Πολιτιστική ατζέντα
Πηγή: Newsbomb.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ξέρουμε πού θα πας, τι θα δεις και τι θα διαβάσεις αυτή την εβδομάδα

Η πολιτιστική ατζέντα του Newsbomb.gr είναι γεμάτη μουσική, θέατρο, σινεμά, τέχνη και βιβλία.

Το 2023 ξεκινά με δεκάδες πολιτιστικές προτάσεις για κάθε γούστο! Βγαίνουμε στην πόλη για να ακούσουμε αγαπημένους καλλιτέχνες, να δούμε αξιόλογες παραστάσεις και να απολαύσουμε πολυαναμενόμενες ταινίες! Ωστόσο, ακόμα και αν προτιμήσουμε τη ζεστασιά και την άνεση του σπιτιού, ένα ενδιαφέρον βιβλίο, είναι πάντα η καλύτερη συντροφιά.

Επιλέξαμε και σας προτείνουμε όσα θα δούμε και θα ακούσουμε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Θέατρο

Tέλειοι ξένοι, Θέατρο Αθηνά

Στο πλήρως ανακαινισμένο θέατρο Αθηνά θα δείτε τη θεατρική μεταφορά του ιταλικού κινηματογραφικού φαινομένου «Perfetti Sconosciuti» του Πάολο Τζενοβέζε, με τις ξεκαρδιστικές ανατροπές και τις απρόσμενες εξελίξεις του.

Λίγα λόγια για την ιστορία. Eπτά φίλοι, τρία ζευγάρια και ένας «ελεύθερος», συναντιούνται για γεύμα στο σπίτι ενός εκ των ζευγαριών. Αποφασίζουν να παίξουν ένα παιχνίδι. Αφήνουν όλοι τα κινητά τους στη μέση του τραπεζιού και μοιράζονται μεταξύ τους το περιεχόμενο από κάθε μήνυμα, email ή τηλέφωνο που λαμβάνουν. Μυστικά έρχονται στην επιφάνεια που διαταράσσουν την ισορροπία στις σχέσεις. Γιατί όπως είπε και ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, «Ο καθένας από εμάς έχει τρεις ζωές, μία δημόσια, μία προσωπική και μία μυστική». Και σαν να μην έφταναν οι τρεις ζωές, έχει και Πανσέληνο…

Οι πρωταγωνιστές της παράστασης «Τέλειοι Ξένοι»
Οι πρωταγωνιστές της παράστασης «Τέλειοι Ξένοι»

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Μυρτώ Αλικάκη, Ντάνη Γιαννακοπούλου, Πέτρος Λαγούτης, Δημήτρης Λιόλιος, Κατερίνα Μισιχρόνη, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Γιώργος Χρανιώτης και στον ρόλο της μικρής κόρης η Λυδία Σγουράκη. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Πέτρος Λαγούτης και Γιώργος Πυρπασόπουλος. Τη μετάφραση και θεατρική απόδοση έχει κάνει η Ελεονώρα Μελέτη.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη-Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 & 21:00, Κυριακή 19:30

Sexy Laundry, Θέατρο Κάππα

Τριάντα χρόνια μετά την τηλεοπτική τους συνύπαρξη στους θρυλικούς Απαράδεκτους, ο Σπύρος Παπαδόπουλος και η Ρένια Λουϊζίδου συναντιούνται ξανά, αυτή τη φορά στο θεατρικό σανίδι.

Το Sexy Laundry της Michele Riml, που αγαπήθηκε από το αθηναϊκό κοινό και έχει επιστρέψει δριμύτερο φέτος στο Θέατρο Κάππα, καταπιάνεται με τα αδιέξοδα των ερωτικών σχέσεων που απασχολούν εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως.

Με όπλα το χιούμορ και την ειλικρίνεια, το Sexy Laundry - μια μείξη κωμωδίας με ψυχανάλυση, μια feel-good παράσταση για τους «κουρασμένους» έρωτες που παλεύουν να αναστηθούν- βγάζει στη φόρα τα «άπλυτα» ενός γάμου και καθρεφτίζει τον ψυχισμό των ηρώων, την πάλη τους για αγάπη και ευτυχία.

