ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τι λέει ο Έλληνας «Ιντιάνα Τζόουνς» για το σκάνδαλο με το Βρετανικό Μουσείο

Τι λέει ο Έλληνας «Ιντιάνα Τζόουνς» για το σκάνδαλο με το Βρετανικό Μουσείο
Eurokinissi

Δύσκολα θα βρεθούν οι κλεμμένες αρχαιότητες του Βρετανικού Μουσείου, σύμφωνα με τον Έλληνα «Ιντιάνα Τζόουνς», Χρήστο Τσιρογιάννη.

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης, ο αρχαιολόγος με ειδίκευση στα διεθνή κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας, επικεφαλής της ομάδας έρευνας παράνομων αρχαιοτήτων στην έδρα της UNESCO, τονίζει πως «ο βασιλιάς είναι γυμνός», καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί ασφάλειας των γλυπτών.

«Το γεγονός ότι συνέβη στο Βρετανικό Μουσείο, σε ένα από τα μεγαλύτερα, γνωστότερα, πλουσιότερα, καλύτερα φυλασσόμενα τουλάχιστον θεωρητικά, αποκαλύπτει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός» είπε ο κ. Τσιρογιάννης.

Μάλιστα τη στιγμή που οι έρευνες είναι σε εξέλιξη προκειμένου να εντοπιστούν περισσότερα κλοπιμαία, ο αρχαιολόγος αναφέρει ότι η διαδικασία αυτή μπορεί αποκαλύψει μεγαλύτερο αριθμό κλοπιμαίων αντικειμένων. «Φαίνεται ότι υπήρχαν και ελληνική προέλευσης αντικείμενα» πρόσθεσε.

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης παρατήρησε πως «το γεγονός ότι δεν έχουν δημοσιοποιήσει ακόμα έναν ακριβή κατάλογο αντικειμένων που έχουν ήδη ταυτίσει, και ενώ η καταμέτρηση και έλεγχος συνεχίζεται, είναι πρωτοφανές».

Εξαιρετικά δύσκολος ο εντοπισμός των ελληνικών θησαυρών

Ανάμεσα στις χιλιάδες κλεμμένες αρχαιότητες, φαίνεται να βρίσκονται και αρκετές ελληνικές, όπως Μυκηναϊκοί θησαυροί, που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ.. Σύμφωνα με τον καθηγητή αρχαιολογίας, είναι δύσκολο να εντοπιστούν καθώς «μπορούν να βρίσκονται οπουδήποτε στον πλανήτη, δεδομένου ότι τουλάχιστον ένας μεγάλος αριθμός, η πλειοψηφία τους σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναφορές, έχει κινηθεί μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας θα μπορούσε μέσω του υπολογιστή του να εισέλθει και να δει τα αντικείμενα που προσφέρονται προς πώληση».

Ο Σερ Μαρκ Τζόουνς νέος προσωρινός διευθυντής

Ως νέος προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου ψηφίστηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο ο Σερ Μαρκ Τζόουνς.

Ο Τζόουνς, πρώην διευθυντής του Μουσείου Victoria & Albert έχει υποστηρίξει την κοινή χρήση των Γλυπτών του Παρθενώνα με την Ελλάδα.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι ο Σερ Μαρκ Τζόουνς έλαβε την ομόφωνη έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου για να γίνει ο Προσωρινός Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου. Ο Mark είναι ένας από τους πιο έμπειρους και σεβαστούς ηγέτες μουσείων στον κόσμο και θα προσφέρει την ηγεσία και το κράτημα που χρειάζεται το Μουσείο αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.

Προτεραιότητες του Τζόουνς θα είναι η επιτάχυνση της καταλογογράφησης των αντικειμένων που όπως αποκαλύφθηκε δεν είναι καταγεγραμμένα, «να βελτιώσει την ασφάλεια» του Μουσείου αλλά και να αποκαταστήσει το κύρος του Μουσείου που έχει πληγεί από την αποκάλυψη της μεγαλύτερης κλοπής που έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία του.