πολιτιστική ατζεντα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική ατζέντα Newsbomb.gr: Το ιστορικό Θέατρο Λυκαβηττού, ο Manu Chao και οι «Vikings»

Επιτέλους, το Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού ανοίγει ξανά τις πόρτες του! Τα ραντεβού μας με την τέχνη και οι προτάσεις διασκέδασης για αυτή την εβδομάδα. 

Ο Σεπτέμβριος στην Αθήνα είναι άκρως μουσικός, με πλήθος συναυλιών και μουσικών παραστάσεων να γεμίζουν μουσικές και μελωδίες κάθε γωνιά της πόλης. Από αυτή την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου ανηφορίζουμε ξανά -μετά από 15 χρόνια- στον πιο όμορφο λόφο της πόλης! Το ιστορικό Θέατρο Λυκαβηττού ανοίγει ξανά τις πόρτες του, πλήρως ανακαινισμένο, ξαναμπαίνοντας στον πολιτιστικό χάρτη της πρωτεύουσας! Την έναρξη της νέας εποχής του αγαπημένου μας θεάτρου θα κάνει ο Σταύρος Ξαρχάκος με μια μεγάλη sold out συναυλία.

Μουσική

Σταύρος Ξαρχάκος, Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Το πλήρως ανακατασκευασμένο και ανακαινισμένο Θέατρο Λυκαβηττού ανοίγει ξανά τις πόρτες του μετά από 15 χρόνια σιωπής, με μια μεγάλη συναυλία του κορυφαίου μας συνθέτη, Σταύρου Ξαρχάκου. Η συναυλία πραγματοποιείται την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου και είναι ήδη sold out.

Η συναυλία που θα σημάνει τη νέα εποχή πολιτιστικής δραστηριότητας του Δημοτικού Θέατρου Λυκαβηττού, θα αποτελέσει παράλληλα και την επιστροφή του Σταύρου Ξαρχάκου στο θέατρο μετά από 45 χρόνια.

Σταύρος Ξαρχάκος
Ο σπουδαίος Σταύρος Ξαρχάκος ανεβαίνει ξανά στον Λυκαβηττό

Ο Σταύρος Ξαρχάκος θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «Γιορτή στον Λυκαβηττό» συνοδεία πολυμελούς ορχήστρας, η οποία θα αποδώσει κορυφαίες στιγμές της καριέρας του σε νέες ενορχηστρώσεις. Μαζί τους θα βρίσκονται οι: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μανώλης Μητσιάς, Ηρώ Σαϊα, και Ζαχαρίας Καρούνης.

Όλα τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για τις ανάγκες των πληγέντων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, σύμφωνα με απόφαση του Δήμου Αθηναίων.

Πυξ Λαξ, Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Οι Πυξ Λαξ μάς καλούν να ανέβουμε και πάλι στο λόφο για δύο βραδιές, 16 και 21 Σεπτεμβρίου. Η πορεία των Πυξ Λαξ συνδέεται άρρηκτα με τον ίδιο το λόφο του Λυκαβηττού και έχει συνδυαστεί με θρυλικές συναυλίες τους. Η μπάντα ξεκίνησε να δίνει εκεί συναυλίες το 1996 και κατέγραψε πολλαπλές sold out εμφανίσεις στο Λυκαβηττό. Με αποκορύφωμα τα πέντε συνεχή sold out το 2000.

Hauser, Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Το «κακό» παιδί - και ιδρυτικό μέλος - του μουσικού διδύμου των 2Cellos, γνωστός απλά ως HAUSER, θα επισκεφθεί την Αθήνα στο πλαίσιο της περιοδείας του με τίτλο Rebel with a Cello, όχι για μία αλλά για δύο συναυλίες (19-20/09) στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού εγκαινιάζοντας και εκείνος με τη σειρά του την επαναλειτουργία του ιστορικού θεάτρου με τον πιο «ανατρεπτικό» μουσικό τρόπο!

Wardruna, Ηρώδειο

Κατεβαίνουμε από το λόγο για να βρεθούμε κάτω από την Ακρόπολη, όπου στο Ηρώδειο θα απολαύσουμε τους Νορβηγούς Wardruna. Το συγκρότημα-φαινόμενο που έγινε διάσημο από την πολύ επιτυχημένη σειρά «Vikings», θα βρεθεί για πρώτη φορά στο εμβληματικό Ωδείο στις 21 Σεπτεμβρίου για μια από τις σπάνιες συναυλίες του. Αξίζει να αναφερθεί πως οι Wardruna τραγουδούν στα αρχαία νορβηγικά και χρησιμοποιούν μουσικά όργανα από το μακριά χαμένο παρελθόν της Βόρειας Ευρώπης, όπως κέρατα κατσίκας, φλάουτα, άρπα στόματος, κρουστά από κόκκαλα ελαφιού, ενω δεν λείπουν οι ήχοι δέντρων, βράχων, νερού και άλλων στοιχείων της φύσης.

