις τυχόν ιδιαίτερες ανάγκες τους, ενώ προκειμένου να μπορεί να δημιουργηθεί χώρος για αναπηρικά αμαξίδια αναδιπλώνονται τα τρία καθίσματα της μεσαίας σειράς. Παράλληλα για την εύκολη πρόσβασή τους υπάρχουν και ράμπες.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery που ακολουθεί:

Σχετικές ειδήσεις