ΓΥΝΑΙΚΑ

Επτά συμβουλές για διαλογισμό

Επτά συμβουλές για διαλογισμό
Υπάρχει διαλογισμός για αρχάριους

Στη θεωρία ο διαλογισμός ακούγεται εύκολος – Κάθεσαι σε ένα μέρος για λίγο, μην κάνοντας απολύτως τίποτα (ούτε σκέψεις).

Ωστόσο, όταν συνειδητοποιήσεις ότι δεν έχεις ιδέα πώς να καθαρίσεις το μυαλό σου, τότε έρχεται το άγχος, το οποίο είναι στην ουσία το αντίθετο από αυτό που θες να καταφέρεις.

Προτού τα παρατήσετε, όμως, μάθετε ότι υπάρχει διαλογισμός για αρχάριους.

Απλά πρέπει να θυμάστε τα εξής:

  1. Δεν χρειάζεται να κάνετε διαλογισμό για ώρες

Δεν χρειάζεται να κρατήσει ούτε 20 λεπτά. Για πολλές που επιχειρούν διαλογισμό για πρώτη φορά, το να μην κάνουν τίποτα εκτός από το να κάθονται ήσυχα, μπορεί να μοιάζει και να ακούγεται πολύ περίεργο.

Ξεκινήστε με μικρότερες χρονικές περιόδους. Δοκιμάστε για τρία με πέντε λεπτά εάν χρησιμοποιείτε κάποια εφαρμογή και πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα αν τον κάνετε εντελώς μόνη.

  1. Συγκεντρωθείτε σε διαφορετικές περιοχές του σώματός σας

Για εκείνες που αποσπάται εύκολα η προσοχή τους και έχουν ένα ανήσυχο μυαλό, το να επικεντρώνουν τις αισθήσεις τους σε διαφορετικές περιοχές του σώματός τους, από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα, μπορεί να τους βοηθήσει να απαλλαγούν από τις σκέψεις τους.

Η μέτρηση των αναπνοών -όπως η εισπνοή σε πέντε χρόνους, το κράτημα της αναπνοής για πέντε δευτερόλεπτα και η εκπνοή σε πέντε χρόνους- βοηθάει επίσης.

  1. Κάντε διαλογισμό ενώ πίνετε τον πρωινό καφέ σας

Για να εντάξετε τον διαλογισμό πιο φυσικά στη ρουτίνα σας, συνδυάστε τον με κάτι που κάνετε ήδη καθημερινά, όπως το να πίνετε καφέ. (Ποτέ δεν ξεχνάτε την καφεΐνη σας, οπότε έτσι δεν θα ξεχνάτε και τον διαλογισμό όταν συνδυάσετε αυτά τα).

Η πρωινή εξάσκηση διασφαλίζει επίσης ότι δεν θα ξεχάσετε να κάνετε διαλογισμό και αργότερα μέσα στην ημέρα. Επιπλέον, βοηθάει να ξεκινάτε την ημέρα σας με σωστό τρόπο.

  1. Βρείτε ένα σημείο και καθίστε εκεί για λίγο

Μπορείτε να κάνετε εξάσκηση στο πάτωμα, σε κάποιο μαξιλάρι, ή κάτω από ένα δέντρο όπως ένας παραδοσιακός μοναχός. Αυτό που έχει σημασία, είναι να βρίσκεστε σε θέση που σας βολεύει και σας βοηθά να συγκεντρώνεστε (το κρεβάτι σας μπορεί να μην είναι το πιο παραγωγικό μέρος για να κάνετε διαλογισμό).

Μόλις βρείτε ένα μέρος που λειτουργεί, κάντε το το σημείο «ζεν» σας, έτσι ώστε το σώμα και το μυαλό σας να το συνδέσει με την ώρα του διαλογισμού. Αυτό, όμως, δεν είναι δικαιολογία για να αποφεύγετε τον διαλογισμό τις ημέρες που δεν μπορείτε να το κάνετε στο… μέρος σας. Θυμηθείτε ότι μπορείτε να διαλογιστείτε οπουδήποτε, από την κρεβατοκάμαρά σας μέχρι το λεωφορείο, επομένως είναι σημαντικό να είστε ευέλικτες.

  1. Μην το πιέζετε

Το ξέρετε ήδη ότι, όταν προσπαθείτε πολύ για να κοιμηθείτε, είναι σχεδόν αδύνατο να το πετύχετε. Το ίδιο ισχύει και για τον διαλογισμό. Όσο περισσότερο εξάσκηση κάνετε, τόσο λιγότερο θα νιώθετε ότι αναγκάζετε τον εαυτό σας να χαλαρώσει και θα γίνεται αυτόματα.

  1. Μην περιμένετε να καθαρίσει τελείως το μυαλό σας

Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, διαλογισμός δεν σημαίνει ότι αδειάζει το μυαλό ή ότι σταματάνε οι σκέψεις. Σίγουρα, το μυαλό μπορεί να είναι πιο ήρεμο σε κάποιες συνεδρίες από ότι σε άλλες. Αλλά θα υπάρχουν φορές που το μυαλό σας δεν θα σταματήσει να βουίζει.

Όταν καταλάβετε ότι το μυαλό σας έχει ξεφύγει, μην πανικοβληθείτε. Αντιθέτως, επικεντρώστε εκ νέου την προσοχή σας στην τρέχουσα άσκηση.

  1. Μην ψάχνετε απαραίτητα για ήσυχα μέρη

Το να βρίσκεσαι σε ένα ήσυχο μέρος είναι συνήθως πιο εύκολο για τους αρχάριους, αλλά ορισμένοι προτιμούν να κάνουν διαλογισμό σε πιο πολυάσχολα μέρη (όπως για παράδειγμα περιμένοντας στην ουρά). Επομένως μην φοβηθείτε να δοκιμάσετε διαφορετικά πράγματα για να δείτε πιο σας εξυπηρετεί. Ο διαλογισμός έχει να κάνει με το τι συμβαίνει μέσα σας και όχι στον περίγυρό σας, επομένως είναι μύθος ότι χρειάζεται ένα ήσυχο μέρος για να διαλογιστείτε.

Σχετικές ειδήσεις