Νίκος Πορτοκάλογλου - Ρένα Μόρφη, Ποδηλατοδρόμιο ΟΑΚΑ

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, η Ρένα Μόρφη και ο Βύρων Τσουράπης θα βρίσκονται στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ για μια μεγάλη συναυλία στήριξης στους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Η συναυλία που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής θα έχει ελεύθερη είσοδο και σκοπό έχει τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους συνανθρώπους μας που βιώνουν πολύ δύσκολες μέρες από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Νίκος Πορτοκάλογλου - Ρένα Μόρφη
Νίκος Πορτοκάλογλου - Ρένα ΜόρφηΝίκος Ραζής

Γκόραν Μπρέγκοβιτς, Θέατρο Άλσος

Ο διάσημος συνθέτης Γκόραν Μπρέγκοβιτς με την εκρηκτική και ζωντανή του παρουσία επί σκηνής, τους ξεσηκωτικούς βαλκανικούς ρυθμούς και με όλες τις τεράστιες επιτυχίες του έρχεται για μία μοναδική βραδιά στο Θέατρο Άλσος, την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου.

Γιώργος Νταλάρας, Θέατρο Άλσος

Μία μοναδική συναυλία θα δώσει και ο Γιώργος Νταλάρας στο Θέατρο Άλσος την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου.

Μαζί του θα είναι οι ταλαντούχοι καλλιτέχνες Ασπασία Στρατηγού και Αλέξανδρος Τζουγανάκης που τον συνόδευσαν στην πρόσφατη sold out περιοδεία του στην Αυστραλία και την Ευρώπη.

Στο καλοκαιρινό Θέατρο Άλσος θα παρουσιάσει ένα μοναδικό πρόγραμμα με καινούργια τραγούδια και τραγούδια σταθμούς από την πλούσια δισκογραφία του και τη συνεργασία του με τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες.

Πάνος Μουζουράκης, Βεάκειο Θέατρο

Ο ανατρεπτικός Πάνος Μουζουράκης θα παρουσιάσει μια ξεχωριστή μουσική παράσταση γεμάτη εκπλήξεις, την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά. Από την εμφάνισή του δεν θα λείψουν αγαπημένες επιτυχίες του από την προσωπική του δισκογραφία όπως τα «Μπερδεμένος», «Αυτή Είναι Η Ζωή», «Φίλα Με Ακόμα», «Έπαθα Αγάπη», καθώς και αγαπημένα διαχρονικά τραγούδια άλλων καλλιτεχνών αλλά και πολλές ανατρεπτικές μουσικές «εκπλήξεις».

Στο Βεάκειο Θέατρο θα απολαύσουμε επίσης τον Νίκο Πορτοκάλογλου και τη Ρένα Μόρφη σε μια συναυλία αλληλεγγύης (20/09) και την Τάνια Τσανακλίδου (16/09).

Locomondo, Faliro Summer Theater

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου κατεβαίνουμε νότια, δίπλα στη θάλασσα για να νιώσουμε ακόμα το καλοκαίρι και να χορέψουμε σε ρυθμούς reggae, ska, latin παρέα με τους ξεσηκωτικούς Locomondo που γιορτάζουν είκοσι χρόνια συναυλιών.

Manu Chao, Μονή Λαζαριστών Θεσσαλονίκη - Υπαίθριο Θέατρο ΕΗΜ Ιωάννινα

Ο χαρισματικός καλλιτέχνης, ακτιβιστής Manu Chao έρχεται στα Ιωάννινα μαζί με τους μουσικούς του για μια ξεχωριστή ακουστική συναυλία το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στο Υπαίθριο Θέατρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών. Λίγες ημέρες μετά, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου ο Many Chao θα δώσει μια συναυλία στον ανοιχτό χώρο της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη.

Θέατρο

Βατράχια του Αριστοφάνη

Τα Βατράχια του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Έφης Μπίρμπα, έχουν επιστρέψει στην Αθήνα μετά από ένα καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα με σημαντικό σταθμό το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Τη διανομή συμπληρώνει μια εξαιρετική ομάδα ερμηνευτών: Άρης Σερβετάλης, Μιχάλης Σαράντης, Αργύρης Ξάφης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μαίρη Μηνά, Έκτορας Λιάτσος, Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Νάνσυ Μπούκλη και Κυριάκος Σαλής.