Σπύρος Παπαδόπουλος και Ρένια Λουϊζίδου στο Sexy Laundry
Σπύρος Παπαδόπουλος και Ρένια Λουϊζίδου στο Sexy LaundryPanos Giannakopoulos

Ο Λάρυ και η Άλις σε ένα δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου, και με το εγχειρίδιο ΣΕΞ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ ανά χείρας, αμήχανοι, αξιοθρήνητοι και αξιολάτρευτοι, προσπαθούν να βρουν τις απαντήσεις... και το ερωτικό πάθος που έχει… ατονήσει με το πέρασμα του χρόνου.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σπύρος Παπαδόπουλος και τη μετάφραση του έργου η Νικολέτα Κοτσαηλίδου.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 19:00 (λαϊκή απογευματινή), Πέμπτη-Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 και 21:00, Κυριακή 20:00

Mπαμπάδες με ρούμι, Θέατρο Αλίκη

Η θρυλική νεοελληνική κωμωδία «Μπαμπάδες με Ρούμι» των Ρέππα - Παπαθανασίου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό πριν από 26 χρόνια.

Πρόκειται για μία αιχμηρή σάτιρα που διακωμωδεί την ελληνική κοινωνία. Φυσικά έχουν μεσολαβήσει πολλά από το 1996. Μία νέα χιλιετία ξημέρωσε και μία νέα πραγματικότητα εγκαταστάθηκε ανάμεσά μας. Ανατροπές, ματαιώσεις σχεδίων, αμέτρητα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επαναπροσδιορισμοί ζωής και πολλή αταξία.

Κι έτσι η ιστορία των 5 ανάπηρων, ανόητων, κακόμοιρων και απελπισμένων καθαρμάτων της ιστορίας κατάφερε να εισχωρήσει σε μία μπανάλ καθημερινότητα. Η Ρόη, η Βέσκα, ο Παναγιώτης, η Τζένη, ο Χρήστος και η κυρία Βάσω είναι πρόσωπα που ανήκουν στη σφαίρα του ρεαλισμού, αφού πήδηξαν έξω από τις σελίδες του έργου. Κινούμενα εγκλήματα που συναντάμε και χαιρετάμε καθημερινά, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Και τι κάνουν αυτά τα ανόητα καθάρματα στο θέατρο Αλίκη; Σερβίρουν «Μπαμπάδες με ρούμι» και δηλητήριο και όποιον πάρει ο χάρος. Τα τέσσερα εκατομμύρια που είχε κερδίσει στο τζόκερ ο μπαμπάς που πλέον έχει φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο, αναζητούν τον κληρονόμο τους. Δύο γιοί, δύο νύφες, μία γειτόνισσα φωτεινός παντογνώστης και μία εφιαλτική νοσοκόμα μιλάνε, μαλώνουν, δολοπλοκούν και κοιμούνται ήσυχοι υφαίνοντας ένα γλυκό σχέδιο αλληλοεξόντωσης.

Πρωταγωνιστούν: Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Κώστας Κόκλας, Μαρία Λεκάκη, Σοφία Βογιατζάκη και η Τζόυς Ευείδη.

Οι πρωταγωνιστές της παράστασης Μπαμπάδες με ρούμι
Οι πρωταγωνιστές της παράστασης Μπαμπάδες με ρούμιΓιώργος Καλφαμανώλης

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 19:00 (λαϊκή απογευματινή), Πέμπτη-Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 και 21:00, Κυριακή 20:00

Μουσική

Ελευθερία Αρβανιτάκη - Ελεωνόρα Ζουγανέλη μαζί στο VOX

Ομολογουμένως, η συνεργασία επί σκηνής της Ελευθερίας Αρβανιτάκη μαζί με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη είναι από τα highlights του φετινού χειμώνα. Μια σύμπραξη που προλαβαίνετε ακόμα να απολαύσετε έως τα τέλη Ιανουαρίου. Οι δύο κυρίες της ελληνικής μουσικής σκηνής, ολοκληρώνουν τον κύκλο εμφανίσεων στο VOX (Ιερά Οδός 16) με τρεις τελευταίες παραστάσεις, τα Σάββατα 14/1, 21/1 και 28/1/2023.

Ελευθερία Αρβανιτάκη - Ελεωνόρα Ζουγανέλη μαζί στο VOX
Ελευθερία Αρβανιτάκη - Ελεωνόρα Ζουγανέλη μαζί στο VOXNDP

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη στα καλύτερά της και η εκρηκτική Ελεωνόρα Ζουγανέλη «παντρεύουν» με τρόπο μοναδικό τραγούδια από το ρεπερτόριό τους, αλλά και κομμάτια άλλων καλλιτεχνών που έχουν αγαπήσει τόσο οι ίδιες όσο και το κοινό, σε ένα πρόγραμμα γεμάτο ένταση, συναίσθημα, κέφι και φυσικά αγαπημένα τραγούδια.

