ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιδανική έκθεση έργων των Καραβάτζο και Μπερνίνι στο Άμστερνταμ

Ιδανική έκθεση έργων των Καραβάτζο και Μπερνίνι στο Άμστερνταμ

Στα χάιλαϊτ της έκθεσης περιλαμβάνονται τα έργα του Καραβάτζο «Νάρκισσος», «Αγόρι το οποίο μια σαύρα δάγκωσε» και «Η Στέψη με αγκάθια».

Το Formafantasma, το στούντιο του οποίου ηγούνται οι Σιμόνε Φαρεσίν και Αντρέα Τριμάρκι, σχεδίασε την καινούργια έκθεση στο Rijksmuseum του Άμστερνταμ, όπου παρουσιάζονται περισσότερα από 70 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής των Καραβάτζο, Τζαν Λορέντζο Μπερνίνι και συγχρόνων τους (δάνεια από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές από όλον τον κόσμο).

Το μπαρόκ στη Ρώμη» - ολοκληρώνεται στις 7 Ιουνίου - τιμά την μπαρόκ τέχνη των αρχών του 17ου αιώνα: ο ζωγράφος Καραβάτζο και ο γλύπτης Μπερνίνι παρουσίασαν μια καινούργια καλλιτεχνική γλώσσα η οποία απέρριπτε την κομψότητα και προκαλούσε συναισθήματα. Παρουσιαζόμενα μαζί, τα έργα τους αφηγούνται την ιστορία μιας καλλιτεχνικής επανάστασης που ξεκίνησε στη Ρώμη και είχε απόηχο σε όλη την Ευρώπη. Αναδεικνύουν τη ριζική ανανέωση των τεχνών που έλαβε χώρα μεταξύ 1600 και 1640.

Σχεδιάζοντας την έκθεση, οι δύο Ιταλοί ντιζάινερ που έχουν την έδρα τους στο Άμστερνταμ επέλεξαν ένα εκλεπτυσμένο, λιτό ύφος που θέτει τα μπαρόκ έργα τέχνης στο επίκεντρο. Συνηθίζεται να παρουσιάζουν έργα των Καραβάτζο και Μπερνίνι σε σκοτεινούς χώρους με φωτισμό που αποσκοπεί στη δημιουργία δραματικής έντασης. Αντιθέτως, στην έκθεση στο Rijksmuseum, οι Φαρεσίν και Τριμάρκι δημιούργησαν ένα σύγχρονο περιβάλλον για την τέχνη του 17ου αιώνα, με χρήση απαλών χρωματικών τόνων και υφασμάτων της Kvadrat. Για παράδειγμα, τα συνήθως σκοτεινά έργα του Καραβάτζο έχουν περιβληθεί με απαλότερα χρώματα για να υποβαθμιστεί η αντίθεσή τους με τους φωτεινούς λευκούς τοίχους του μουσείου. «Ο σχεδιασμός της έκθεσης χρησιμοποιεί μια σύγχρονη επιλογή τόνων που δεν ήταν επιτεύξιμη την εποχή που δημιουργούσαν οι καλλιτέχνες» εξηγούν οι Φαρεσίν και Τριμάρκι.

Στα χάιλαϊτ της έκθεσης περιλαμβάνονται τα έργα του Καραβάτζο «Νάρκισσος», «Αγόρι το οποίο μια σαύρα δάγκωσε» και «Η Στέψη με αγκάθια». Τα γλυπτά του Μπερνίνι που εκτίθενται περιλαμβάνουν έργα του που σπανίως τίθενται σε δημόσια θέα, όπως τα «Βάκχος», «Άγιος Σεβαστιανός» και «Προτομή της Μέδουσας». Παρόντες με πίνακες τους είναι και οι Λουντοβίκο και Ανίμπαλε Καράτσι, ο Γκουίντο Ρένι, η Αρτεμισία Τζεντιλέσκι και ο Νικολά Πουσέν, μεταξύ άλλων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρκικά εμβατήρια μπροστά από εκκλησία στην Θεσσαλονίκη: «Καταστρέψτε τους Έλληνες»

Καθηγητής μικροβιολογίας ΕΚΠΑ: Θέμα χρόνου να έρθει ο κοροναϊός στην Ελλάδα