ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Η Συμφωνία που Γκρίζαρε το Αιγαίο»

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Η Συμφωνία που Γκρίζαρε το Αιγαίο»
«Η Συμφωνία που Γκρίζαρε το Αιγαίο»
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το βιβλίο των δημοσιογράφων Μιχάλη Ιγνατίου και Νίκου Μελέτη «Η Συμφωνία που Γκρίζαρε το Αιγαίο», παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη.

Το βιβλίο των δημοσιογράφων Μιχάλη Ιγνατίου και Νίκου Μελέτη με τίτλο «Η Συμφωνία που Γκρίζαρε του Αιγαίο», παρουσιάστηκε χθες το βράδυ, σε αίθουσα του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ στην Θεσσαλονίκη.

Μέσα από εξήντα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της αμερικανικής διπλωματίας, οι συγγραφείς «αναπαριστούν» την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων από το επεισόδιο των Ιμίων, τον Ιανουάριο του 1996, έως και την συμφωνία που υπέγραψαν στην Μαδρίτη στις 6 Ιουλίου του 1997, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμαν Ντεμιρέλ η οποία, όπως υποστηρίζουν «γκρίζαρε το Αιγαίο», δίνοντας ταυτόχρονα και πλούσιο παρασκήνιο.

«Το βιβλίο των Μιχάλη Ιγνατίου και Νίκου Μελέτη είναι εξόχως επίκαιρο, αποτελεί την επιτομή της εξήγησης για την σημερινή κακοδαιμονία μας, τον αυτοεγκλωβισμό μας σε μια τροχιά αναίμακτης παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας», είπε μεταξύ άλλων ο εκ των παρουσιαστών δημοσιογράφος Γιώργος Χαρβαλιάς, ενώ ο Σταύρος Τζίμας, επίσης δημοσιογράφος, υπογράμμισε την σημασία του πονήματος, των δύο συναδέλφων στην καλύτερη κατανόηση από τον αναγνώστη των ραγδαία εξελισσόμενων, δύσκολων ελληνοτουρκικών σχέσεων .

Η συζήτηση που ακολούθησε και την οποία διηύθυνε ο δημοσιογράφος Στέφανος Διαμαντόπουλος, επικεντρώθηκε στην σημερινή φάση της τουρκικής επιθετικότητας με τους ομιλητές να τονίζουν πως η όλη τακτική της Άγκυρας εξελίσσεται στη βάση οργανωμένου σχεδίου. Απαντώντας, μεταξύ άλλων, σε ερώτηση για την υπό συζήτηση (και) τούτη την περίοδο επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα δώδεκα μίλια τόνισαν πως τα ζητήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με αποφασιστικότητα και ρεαλισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

35: Το βιβλίο του Θέμη Ζανίδη για «μια ιστορία που πρέπει να ειπωθεί»

Νέο βιβλίο για τον Κάρολο και την Νταϊάνα εκθέτει τον Βασιλιά

Στην παρουσίαση του βιβλίου του Νικόλα Φαραντούρη ο Αλέξης Τσίπρας