ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιφέρεια Αττικής: Δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο

Περιφέρεια Αττικής: Δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο
Unsplash

Ένα πλουραλιστικό και υψηλής ποιότητας πολιτιστικό πρόγραμμα έχει ετοιμάσει η Περιφέρεια Αττικής για το ιδιαίτερο φετινό καλοκαίρι σε συνεργασία με τους δήμους της Αττικής.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές και μουσικές αποτελούν φέτος μία διέξοδο πολιτισμού και ποιοτικής ψυχαγωγίας δίνοντας τη δυνατότητα σε πάνω από 80.000 πολίτες να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση τηρώντας πάντα τα απαιτούμενα και προβλεπόμενα μέτρα προστασίας ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει έγκαιρα τα δωρεάν δελτία εισόδου. Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια είναι ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος αρμόδιος για θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις Χάρης Ρώμας και η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη σε συνεργασία πάντα με πολλούς δήμους από την Αττική.

«Φέτος το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα δύσκολο και ιδιόμορφο για τον χώρο του πολιτισμού. Όλοι εμείς που είτε εργαζόμαστε στο χώρο αυτό είτε τον υπηρετούμε με άλλους τρόπους, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και έχουμε δύο παραμέτρους εντελώς καινοφανείς. Η μία παράμετρος είναι τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί και από την άλλη, η παράμετρος ότι υπάρχει μία καταφανής ανάγκη στήριξης του χώρου αυτού, καθώς τόσο οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί αλλά και οι εργαζόμενοι στον χώρο αντιμετωπίζουν ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Αυτές οι δύο παράμετροι έχουν δημιουργήσει συνθήκες που δεν έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν, και η περιφέρεια Αττικής με τη βούληση του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, αποφάσισε να δείξει με τον πλέον έμπρακτο τρόπο τη στήριξή της στον χώρο του πολιτισμού. Σε αυτό το πλαίσιο με τον συντονισμό του περιφερειάρχη, εγώ ως αρμόδια αντιπεριφερειάρχης και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων, ο ηθοποιός, Χάρης Ρώμας, δουλέψαμε συντονισμένα και πάρα πολύ εντατικά προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα μεγάλο, πλούσιο, πλουραλιστικό το οποίο αριθμεί πάνω από 140 μουσικές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού και εκτείνονται σε πάνω από 45 δήμους της Αττικής», αναφέρει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Ελένη Δουνδουλάκη.

Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Περιφέρειας Αττικής έχει δομηθεί πάνω σε τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας ήταν η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής σε μεγάλα και αγαπημένα στο ευρύ κοινό φεστιβάλ τα οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουν δώσει το στίγμα τους στο πολιτιστικό τοπίο της Αττικής, όπως το Φεστιβάλ των Βράχων, το διεθνές φεστιβάλ Πέτρας στην Πετρούπολη, τα Αισχύλεια στην Ελευσίνα, το φεστιβάλ του δήμου Παπάγου- Χολαργού, καθώς επίσης και το φεστιβάλ του Ελαιώνα. Σύμφωνα με την κ. Δουνδουλάκη ο δεύτερος άξονας ήταν η στενή τους συνεργασία με τους δήμους της Αττικής όπου ήρθαν σε επαφή , προκειμένου να συνδράμουν στις πολιτιστικές τους προσπάθειες. «Σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργήσαμε μαζί τους ακόμη και μέσα σε αυτό το δύσκολο καλοκαίρι και νέους τοπικούς πολιτιστικούς θεσμούς όπως πχ στην Ελευσίνα που κάναμε την εβδομάδα θεάτρου που ήδη έχει πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία στον χώρο του παλαιού ελαιουργείου», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Δουνδουλάκη. Ο τρίτος άξονας ήταν η ανάδειξη των χώρων πολιτισμού της ίδιας της Περιφέρειας Αττικής με αιχμή του δόρατος το υπαίθριο θέατρο στο Αττικό Άλσος όπου η Περιφέρεια Αττικής για πρώτη φορά συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο και παρουσιάζει για 8 παραστάσεις τους Πέρσες του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού του διευθυντή, Δημήτρη Λιγνάδη. Επίσης, θα υπάρξουν εκδηλώσεις και στο Πεδίον του Άρεως και στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης που εδώ και κάποιους μήνες έχει περάσει στη διαχείριση της Περιφέρειας Αττικής.

«Ο Περιφερειάρχης, κ. Πατούλης έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα στο να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο, ευρύτερο και πλουσιότερο. Είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει κάτι τόσο εκτεταμένο. Ο Χάρης Ρώμας εργάστηκε με πάρα πολύ μεγάλη φροντίδα και πάρα πολύ μεγάλη αγάπη σε όλο αυτό και έχουμε αγκαλιάσει πάρα πολλές παραστάσεις, θεατρικές, μουσικές συναυλίες τόσο με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως και με νέους δημιουργούς, μικρά και μεγάλα σχήματα. Είναι όσο πιο πλουραλιστικό θα μπορούσε να γίνει», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Δουνδουλάκη.

Οι πολίτες της Αττικής μπορούν μέσω αυτών των εκδηλώσεων να απολαύσουν αγαπημένες τους παραστάσεις, συναυλίες και καλλιτέχνες έπειτα από μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, αυτή της καραντίνας. Όπως αναφέρει η κ. Δουνδουλάκη, «το διάστημα των προηγούμενων μηνών, στο οποίο είχαμε το lockdown και είχαν σταματήσει όλες οι δραστηριότητες οι πολιτιστικές και όχι μόνο, φάνηκε πάρα πολύ έντονα πόσο σημαντικός είναι ο πολιτισμός όχι μόνο σε επίπεδο αξιακό ή σε επίπεδο αμιγώς δημιουργικό καλλιτεχνικό αλλά και στο επίπεδο της καθημερινότητας. Το διάστημα αυτό δηλαδή έδειξε με τον πλέον καταφανή τρόπο πόσο σημαντικός είναι ο πολιτισμός γιατί ουσιαστικά έγινε ένας πολύτιμος σύμμαχος στην περίοδο που έπρεπε να μείνουμε αποκλειστικά στο σπίτι. Η απάντηση έρχεται και από την ίδια την πραγματικότητα οπότε η σημασία του έχει να κάνει καθαρά με την καθημερινή μας ζωή, δεν είναι μόνο με το ευ ζην αλλά και το ίδιο το ζην, είναι απαραίτητο να υπάρχει και η πνευματική τροφή και η πολιτιστική δραστηριότητα του ανθρώπου και η επαφή του με τα πολιτιστικά αγαθά. Η Περιφέρεια Αττικής είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη προς αυτή την κατεύθυνση να στηρίζει τον χώρο αυτόν, να κρατήσει ψηλά τη σημαία του πολιτισμού και να είναι παρούσα προκειμένου να συνδράμει σε οτιδήποτε και στο επόμενο διάστημα στο χώρο αυτό».

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε περισσότερους από 45 δήμους της Αττικής ενώ εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν πάνω από 600 καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού. Το πρόγραμμα στηρίζει παράλληλα και το κίνημα support Art workers ενώ έχει ξεκινήσει από τις 17 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έρρικα Πρεζεράκου: Πώς έγινε το ατύχημα με την προπέλα - Η κατάσταση της υγείας της (pics)