Γιώτα Νέγκα, Θέατρο Άλσος

Μια εμφάνιση που επίσης δεν πρέπει να χάσετε τον φετινό χειμώνα, είναι αυτή της Γιώτας Νέγκα στο Θέατρο Άλσος τις Παρασκευές (στις 21:00).

Η αγαπημένη ερμηνεύτρια βρίσκεται για πρώτη φορά στο Άλσος και επιλέγει να ρίξει φως στις «Κρυφές Γωνιές» της. Όπως έχει αναφέρει η ίδια για το πρόγραμμά της πρόκειται για «Έναν κόσμο φτιαγμένο από φως, με πολλές Κρυφές Γωνιές που περιμένουν να συστηθούν. Αυτές που θα αποκαλύψω για πρώτη φορά φέτος, στη σκηνή του Άλσους. Σε μια "χειροποίητη παράσταση", με όλα τα αντιθετικά υλικά από τα οποία είμαι φτιαγμένη».

Η Γιώτα Νέγκα στο Θέατρο Άλσος
Η Γιώτα Νέγκα στο Θέατρο ΆλσοςNDP

Με αυθεντικές ερμηνείες και τραγούδια που έχουμε όλοι αγαπήσει, με την χαρακτηριστική της φωνή και την πληθωρική της παρουσία, κατάφερε να μαγέψει το κοινό στο Θέατρο Άλσος. Σε έναν υπέροχο στρογγυλό χώρο, σε ένα πρόγραμμα διαφορετικό, προσωπικό μα και τόσο εξωστρεφές, η Γιώτα Νέγκα συστήνει κομμάτια του ερμηνευτικού της εαυτού που δεν είχαμε δει μέχρι σήμερα πλέκοντάς τα με τις υφές της που γνωρίζουμε και αγαπάμε.

Ο Χατζιδάκις συνυπάρχει στην ίδια σκηνή με την Nina Simone και η Γιώτα Νέγκα εναλλάσσει τους χρόνους, τις συναισθηματικές διαθέσεις και τις καταβολές της δημιουργώντας έναν κοινό τόπο συνάντησης: εκεί που τα συναισθήματα γεννιούνται ελεύθερα.

Τελευταία ευκαιρία να απολαύσετε τη Γιώτα Νέγκα στο Άλσος, τις Παρασκευές 20 και 27 Ιανουαρίου.

Σωκράτης Μάλαμας, Σταυρός του Νότου

Οι εμφανίσεις του Σωκράτη Μάλαμα στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου, έχουν γίνει παράδοση. Ο αγαπημένος τραγουδοποιός μόλις επέστρεψε στο γνωστό στέκι του Νέου Κόσμου, δίνοντας άλλο νόημα στα βράδια της Δευτέρας.

Σωκράτης Μάλαμας
Σωκράτης ΜάλαμαςYiannis Margetousakis

Μαζί με την Ιουλία Καραπατάκη και τον Πέτρο Μάλαμα, η εβδομάδα μας έχει το καλύτερο ξεκίνημα με τραγούδια που αγαπάμε. Μια συνάντηση που περιμέναμε καιρό και μας είχε λείψει. Το πρόγραμμα έχει όλα όσα αγαπάμε από τον Σωκράτη αλλά και επιλογές από όσα αγαπάει κι εκείνος από την ελληνική δισκογραφία και δεν έχει σταματήσει να τραγουδάει όλα αυτά τα χρόνια.

Σινεμά

H Φάλαινα (The Whale)

Η νέα ταινία του Ντάρεν Αρονόφσκι (Μαύρος Κύκνος, Μητέρα) ξεχωρίζει από τις νέες κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας.

Ο Ντάρεν Αρονόφσκι (Μαύρος Κύκνος, Μητέρα) επιστρέφει εντυπωσιακά και αποσπά μία ακόμα αξέχαστη ερμηνεία από τον πρωταγωνιστή της ταινίας του, ο οποίος έχει λάβει εγκωμιαστικές κριτικές. Αυτή τη φορά ο σκηνοθέτης επιστρατεύει τον παραγκωνισμένο Μπρένταν Φρέιζερ (Η Μούμια) και του προσφέρει όλα τα εφόδια για να παραδώσει μία σπαρακτική και καθηλωτική ερμηνεία στο διασκευασμένο για τη μεγάλη οθόνη θεατρικό του Σάμιουελ Ντ. Χάντερ.

Η Φάλαινα είναι ένα συγκινητικό, λυτρωτικό, ανθρωποκεντρικό δράμα με πρωταγωνιστή έναν αυτοκαταστροφικό παχύσαρκο άντρα που παλεύει να συμφιλιωθεί με την αποξενωμένη κόρη του και με τα λάθη του παρελθόντος.

Τον συγκλονιστικό και αγνώριστο Μπρένταν Φρέιζερ συνοδεύουν οι Σαμάνθα Μόρτον (Η Συνεκδοχή της Νέας Υόρκης) και Σέιντι Σινκ (Stranger Things).

Ένας ερημίτης καθηγητής αγγλικών που πάσχει από σοβαρή παχυσαρκία, προσπαθεί να συνδεθεί ξανά με την αποξενωμένη κόρη του, σε μία τελευταία απόπειρα να εξιλεωθεί.

Βιβλίο

Αυτή την εβδομάδα διαβάζουμε αυτοβιογραφίες! Ένα από τα πιο πολυσυζητήμενα βιβλία των ημερών είναι η πολυαναμενόμενη αυτοβιογραφία του Πρίγκιπα Χάρι με τίτλο «Ρεζέρβα» που από τις 10 Ιανουαρίου κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πεδίο. Πρόκειται για ταυτόχρονη έκδοση σε 16 γλώσσες σε όλο τον κόσμο.

Για πρώτη φορά, ο πρίγκιπας Χάρι αφηγείται τη δική του ιστορία, τη δική του αλήθεια για τη βασιλική οικογένεια και για το πώς είναι να ζεις μία ζωή ως αναπληρωματικός διάδοχος του θρόνου, ως ρεζέρβα.

Aυτοβιογραφία του Πρίγκιπα Χάρι με τίτλο «Ρεζέρβα»
«Ρεζέρβα»: H αυτοβιογραφία του Πρίγκιπα Χάρι

Πριν λίγες ημέρες επανακυκλοφόρησε το βιβλίο «Πελέ: Η αυτοβιογραφία» (εκδόσεις Πατάκη), στο οποίο ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών αφηγείται την ιστορία της εκπληκτικής ζωής του και της μοναδικής του καριέρας. Ο Πελέ γράφει με σεμνότητα και χιούμορ, αποκαλύπτει όλες τις πτυχές της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας, διηγείται τις εμπειρίες του ως πολιτικού, ως πρέσβη του αθλητισμού, ως συμβόλου μιας ολόκληρης κουλτούρας. Η αυτοβιογραφία του Πελέ είναι ένα βιβλίο που θα αγαπήσει κάθε φίλαθλος αλλά και όλοι όσοι εκτιμούν τα αληθινά ιδιοφυή πνεύματα που με τη δράση τους γράφουν Ιστορία.

Πελέ: Η αυτοβιογραφία
Πελέ: Η αυτοβιογραφία

Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου γνωστός και ως Πελέ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022. Υπήρξε ο κορυφαίος μιας γενιάς Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών που, κατά γενική ομολογία, άφησαν εποχή στο άθλημα.

Μην χάσετε...

Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στις 12:00 η Sianti Gallery (Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου, Αθήνα (Πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη), εκθέτει τα έργα του Απόστολου Χαντζαρά από την παράσταση «Αίας» του Σοφοκλή.

Θέατρο και ατελιέ γίνονται ένα και με κινητήρια δύναμη την αγάπη για τον πολιτισμό μεταφέρονται τα ζωγραφικά σκηνικά του θεάτρου στην γκαλερί με πρωταγωνιστές τα αρχετυπικά ζητήματα τόσο της ζωής όσο και της τέχνης. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να τα αποκτήσει ενισχύοντας την τέχνη, καθώς μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο «Σπίτι του Ηθοποιού».

Τα έξι μοναδικά και αυτόνομα σε κάθε παράσταση έργα του ζωγράφου Απόστολου Χαντζαρά, που αποτελούν τα σκηνικά της τραγωδίας του Σοφοκλή.

Tα έργα του Απόστολου Χαντζαρά από την παράσταση «Αίας» στην Sianti Gallery
Tα έργα του Απόστολου Χαντζαρά από την παράσταση «Αίας» στην Sianti Gallery

Διάρκεια Έκθεσης: Σάββατο 14 Ιανουαρίου – Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023.
Ώρες λειτουργίας Sianti Gallery: Τρίτη - Πέμπτη- Παρασκευή 10:00-20:00, Τετάρτη 10:00-15:00, Σάββατο 10:00-16:00, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά


Διαβάστε επίσης

Γενέθλια για τους Simpsons: Οι «προφητείες» του θρυλικού καρτούν

To «Wednesday» του Netflix είναι το νέο φαινόμενο της ποπ κουλτούρας

Ο Τεν Τεν κλείνει τα 94: Η άγνωστη σχέση του με τη... Μαρία Κάλλας

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