βιβλία παραλία
Αέρας... μυστηρίου πάνω στην άμμο. Τα αστυνομικά βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στην παραλία
Πηγή: Pixabay
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φόνος στην άμμο: 10+1 αστυνομικά βιβλία που θα διαβάσεις στην παραλία

Ένα καλό αστυνομικό βιβλίο δεν πρέπει να λείπει από καμία βαλίτσα διακοπών ή έστω από τσάντα παραλίας.

Για πολλούς βιβλιοφάγους, ένα αστυνομικό μυθιστόρημα είναι η καλύτερη συντροφιά για την παραλία ή τις διακοπές σου. Ένα βιβλίο που θα σε κάνει να μην το αφήνεις από τα χέρια σου και θα σου κόψει την ανάσα, με τη γεμάτη σασπένς και αγωνία πλοκή, τις συνεχείς ανατροπές ή το αναπάντεχο τέλος.

Εμείς ψάξαμε, βρήκαμε, διαβάσαμε και προτείνουμε 10+1 νέα αστυνομικά βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων που θα φέρουν αέρα... μυστηρίου πάνω στην ξαπλώστρα.

Ο υποβολέας, Donato Carrisi (εκδ. Πατάκη)

Έξι ακρωτηριασμένα αριστερά χέρια, τοποθετημένα σε κυκλικό σχηματισμό, ανακαλύπτονται θαμμένα σε ένα ξέφωτο στην καρδιά του δάσους. Τα πέντε μοιάζουν να ανήκουν σε κορίτσια, ηλικίας οχτώ ως δεκατριών ετών, που εξαφανίστηκαν πρόσφατα μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Ντέμπι. Άνεκε. Σαμπίν. Μελίσα. Κάρολαϊν. Το έκτο παραμένει αδιευκρίνιστο, ενώ δεν βρίσκεται κανένα άλλο ίχνος.

Ο υποβολέας, Donato Carrisi
Ο υποβολέας, Donato Carrisi

Την υπόθεση αναλαμβάνει η νεαρή πράκτορας Μίλα Βάσκες, ειδική στα θέματα εξαφανισμένων παιδιών. Δυναμική και σίγουρη για το πώς γίνονται τα πράγματα, έχει πίσω της μια δική της τραγική ιστορία. Η Μίλα καλείται να συνεργαστεί με τον διάσημο εγκληματολόγο Γκόραν Γκαβίλα, έναν ακατάστατο και ιδιαίτερα συγκρουσιακό άνθρωπο. Οι δυο τους αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη σχέση, και, όσο περισσότερo ξετυλίγουν το κουβάρι των σκοτεινών μυστικών του δάσους, τόσο περισσότερο η ζωή του ενός μοιάζει να βρίσκεται στα χέρια του άλλου.

Δράστης φαίνεται να είναι ένας σαδιστής κατά συρροή δολοφόνος, που κατευθύνει την ομάδα στην ανακάλυψη των χαμένων νεκρών παιδιών, ένα προς ένα. Κάθε άψυχο σώμα φέρει ένα σημάδι, που καταλήγει σε «άντρες υπεράνω υποψίας», λύκους με προβιά προβάτου…

Ο άγγελος, Sandrone Dazieri (εκδ. Πατάκη)

Όταν το τρένο υψηλής ταχύτητας που εκτελεί το δρομολόγιο Μιλάνο-Ρώμη μπαίνει στον σταθμό Τέρμινι, η αστυνομία θα βρεθεί μπροστά σε μια φρικτή έκπληξη: οι επιβάτες της διακεκριμένης θέσης είναι όλοι νεκροί.

Ο άγγελος, Sandrone Dazieri
Ο άγγελος, Sandrone Dazieri

Η πρώτη που μπαίνει στο ολέθριο βαγόνι είναι η Κολόμπα Καζέλλι, αστυνομική υποδιευθύντρια με ατσάλινους μυς και εύθραυστη ψυχή. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για χτύπημα της ισλαμικής τρομοκρατίας, ενώ ακολουθεί και βίντεο στο οποίο δύο άνδρες αναλαμβάνουν την ευθύνη στο όνομα του ISIS. Η Κολόμπα παρ’ ολ’ αυτά καταλαβαίνει ότι κάτι δεν κολλάει και συνειδητοποιεί ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ζητήσει τη βοήθεια του ανθρώπου που καταφέρνει να βλέπει μέσα από την ομίχλη των ψεμάτων και της παραπλάνησης: του Ντάντε Τόρρε.

