ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επτά άνθρωποι που υπηρετούν τον Πολιτισμό εκφράζουν την θλίψη τους για τον πόλεμο στο Newsbomb.gr

Επτά άνθρωποι που υπηρετούν τον Πολιτισμό εκφράζουν την θλίψη τους για τον πόλεμο στο Newsbomb.gr

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ηρώ Μουκίου, Κατερίνα Τσάβαλου, Στέλιος Κρητικός, Στέλιος Καλαθάς, Βασίλης Γιακούμαρος, Ζερό και Θάνος Κονδύλης δηλώνουν συντετριμμένοι και εύχονται να τελειώσει γρήγορα αυτός ο εφιάλτης.

Η σκιά του πολέμου έχει απλωθεί και έχει τρομάξει όλον τον πλανήτη. Ακόμη και ο ήλιος δεν φωτίζει πιά από την ντροπή του και τη θλίψη που νιώθει από αυτά που βλέπει. Παιδιά και άμαχοι και νεαροί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο όνομα της απόλυτης βαρβαρότητας και μιας πραγματικότητας άνευ λογικής.

Όπως είναι φυσικό όλοι οι άνθρωποι μιλάνε για την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.

Το Newsbomb.gr φιλοξενεί τις απόψεις επτά ανθρώπων του Πολιτισμού που καταδικάζουν τον πόλεμο.

Όλοι τους εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους και προσεύχονται αυτός ο εφιάλτης να τελειώσει γρήγορα χωρίς να υπάρξουν άλλες ανθρώπινες απώλειες.

Ηρώ Μουκίου, ηθοποιός: Στην Ευρώπη αυτός ο πόλεμος έχει δεινή σημασία. Καταλύονται όλες οι έννοιες που δηλώνουν πολιτισμό

«Πόλεμος. Και μόνο στο άκουσμα της λέξης τρομάζω. Κακόηχη. Ο άνθρωπος ανέκαθεν ήταν επεκτατικός , κτητικός, με υπέρμετρη περιέργεια. Στο τελευταίο στηρίχτηκε όλη μας η εξέλιξη , η επιστήμη, η τεχνολογία.

Όμως το να παίρνεις με τη βία κάτι που δεν σου ανήκει , σβήνει μονομιάς όλη την εξέλιξη. Δυστυχώς δεν κάναμε ούτε ένα βήμα μπροστά. Ειδικά στην Ευρώπη αυτός ο πόλεμος έχει δεινή σημασία. Καταλύονται όλες οι έννοιες που δηλώνουν πολιτισμό.

Σε μια Ευρώπη του 21ου αιώνα θα έπρεπε να πρυτανεύει η λογοκρισία των ενστίκτων .Το μόνο για το οποίο θα έπρεπε να πολεμάμε είναι για την εξάλειψη της ανθρωποφαγίας. Όσο για το πως ανταποκριθήκαμε στην χώρα που υποφέρει δεν έχω παρά να πω, ότι στο βωμό των συμφερόντων , σιωπήσαμε όλοι! Μόνο ένα θαύμα θα σταματήσει τον πόλεμο».

Κατερίνα Τσάβαλου, ηθοποιός: Η ανθρωπότητα έχει αποτύχει

«Αφού φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε πόλεμο σημαίνει ότι έχουμε αποτύχει ως ανθρωπότητα. Και εννοείται ότι πάντα την «πληρώνουν» τα παιδιά και ο λαός γενικότερα. Είναι βαθύτατα λυπημένη και ντρέπομαι ειλικρινά».

Στέλιος Κρητικός, ηθοποιός: Στο σημείο μηδέν

«Θλίψη, οργή, απογοήτευση, θυμός και πολλά δάκρυα.

Μας πήρε κοντά στα 2.000 χρόνια να ανακαλύψουμε την ανικανότητα μας απέναντι στην ειρήνη και μας πήρε λίγες ώρες και ένα πυρ να μας αποδείξει ότι βρισκόμαστε ακόμα στο 0 (μηδέν)».

Στέλιος Καλαθάς, ηθοποιός: Πρέπει να σταματήσει αυτός ο πόλεμος

«Με μεγάλη θλίψη παρακολουθώ τα γεγονότα και προσεύχομαι να επικρατήσει ειρήνη. Ζούμε πραγματικά ιστορικά χρόνια. Δεν προλαβαίνει η ανθρωπότητα να σηκώσει κεφάλι από τα δεινά . Είχα την χαρά να επισκεφθώ το Κίεβο και την Οδησσό μια πόλη που με εντυπωσίασε όχι μόνο με την ομορφιά της, αλλά και με την ιστορία του Ελληνικού στοιχείου εκεί. Πρέπει να σταματήσει αυτός ο πόλεμος γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένας δε βγαίνει νικητής. Πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι η δύναμη της αγάπης πρέπει να υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης. Τα κέντρα εξουσίας δεν έχουν πάρει μάθημα από τόσο αίμα αθώων ψυχών ;Λυπάμαι τους Αδύναμους, τους αθώους».

