ΓΥΝΑΙΚΑ

Πώς θα μάθει το παιδί σας να σέβεται

Πώς θα μάθει το παιδί σας να σέβεται
pixabay.com

Υπάρχουν τρόποι να διδάξετε το σεβασμό στα παιδιά.

Η ευαισθητοποίηση των παιδιών στο θέμα του σεβασμού πρέπει να ξεκινάει από νωρίς γιατί έτσι θα μάθει να οικοδομήσει ουσιαστικές σχέσεις με τους άλλους.

Οι γονείς είναι αυτοί που θα διδάξουν το παιδί να σέβεται πρώτα τον εαυτό του και μετά τους άλλους.

Αν κι εσείς αναρωτιέστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να κατανοήσει την έννοια του σεβασμού κάντε τα εξής:

Καθορίστε με ακρίβεια τις προσδοκίες σας

Εξηγήστε στο παιδί τις προσδοκίες σας αλλά και τις συνέπειες μιας κακής συμπεριφοράς. Εστιάστε στην ασεβή συμπεριφορά τους και καταστήστε σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.Μην αποδέχεστε δικαιολογίες

‘Οσες δικαιολογίες και αν επικαλεστούν για την συμπεριφορά τους, μην τις αποδεχτείτε. Ξεκαθαρίστε για μια ακόμα φορά ότι η ασεβής συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή.

Να είστε σταθεροί

Να είστε σταθεροί και ξεκάθαροι όσον αφορά στην ασεβή συμπεριφορά του. Μην παρεκκλίνετε από την αρχική σας στάση και μην αλλάζετε τακτική. Το παιδί πρέπει να καταλάβει πώς δεν είναι αποδεκτή από την πλευρά σας η ασέβεια.

Δώστε το σωστό παράδειγμα

Προσδιορίστε τις κακές συνήθειες του παιδιού σας και δείτε τι πρέπει να αλλάξει στη συμπεριφορά του. Επειδή όμως τα παιδιά μιμούνται και αντιγράφουν τους γονείς, εσείς πρώτοι πρέπει να αποτελέσετε το σωστό παράδειγμα μέσα από τη συμπεριφορά σας. Περάστε χρόνο μαζί τους, ελέγξτε την ένταση της φωνής σας όταν τους μιλάτε ή τους διορθώνετε. Διδάξτε τους τρόπους.

Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά

Ο έπαινος και η επιβράβευση ενθαρρύνουν το παιδί να έχει καλή συμπεριφορά. Έτσι, με την πρώτη ευκαιρία μην ξεχνάτε να το πάρετε μια αγκαλιά, να του πείτε πόσα καλά τα κατάφερε, και πόσο περήφανος είστε που έκανε το σωστό.