Η Κολόμπα και ο Ντάντε έχουν να μιλήσουν μήνες, από τότε που εκείνος, μετά τον θάνατο του βασανιστή του, του άντρα που ήθελε να τον φωνάζουν «ο Πατέρας», χάθηκε πίσω από τα φαντάσματά του. Πεπεισμένος ότι έχει στηθεί μια συνωμοσία σε βάρος του, έχει πέσει με τα μούτρα στην αναζήτηση των ηθικών αυτουργών πίσω από τον Πατέρα και του μυστηριώδους ατόμου που του τηλεφώνησε λέγοντας πως ήταν ο αδερφός του. Ένα άτομο στην ύπαρξη του οποίου πιστεύει μόνο αυτός...

Το τελεσίγραφο, Sebastian Fitzek (εκδ. Διόπτρα)

Μυστηριώδες, σκοτεινό, αγωνιώδες. Το πιο τρομακτικό θρίλερ του Sebastian Fitzek μέχρι σήμερα… Ένας σαδιστής δολοφόνος σκορπά τον πανικό αφήνοντας στα μελλοντικά θύματά του σημειώματα με την ακριβή ημερομηνία θανάτου τους. Έχετε φοβηθεί ποτέ σας τόσο πολύ, ώστε να νιώθετε κάθε κύτταρο του κορμιού σας να πονάει;

Το τελεσίγραφο, Sebastian Fitzek
Το τελεσίγραφο, Sebastian Fitzek

Αν ξέρεις την ώρα του θανάτου σου, έχεις κιόλας αρχίσει να πεθαίνεις… Είναι Σάββατο βράδυ, λίγο μετά τις δέκα. Ο Τζουλς Τάνμπεργκ έχει βάρδια σε μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για γυναίκες που θέλουν ν’ ακούν μια καθησυχαστική φωνή καθώς επιστρέφουν σπίτι μόνες αργά τη νύχτα, ή που τηλεφωνούν γιατί όντως κινδυνεύουν.

Ως τώρα δεν έχει υπάρξει περίπτωση που να απειλείται η ζωή κάποιας. Όμως απόψε ο Τζουλς μιλάει με την Κλάρα… Η νεαρή γυναίκα είναι τρομοκρατημένη. Πιστεύει ότι κάποιος την έχει βάλει στο στόχαστρο. Κάποιος που της έχει γράψει με αίμα στον τοίχο μια ημερομηνία: τη μέρα του θανάτου της. Κι αυτή η μέρα ξημερώνει σε λιγότερο από δύο ώρες.

Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ και άλλες ιστορίες, Edgar-Allan Poe (εκδ. Διόπτρα)

Η νέα σειρά των εκδόσεων Διόπτρα εξερευνά γραφές που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της αστυνομικής λογοτεχνίας. Οι φόνοι της οδού Μοργκ είναι μια αριστουργηματική ιστορία μυστηρίου, που θεωρείται από πολλούς το αρχέτυπο του σύγχρονου αστυνομικού μυθιστορήματος.

Στον τόμο αυτό παρουσιάζεται μαζί με δύο ακόμα ιστορίες στις οποίες πρωταγωνιστεί ο Ογκίστ Ντιπέν, Το μυστήριο της Μαρί Ροζέ και Το κλεμμένο γράμμα.
Μια τριλογία που γέννησε αμέτρητα έργα και λογοτεχνικούς ήρωες, μεταξύ των οποίων τον Σέρλοκ Χολμς, και, όπως έχει επισημάνει η Dorothy L. Sayers, «είναι σχεδόν ένα πλήρες εγχειρίδιο της θεωρίας και πράξης του αστυνομικού μυθιστορήματος».

Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ και άλλες ιστορίες, Edgar-Allan Poe
Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ και άλλες ιστορίες, Edgar-Allan Poe

Δύο γυναίκες, μητέρα και κόρη, βρίσκονται φριχτά δολοφονημένες σε ένα κτίριο της οδού Μοργκ στο Παρίσι. Το δωμάτιό τους, στον τέταρτο όροφο, ήταν κλειδωμένο. Πώς μπόρεσε ο δολοφόνος να τις προσεγγίσει; Και γιατί τους επιτέθηκε με τόσο άγριο τρόπο; Η υπόθεση κινεί το ενδιαφέρον ενός ερασιτέχνη ντετέκτιβ, του Ογκίστ Ντιπέν, που θα προσπαθήσει να λύσει το αίνιγμα με τη λογική…

Ένας κόσμος παράξενος, Λουίζ Πένι (εκδ. Μίνωας)

Η άνοιξη έφτασε και το Θρι Πάινς ξυπνά από έναν σφοδρό χειμώνα. Όσα έχουν θαφτεί δεν πρέπει να ξαναέρθουν στο φως.

Ένας κόσμος παράξενος, Λουίζ Πένι
Ένας κόσμος παράξενος, Λουίζ Πένι

Οι ζωές των Αρμάντ Γκαμάς και Ζαν Γκι Μποβουάρ αλλάζουν όταν μια παλιά υπόθεση παίρνει σάρκα και οστά. Τα παιδιά μιας δολοφονημένης γυναίκας επιστρέφουν στο Θρι Πάινς ύστερα από πολλά χρόνια. Άραγε υπάρχει χώρος για συγχώρεση; Ή μήπως εκείνα τα φριχτά τραύματα, θαμμένα για δεκαετίες, έχουν γίνει αποστήματα που τώρα είναι έτοιμα να σπάσουν;

Ταυτόχρονα η ανακάλυψη του γράμματος ενός τεχνίτη που περιγράφει τον τρόμο που έζησε χτίζοντας μια σοφίτα μεγαλώνει την ανησυχία του επιθεωρητή. Όταν αρχίζουν να μετακινούν τα τούβλα, ο Γκαμάς και ο Μποβουάρ ανακαλύπτουν ένα κόσμο γεμάτο αξιοπερίεργα πράγματα. Πολύ σύντομα θα συνειδητοποιήσουν πως σε αυτό το δωμάτιο υπάρχουν πολλά περισσότερα μυστικά από όσα αρχικά νόμιζαν, μυστικά που υπόσχονται εκδίκηση…

Θάνατος επί σκηνής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης (εκδ. Μίνωας)

Μετά από σαράντα χρόνια καριέρας, η αποχαιρετιστήρια συναυλία της μεγαλύτερης Ελληνίδας σταρ μετατρέπεται σε πύρινο εφιάλτη.

Θάνατος επί σκηνής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Θάνατος επί σκηνής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης

Ο αστυνόμος Χριστόφορος Μάρκου καλείται να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από τις απειλές, τα παρ’ ολίγον μοιραία ατυχήματα και τον τραγικό θάνατο επί σκηνής της τραγουδίστριας Νένης Βαντά στην παραλία της Βουλιαγμένης.

Τυφλωμένος από το φως των προβολέων που καλύπτουν ένα λαίμαργο σκοτάδι και ένοχα μυστικά, θα καταφέρει ο έμπειρος αστυνόμος να ξετυλίξει το κουβάρι της πρωτόγνωρης για τα ελληνικά δεδομένα υπόθεσης;

Perfect day, Romy Hausmann (εκδ. Μεταίχμιο)

Κορίτσια από έξι έως δέκα ετών εξαφανίζονται τα τελευταία χρόνια. Δέκα κορίτσια σε δεκατέσσερα χρόνια. Κόκκινες κορδέλες, δεμένες φιόγκο, δείχνουν στην αστυνομία τον δρόμο προς τα πτώματά τους. Επί δεκατέσσερα χρόνια, δεν έχει βρεθεί το παραμικρό στοιχείο για τον δράστη. Ένα βράδυ, ο διεθνούς φήμης καθηγητής φιλοσοφίας και ανθρωπολόγος Βάλτερ Λέσνιακ συλλαμβάνεται μπροστά στα μάτια της κόρης του, Ανν, ως ύποπτος για τις δολοφονίες. Αντικείμενο της επιστημονικής του μελέτης: το Κακό στον άνθρωπο. Η κατηγορία: οι δολοφονίες δέκα μικρών κοριτσιών. Η Ανν είναι βέβαιη πως έχει γίνει κάποιο λάθος. Και θα το αποδείξει. Έτσι ξεκινάει ένα ταξίδι στα πιο σκοτεινά βάθη της ανθρώπινης ψυχής…