Βασίλης Γιακούμαρος, ηθοποιός: Τραγικό και απολίτιστο

«Είναι ότι πιο τραγικό και απολίτιστο! 2022 και μιλάμε για πόλεμο;;

Αυτοί είμαστε; Αυτοί είμαστε! Καμία ελπίδα!!!!

Δεν έχω κάτι παραπάνω να πω, δυστυχώς»,

Ζερό, τραγουδιστής (Vegas): Ο πόλεμος δεν ωφελεί την παγκόσμια κοινωνία σε τίποτα παρά μόνο «μερικούς» και τα συμφέροντά τους

«Παρακολουθώντας με μεγάλη λύπη και στεναχώρια τα γεγονότα των τελευταίων ημερών συνειδητοποίησα πως όλοι μας πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Σε έναν πόλεμο χρειάζονται δύο αντίπαλα μέρη τα οποία νιώθουν αμοιβαίο "Έχθος" (Μίσος στα αρχαία ελληνικά) απ' όπου πηγάζει και η λέξη εχθρός.

Αυτή τη στιγμή εκτός από τη Ρωσία και την Ουκρανία, πρέπει και οι υπόλοιπες χώρες και εμείς οι ίδιοι σαν μονάδες να σκεφτούμε τελικά τί ζητάμε; Θέλουμε πραγματικά ειρήνη ή απλά μάθαμε να το λέμε αλλά μέσα μας ετοιμαζόμαστε για νέους πολέμους; Μέχρι πριν λίγο καιρό είχαμε χωριστεί παγκοσμίως σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, Εμβολιασμένοι- Ανεμβολίαστοι όπου το "Έχθος" πήρε τα ηνία και φτάσαμε οριακά σε εμφύλιες διαμάχες σε παγκόσμια κλίμακα!

Αυτό που γίνεται στην Ουκρανία είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει τώρα, δεν ωφελεί την παγκόσμια κοινωνία σε τίποτα παρά μόνο "μερικούς" και τα συμφέροντά τους. Το πρώτο βήμα σίγουρα είναι εμείς, που θα καταλήξουμε να είμαστε τα θύματα κάθε νέου πιθανού πολέμου, να καταλάβουμε επιτέλους πως δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα ο ένας με τον άλλο και πρέπει να μάθουμε τον αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη και τότε, μόνο τότε δεν θα τολμάει κανένας ηγέτης σε καμία χώρα, να εκμεταλλευτεί το "Έχθος" μεταξύ πολιτών για τους δικούς του σκοπούς!

Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου με τον άμαχο πληθυσμό που περνάει αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Θάνος Κονδύλης, συγγραφέας: Η ειδεχθέστερη και απεχθέστερη από τις ενέργειες ενός λαού προς έναν άλλο

«Πόλεμος. Η ειδεχθέστερη και απεχθέστερη από τις ενέργειες ενός λαού προς έναν άλλο ή άλλους με σκοπό την επιβολή, την υποταγή, την εξαθλίωση ή ακόμα και την εξαφάνισή τους. Εδώ και τρεις μέρες ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία που δέχτηκε αήθη επίθεση από τη Ρωσία. Ο Γολιάθ ενάντια στον Δαυίδ. Δεν ξέρω ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, αλλά ως θιασώτης και ένθερμος υποστηρικτής της ειρήνης δηλώνω απερίφραστα τον αποτροπιασμό μου. Όταν η διπλωματία αποτυγχάνει, ουσιαστικά αποτυγχάνει ο πολιτισμός. Δυστυχώς αυτό έγινε και στην περίπτωση της Ουκρανίας. Και η Διεθνής κοινότητα κοιτάζει με απάθεια. Κανένα σοβαρό μέτρο κατά του επιτιθέμενου, καμιά βοήθεια στον αμυνόμενο. Κυρίως όμως καμιά προσπάθεια από κανένα κράτος για διαμεσολάβηση. Όλοι φοβούνται να αναμειχθούν, όλοι περιμένουν το μοιραίο. Αυτές τις ώρες άμαχοι σκοτώνονται, άρρωστοί, γέροντες και μικρά παιδάκια, όλοι θύματα μια κατάστασης στην οποία δεν είχαν ποτέ καμία ανάμειξη. Μακάρι ο Θεός να βάλει σε όλους μυαλό και να αναλογιστούν τι κάνουν. Μακάρι… αν και πολύ αμφιβάλλω».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες σε όλη τη χώρα - Οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr