ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εντυπωσιακή ανακάλυψη στην Πομπηία: Βρήκαν «μούμια» με άσπρες τρίχες και ένα αυτί!

Μούμια στην Πομπηία
Η σορός του Marcus Venerius Secundio όπως ήταν το όνομα του σκλάβου βρέθηκε σε τάφο στην νεκρόπολη Πόρτα Σάρνο στην Πομπηία
Cesare Abbate

Πομπηία: Η σορός του Marcus Venerius Secundio όπως ήταν το όνομα του σκλάβου βρέθηκε σε τάφο σε νεκρόπολη

Ένα από τα εντυπωσιακά ευρήματα βρήκαν αρχαιολόγοι στην Πομπηία καθώς εντόπισαν τη μουμιοποιημένη σορό ενός σκλάβου πάνω στην οποία υπήρχαν εκτός από άσπρες τρίχες και το τμήμα ενός αυτιού!

Η σορός του Marcus Venerius Secundio όπως ήταν το όνομα του σκλάβου βρέθηκε σε τάφο στην νεκρόπολη Πόρτα Σάρνο που αποτελούσε μιας από τις βασικές εισόδους στην πόλη της Πομπηίας. Η εκτίμηση των αρχαιολόγων είναι ότι ο τάφος χρονολογείται δεκαετίες πριν την καταστροφή της πόλης από την έκρηξη του Βεζούβιο το 79μ.Χ.

Οι λευκές τρίχες στο κεφάλι της σορού του σκλάβου που βρέθηκε στην ΠομπηίαCesare Abbate

Τα αρχικά τεστ των αρχαιολόγων υπολόγισαν την ηλικία του Secundio, ο οποίος πιστεύεται ότι είχε ανέβει στην κοινωνική ιεραρχία, στα 60 έτη ενώ στον τάφο βρέθηκε και μια τεφροδόχος μιας γυναίκας με το όνομα Novia Amabilis, για την οποία πιστεύεται ότι ήταν η σύζυγος του σκλάβου.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η ανακάλυψή τους θεωρείται «ασυνήθιστη» καθώς οι ενήλικες Ρωμαίοι της περιόδου συνήθως αποτεφρώνονταν. «Η Πομπηία δεν σταματά να μας εκπλήσσει» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Ο Secundio ήταν ένας σκλάβος που υπηρετούσε στον αρχαίο ναό της Αφροδίτης στην Πομπηία. Αφού ελευθερώθηκε από τα δεσμά της σκλαβιάς εντάχθηκε στις τάξεις των Augustales, μιας ομάδας ιερωμένων που τιμούσαν τον αυτοκράτορα. Το γεγονός, δε, ότι ετάφη αποδεικνύει, κατά την εκτίμηση των ειδικών, ότι είχε ανελιχθεί σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Παράλληλα σε επιγραφή αφιερωμένη στον Secundio πάνω από τον τάφο του εντοπίστηκαν αναφορές για θεατρικές παραστάσεις στα ελληνικά στην Πομπηία με τον διευθυντή του αρχαιολογικού πάρκου να δηλώνει ότι το εύρημα αυτό «αποτελεί την πρώτη ξεκάθαρη ένδειξη τέτοιων παραστάσεων στην ελληνική γλώσσα στην Πομπηία».

Τις ανασκαφές στην νεκρόπολη Πόρτα Σάρνο διεξάγουν από κοινού το αρχαιολογικό πάρκο της Πομπηίας και το ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο της Βαλένθια και ήδη έχουν εντοπιστεί σοροί ανθρώπων και ζώων που σκοτώθηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μίνι lockdown στο Ρέθυμνο – Παράταση μέτρων και σε Ηράκλειο, Χανιά