Perfect day, Romy Hausmann
Perfect day, Romy Hausmann

Την ίδια στιγμή, η Νάταλι έχει νοικιάσει ένα σπιτάκι σε ένα μικρό χωριό στον Βαυαρικό Δρυμό. Έχει πάει εκεί μαζί με την κόρη της για να ξεφύγουν από τον βίαιο σύζυγό της και δεν έχει πολλές επαφές με τον ντόπιο πληθυσμό. Ως τη στιγμή που θα χαθεί ένα κορίτσι από το χωριό. Και αμέσως μετά, κόκκινες κορδέλες θα βρεθούν δεμένες φιόγκο στο δάσος…

Τo θέρετρο, Σάρα Πιρς (εκδ. Ψυχογιός)

Ανυπομονούσαν να βρεθούν εκεί...

Ένα ειδυλλιακό θέρετρο σε ένα νησί στις ακτές της Αγγλίας υπόσχεται την απόλυτη χαλάρωση. Αλλά το ίδιο το νησί, γνωστό και ως Ο Βράχος του Θεριστή, έχει ένα σκοτεινό παρελθόν. Εκεί έδρασε κάποτε ένας σίριαλ κίλερ.

Tώρα δεν μπορούν να φύγουν...

Μια νέα γυναίκα βρίσκεται νεκρή κάτω από το περίπτερο της γιόγκα. Φαίνεται ότι ο θάνατός της προκλήθηκε από μια ατυχή πτώση. Όμως η ντετέκτιβ Έλιν Γουόρνερ ανακαλύπτει ότι το θύμα δεν ήταν ένοικος του θερέτρου· δεν έπρεπε να είναι καν στο νησί.

Θα έκαναν τα πάντα για να αποδράσουν...

Καθώς ο χρόνος κυλά, η Έλιν ξεσκεπάζει ολοένα περισσότερα μυστικά. Και όταν κάποιος άλλος από την παρέα πνίγεται σε μια κατάδυση με μπουκάλες, η Έλιν υποψιάζεται ότι οι θάνατοι αυτοί δεν είναι απλώς ατυχήματα. Αλλά γιατί να στοχοποιήσει κάποιος τους ενοίκους σε αυτό το πολυτελές θέρετρο;

Τo θέρετρο, Σάρα Πιρς
Τo θέρετρο, Σάρα Πιρς

Η ντετέκτιβ Γουόρνερ πρέπει να βρει τον δολοφόνο πριν επαναληφθεί η ιστορία του νησιού.

Οι περισσότεροι έρχονται εδώ για να χαλαρώσουν, κάποιος όμως έχει έρθει για να πάρει εκδίκηση.

Η Μαύρη Λύκαινα, Juan Gómez - Jurado (εκδ. Κλειδάριθμος)

Η Μαύρη Λύκαινα είναι ένα καταιγιστικό θρίλερ αλλά ταυτόχρονα και ένα βαθιά πολιτικό μυθιστόρημα με κινηματογραφική πλοκή. Εκατομμύρια πωλήσεις σε 42 χώρες – Αναμένεται να μεταφερθεί σε τηλεοπτική σειρά από το Amazon Prime.

Η Μαύρη Λύκαινα, Juan Gómez - Jurado
Η Μαύρη Λύκαινα, Juan Gómez - Jurado

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή της Αντόνια Σκοτ. Η Αντόνια Σκοτ δεν φοβάται κανέναν. Παρά μόνο τον ίδιο της τον εαυτό. Αλλά υπάρχει κάποιος πιο επικίνδυνος από αυτόν. Κάποιος που θα μπορούσε να τη νικήσει. Η Μαύρη Λύκαινα πλησιάζει ολοένα και περισσότερο. Και η Αντόνια, για πρώτη φορά, είναι τρομαγμένη.

Ο Γρίφος του Κακού, Chris Carter (εκδ. Bell)

Η δέκατη υπόθεση του ντετέκτιβ Ρόμπερτ Χάντερ είναι μια κατάβαση στην κόλαση του μυαλού του πιο Διαβολικού σίριαλ κίλερ που εμπνεύστηκε ο νούμερο ένα συγγραφέας αστυνομικών θρίλερ, Κρις Κάρτερ.

