ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ιστορία και ο πολιτισμός της Καρδίτσας στο Μουσείο Πόλης

Η ιστορία και ο πολιτισμός της Καρδίτσας στο Μουσείο Πόλης
Μουσείο Καρδίτσας
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο μουσείο της Καρδίτσας εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του στρατηγού και πρωθυπουργού Νικολάου Πλαστήρα.

Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο, απέναντι από το άλσος του Παυσιλύπου και τον μητροπολιτικό ναό. Πρόκειται για το παλιό Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε από το δήμο Καρδίτσας το 1982, με δωρεά του ζεύγους Λάμπρου & Ναυσικάς Σακελλαρίου.

Το τριώροφο κτήριο, σύμφωνα με στοιχεία του Πολιτιστικού Οδηγού που επιμελήθηκε το Μουσείο Πόλης του δήμου Καρδίτσας, αν και περιορισμένης επιφάνειας, μετά την ανακαίνιση και αναδιοργάνωση, διαθέτει αίθουσες για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, εργαστήριο συντήρησης, βιβλιοθήκη και αρχείο, χώρο για εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και πωλητήριο.

Ο επισκέπτης μπορεί να βρει εκδόσεις, έντυπο και ψηφιακό υλικό, με θέματα από την τοπική ιστορία και τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου. Υλικό που εκδόθηκε από το Μουσείο, τους Φίλους του Μουσείου, καθώς και σημαντικό υλικό που παραχωρήθηκε ευγενικά. Πυρήνα της συλλογής αποτέλεσαν τα προσωπικά αντικείμενα του στρατηγού και πρωθυπουργού Ν. Πλαστήρα, της μεγαλύτερης ιστορικής φυσιογνωμίας που ανέδειξε η πόλη τον 20ο αιώνα, τα οποία εκτίθενται αυτόνομα στον 2ο όροφο.

Η ιστορία και ο πολιτισμός της Καρδίτσας από το 15ο αιώνα, που πρωτοεντοπίζεται στις γραπτές πηγές, μέχρι σήμερα είναι το θέμα που αναπτύσσεται στους υπόλοιπους ορόφους, με έμφαση στην κοινωνική οργάνωση και την ταυτότητα της πόλης. Σύμφωνα με στοιχεία του δήμου Καρδίτσας, σκοπός του είναι να λειτουργεί ως ένα σύγχρονο μουσείο πόλης, με αντικείμενο την καταγραφή, τη μελέτη και την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της Καρδίτσας από την ίδρυσή της (το 15ο αιώνα που πρωτοεντοπίζεται στις γραπτές πηγές) ως σήμερα, με έμφαση στην κοινωνική οργάνωση και την ταυτότητα της πόλης.

Το επιστημονικό ενδιαφέρον του μουσείου καλύπτει γεωγραφικά κατά κύριο λόγο την πόλη και την περιοχή της και δευτερευόντως περιοχές, οι οποίες επηρέασαν ιστορικά την εξέλιξή της, όπως ο κάμπος ή η οροσειρά των Αγράφων. Εκτός από τον τόπο, είναι προσανατολισμένο στη δράση των Καρδιτσιωτών διαχρονικά, όπου κι αν αυτή εντοπίζεται. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στον ισόγειο χώρο του κτηρίου, στο χώρο περιοδικών εκθέσεων και Οθωμανικής συλλογής, πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Επιπλέον, η περιοδική εγκατάσταση «φωτογραφίζοντας την πόλη διαχρονικά» και το «απόκτημα του μήνα» συμπληρώνουν την εικόνα του επισκέπτη για την πόλη. Τέλος, στον ημιυπαίθριο χώρο φιλοξενείται η συλλογή με τις οθωμανικές επιτύμβιες στήλες.

Στην ιστορική και λαογραφική συλλογή που αναπτύσσεται στην αίθουσα του πρώτου ορόφου είναι η Καρδίτσα από τους οθωμανικούς χρόνους έως τις αρχές του εικοστού αιώνα, μέσα από τις επιλεγμένες όψεις της εξέλιξής της. Ο χώρος του δεύτερου ορόφου, η αίθουσα Νικολάου Πλαστήρα, είναι αφιερωμένος στον μεγάλο Καρδιτσιώτη στρατιωτικό και πολιτικό, εστιάζοντας στη ζωή, τη δράση και την προσφορά του.

Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Δρ Φωτεινή Λέκκα, επιστημονική υπεύθυνη του Μουσείου Πόλης του δήμου Καρδίτσας, «το μουσείο πόλης της Καρδίτσας έφτιαξε ένα νέο πολυφωνικό αφήγημα για την ιστορία της πόλης, βασισμένο σε αρχειακή και επιτόπια έρευνα, συνεντεύξεις, αντικείμενα. Στο μουσείο αυτό έχουν όλοι τη θέση τους: νομάδες κτηνοτρόφοι, κολλήγοι καραγκούνηδες, Εβραίοι μικροπωλητές, Οθωμανοί και Ελλαδίτες κτηματίες, απόντες και παρόντες... Η μουσειακή συλλογή που συγκροτήθηκε, καταλήγει η ίδια, υπηρετώντας συνειδητά αυτό το αφήγημα, τα τελευταία είκοσι χρόνια, έχει ξεπεράσει τα 7.500 αντικείμενα. Ο αρχικός πυρήνας της, κάπου 300 αντικείμενα, ήταν η δωρεά της συλλογής του Νικολάου Πλαστήρα, για την οποία το μουσείο έχει επιφυλάξει μια ιδιαίτερη θέση. Όχι μόνο γιατί είναι η προσωπικότητα που όλοι γνωρίζουν, αλλά γιατί αποτελεί πρόσωπο-κλειδί για την κατανόηση της Καρδίτσας στο Μεσοπόλεμο, με τις προσδοκίες, τα οράματα, τις διαψεύσεις του...».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