Το αθηναϊκό τους tour αυτή την εβδομάδα, περιλαμβάνει τους σταθμούς: Θέατρο Νταμάρι - Αλίκη Βουγιουκλάκη - Βριλήσσια (15/09), Δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής» - Ηλιούπολη (16-17/09), Δημοτικό Θέατρο "Αλέξης Μινωτής" - Αιγάλεω (18/09), Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη - Βύρωνας (19-20/09),

Σινεμά

Γάμος αλά Ελληνικά 3 (My Big Fat Greek Wedding 3)

Με την υπογραφή της σεναριογράφου και σκηνοθέτριας, Νία Βαρντάλος, η παγκόσμια επιτυχία Γάμος αλά ελληνικά, επιστρέφει στις οθόνες, σε καινούριες, περιπετειώδεις στιγμές. Απολαύστε τα μέλη της οικογένειας Πορτοκάλος, που έρχονται στην Ελλάδα για να συναντήσουν συγγενείς, σε ένα διασκεδαστικό, αλλά και νοσταλγικό ταξίδι γεμάτο από αγάπη, αναποδιές και ανατροπές.

Βιβλίο

To Κορίτσι με το Σαλιγκάρι, Πηνελόπη Κουρτζή

«To Κορίτσι με το Σαλιγκάρι» της Πηνελόπης Κουρτζή είναι το βιβλίο στο οποίο βασίζεται η νέα σειρά της ΕΡΤ1, «Η Παραλία»

Το κοινωνικό, αισθηματικό συγγραφικό θρίλερ των 368 σελίδων κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2021 από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Ένα μυθιστόρημα για ένα κορίτσι, που πίστευε πως η μεγαλύτερη ελευθερία της καρδιάς είναι να μπορεί να ανήκει, και για ένα αγόρι, που δεν μπορούσε να ερωτευτεί. Στην πιο ξέγνοιαστη παραλία του κόσμου, τα φημισμένα Μάταλα. Κάτω από τον μοναδικό ήλιο της Κρήτης, με τον αέρα της Αφρικής να φυσάει στο Λιβυκό Πέλαγος, διώχνοντας μακριά τις ιστορίες της τότε καθωσπρέπει κοινωνίας.

To Κορίτσι με το Σαλιγκάρι
To Κορίτσι με το Σαλιγκάρι της Πηνελόπης Κουρτζή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

«Σε θέλω δικό μου. Δεν αντέχω πια να σε μοιράζομαι. Προτιμώ να μη σε έχω καθόλου αν δεν ανήκεις μόνο σε εμένα».

Ο τόνος ήταν απολογητικός, η φράση απλή και χιλιοειπωμένη. Όμως καμία δεν είχε τολμήσει να του το πει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Αλλά του το είπε. Εκείνη. Το κορίτσι με το σαλιγκάρι.

Έφτασε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού από το Λονδίνο στις 26 Μαρτίου του 1969. Έφτασε κρατώντας στη χούφτα της ένα μικρό, πληγωμένο σαλιγκάρι. Και από εκεί, πάντα με το μικρό σαλιγκάρι προστατευμένο στην κλειστή παλάμη της, πήγε στα Μάταλα. Εκεί όπου της είχαν υποσχεθεί ότι βρισκόταν ο παράδεισος της φύσης. Και των χίπηδων. Στα Μάταλα, τον παράδεισο της ελευθερίας. Και της Τζόνι Μίτσελ. Και του Χάρι. Προπαντός του Χάρι. Έμεινε μέχρι τον Μάιο του 1969, περιμένοντας, μαζί με τα παιδιά των λουλουδιών από όλο τον κόσμο, το καλοκαίρι της αγάπης. Μα αυτό δεν ήρθε ποτέ... Γιατί εκείνο τον Μάιο έγινε ό,τι έγινε.

Μην χάσετε

Art Athina 2023, Ζάππειον Μέγαρο

Η Art Athina, η μεγαλύτερη εικαστική διοργάνωση γιορτάζει φέτος τα 30 της χρόνια και επιστρέφει πιο πλούσια από ποτέ. Η Art Athina θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως και τις 17 Σεπτεμβρίου 2023 και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στη φετινή επετειακή διοργάνωσή της θα φιλοξενήσει συνολικά 67 χώρους τέχνης από την Ελλάδα και εννέα χώρες του εξωτερικού. Επίσης, το πρόγραμμά της περιλαμβάνει παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερώματα, συζητήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις.


Διαβάστε επίσης

Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς στο Νewsbomb.gr: «Ένα ταξίδι στο Κάμα Σούτρα, ο τίτλος της ζωής μου»

To Θέατρο Λυκαβηττού αποκαλύπτεται: Το timelapse που δείνει την εντυπωσιακή μεταμόρφωσή του

Σταύρος Ξαρχάκος: Στους πληγέντες από τις πλημμύρες τα έσοδα της συναυλίας στον Λυκαβηττό


Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