ΓΥΝΑΙΚΑ

Πέντε πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν αγοράσετε κινητό στο παιδί σας

Πέντε πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν αγοράσετε κινητό στο παιδί σας
pixabay.com

Δείτε ποια είναι αυτά και γιατί είναι σημαντικά.

Δεν υπάρχει παιδί που να μην έχει ζητήσει από τους γονείς του να αποκτήσει κινητό τηλέφωνο.Το αίτημα συνήθως ξεκινά από το Δημοτικό και αρκετά παιδιά έχουν τη δική τους συσκευή πριν την ηλικία των 8 ετών.

Η Diana Graber, συνιδρύτρια του CyberWise.org, μια πλατφόρμα ψηφιακής παιδείας για εφήβους γονείς και εκπαιδευτικούς ανέφερε στο cnn.com ότι συχνά οι γονείς δεν συνειδητοποιούν πόσο μεγάλη είναι η απόφαση να αγοράσουν κινητό στο παιδί τους.

«Ξαφνικά, ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται στην πίσω τσέπη των παιδιών καθώς και όλες οι πληροφορίες, καλές και κακές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για να βοηθήσει λοιπόν τους γονείς, τους προτρέπει πριν πάρουν την τελική απόφαση να σκεφτούν τα ακόλουθα πράγματα:

Είναι έτοιμο;

Είναι το παιδί σας έτοιμο για ένα smartphone; Είναι αρκετά υπεύθυνο ώστε να έχει στην κατοχή του ένα κινητό; Επίσης γνωρίζει πώς να χειριστεί ορισμένες εφαρμογές αλλά και τις συνέπειες που τυχόν υπάρχουν; Η Diana Graber αναφέρει ότι οι γονείς πρέπει να έχουν κατά νου πώς τα παιδιά δεν κατανοούν πλήρως τις συνέπειες όλων των αναρτήσεων που γίνονται γι΄αυτό και χρειάζεται προσοχή.

Είναι ενημερωμένο;

Εάν ένας γονέας αποφασίσει ότι το παιδί του είναι έτοιμο να έχει κινητό, το επόμενο βήμα, λένε οι ειδικοί, είναι του μιλήσει για τον εκφοβισμό, τα κακόβουλα σχόλια, τα ψεύτικα προφίλ. Αυτό προϋποθέτει ότι οι ίδιοι οι γονείς πρέπει να είναι ενημερωμένοι ώστε να είναι σε θέση να τα εξηγήσουν στο παιδί τους.

Επιλέξτε οικογενειακό συμβόλαιο

Φροντίστε να έχετε πρόσβαση σε όλους τους κωδικούς που σχετίζονται με το τηλέφωνο και τις εφαρμογές στο τηλέφωνο του παιδιού, τις ώρες ενεργοποίησης και απενεργοποίησης καθώς και στο χρόνο που ξοδεύει μιλώντας ή σερφάροντας στο διαδίκτυο μέσω του κινητού.

Έλεγχος

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές για γονείς που τους επιτρέπουν να παρακολουθούν ό, τι κάνουν τα παιδιά τους στ τηλέφωνο και κάποιες δίνουν γονικές ειδοποιήσεις εάν ορισμένες λέξεις υψηλού κινδύνου χρησιμοποιούνται σε κείμενα ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης.«Δεν κατασκοπεύετε τα παιδιά σας αλλά παρακολουθείτε διακριτικά αν συμβαίνουν περίεργα και επικίνδυνα πράγματα, όπως είναι ο εκφοβισμός, η χρήση σεξουαλικού περιεχομένου ή ακόμα αν εκφράζονται αυτοκτονικές σκέψεις», επισημαίνει η Diana Graber.

Δεν αφαιρείται το τηλέφωνο ως τιμωρία

«Εάν τα παιδιά παραβιάζουν τους οικογενειακούς κανόνες που σχετίζονται με το τηλέφωνό τους ή κάνουν κάτι άλλο χρησιμοποιώντας το που σας προκαλεί ανησυχία, μην τους τιμωρείτε αφαιρώντας το τηλέφωνο, γιατί αυτό μπορεί να κάνει τα παιδιά σας να αναζητήσουν αλλού λύσεις για τα προβλήματά τους» εξηγεί η Graber προσθέτοντας ότι «τα παιδιά πρέπει να έχουν το θάρρος να σας μιλήσουν για κάτι που έχει συμβεί χωρίς το φόβο ότι θα τους αφαιρέσετε το κινητό».

Ακόμα κι αν αισθάνεστε ότι το παιδί σας δεν θα είναι ποτέ έτοιμο να αποκτήσει το δικό του κινητό, ξέρετε ότι είναι αναπόφευκτο και απόλυτα φυσικό στην εποχή που ζούμε. Εκείνο που χρειάζεται είναι να είστε δίπλα στο παιδί σας καλλιεργώντας μια ουσιαστική σχέση μαζί του.