Ο Γρίφος του Κακού, Chris Carter
Ο Γρίφος του Κακού, Chris Carter

Κάθε ιστορία έχει μια αρχή…

Γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο, ως συγκάτοικοι. Δύο από τα πιο λαμπρά μυαλά που αποφοίτησαν ποτέ από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Συναντήθηκαν και πάλι, ως αντίπαλοι, στο Κουάντικο της Βιρτζίνια. Ο Ρόμπερτ Χάντερ ήταν πια ο επικεφαλής της Μονάδας Υπερβίαιων Εγκλημάτων της Αστυνομίας του Λος Άντζελες. Ο Λούσιεν Φόλτερ ο πιο αιματοβαμμένος και επικίνδυνος σίριαλ κίλερ που είχε αντιμετωπίσει ποτέ το FBI.

Τώρα, μετά από τριάμισι χρόνια στην απομόνωση, ο Λούσιεν κατάφερε να δραπετεύσει. Και είναι οργισμένος. Το μόνο που σκεφτόταν όλα αυτά τα χρόνια ήταν η εκδίκηση. Αυτός που ευθυνόταν για τη φυλάκισή του πρέπει να πληρώσει, πρέπει να υποφέρει. Αυτός… είναι ο Ρόμπερτ Χάντερ. Και τώρα έφτασε επιτέλους για τον Λούσιεν η στιγμή να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό του.

Γιατί κάθε ιστορία πρέπει να φτάνει σε ένα τέλος…

Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με φόνο, Κώστας Θ. Καλφόπουλος (εκδ. Καστανιώτη)

Τα λαϊκά νουάρ διηγήματα του Κώστα Θ. Καλφόπουλου μοιάζουν να βγαίνουν από τις κιτρινισμένες και ιλουστρασιόν σελίδες των οικογενειακών περιοδικών μιας άλλης εποχής ή από ταινίες του παλιού, ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου.

Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με φόνο, Κώστας Θ. Καλφόπουλος
Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με φόνο, Κώστας Θ. Καλφόπουλος


Ανάμεσα στις γραμμές τους, σαν ολογράμματα, προβάλλουν ο αστυνόμος Μπέκας και ο επιθεωρητής Μαιγκρέ την «αποφράδα μέρα» της 21ης Απριλίου 1967, ο Γιάννης Διακογιάννης φευγαλέα, τα ΒΙΠΕΡ, που κατέκλυζαν τα περίπτερα τη δεκαετία του ’70, μια κίτρινη εσάρπα τον φοβερό μήνα Αύγουστο του 1968, το Αμβούργο, γκρίζο και βροχερό όπως στον Αμερικανό φίλο του Βέντερς, τα λαϊκά κορίτσια των 70s, ένα φονικό παράξενο καλοκαίρι στην Κρήτη, μαζί και μια διαφορετική ληστεία στην Αθήνα τη μέρα του μεγάλου τελικού Άγιαξ-Παναθηναϊκού το 1971.

Γραμμένα σε μια περίοδο έξαρσης του αναγεννημένου «είδους», τα διηγήματα του βιβλίου συνομιλούν με την παράδοση του αμερικανικού, κυρίως, νουάρ, εκεί όπου συνυφαίνονται οι μοίρες των ηρώων με τον έρωτα, την πόλη και τον θάνατο. Παράλληλα, συνδέουν το λαϊκό μοτίβο με το ποπ στοιχείο, όπως αυτά αναδεικνύονται σταδιακά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 στη νεοελληνική εκδοχή της καταναλωτικής κοινωνίας.

Ένα ταξίδι σε μια Ελλάδα φωτεινή και σκοτεινή συνάμα, λαϊκή αλλά και νουάρ.

Διαβάστε επίσης

Μεγάλη Ελλάδα: Έτσι ήταν οι σπουδαίες αρχαιοελληνικές πόλεις - Εκπληκτικές 3D αναπαραστάσεις

Έφτασε ο απόλυτος οδηγός: Αυτά είναι όλα τα ψάρια των ελληνικών θαλασσών!

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