Hλίας Βαλάσης
Ο Ηλίας Βαλάσης είναι ένας απολαυστικός και χειμαρρώδης τύπος, που μπορεί να σε εκπλήξει με κάθε αποστομωτική του απάντηση
Πηγή: Εβίτα Σκουρλέτη
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Ηλίας Βαλάσης στο Newsbomb.gr: «Το κοινό χειροκροτά τη δουλειά μας, όχι εμάς»

Πρωταγωνιστής στα «Μαθήματα Κωμωδίας», στα «Αξύριστα Πηγούνια», στο «Προξενιό της Ιουλίας», ο Ηλίας Βαλάσης είναι ένα ανήσυχο πνεύμα που πρέπει να γνωρίσεις

Ισορροπεί μοναδικά ανάμεσα σε κωμωδία και δράμα, λατρεύει το θέατρο ενώ τολμά να εισβάλει στον φωτογενές κόσμο της τηλεόρασης. Για εκείνον, άλλωστε, η αναγνωρισιμότητα είναι ένα κομμάτι που έχει αγκαλιάσει αλλά όχι για τους λόγους που πολλοί θα περίμεναν! Ο Ηλίας Βαλάσης είναι ένας απολαυστικός και χειμαρρώδης τύπος, που μπορεί να σε εκπλήξει με κάθε αποστομωτική του απάντηση. Με αφορμή τις παραστάσεις «Μαθήματα Κωμωδίας» και «Αξύριστα Πηγούνια» ανοίγει τα χαρτιά του, μιλά για όλα και ξεκαθαρίζει τα πάντα…. με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Πώς προέκυψε η υποκριτική στη ζωή σου; Ξεκίνησες από το Πολεμικό Ναυτικό, σωστά;

Ναι, ήμουν στο Πολεμικό Ναυτικό. Κάποιο άτομο από το «Θέατρο των Αλλαγών» μού είπε ότι πρέπει να ασχοληθώ με την υποκριτική. Πάντα μου το έλεγαν, καθώς μπορούσα εύκολα να κάνω τον χαρούμενο, τον λυπημένο, τον θυμωμένο. Μπορούσα να υποκριθώ καταστάσεις. Το ήξερα από μικρός… Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι, όταν συμμετείχα ως παιδί σε παράσταση του σχολείου, ένιωσα σαν να είμαι στο φυσικό μου περιβάλλον. Τότε, βέβαια, δεν μπορούσα να το δω ως μέλλον.

Ηλίας Βαλάσης
«Μάζευα τα λεφτά από τις δουλειές που έκανα, πλήρωνα τα μαθήματα και άρχισα να παίρνω το βάπτισμα του πυρός στο θέατρο»

Και πώς ήρθαν τα μαθήματα υποκριτικής;

Μετά από πολλά χρόνια, λοιπόν, μετά την παρότρυνση του προαναφερθέντος ατόμου, πήγα στο «Θέατρο των Αλλαγών» για μάθημα. Από την πρώτη στιγμή αισθάνθηκα ότι βρίσκομαι σπίτι μου! Αναρωτήθηκα τι έκανα τόσα χρόνια… Δεν ήταν εύκολα εκείνα τα χρόνια. Μάζευα τα λεφτά από τις δουλειές που έκανα, πλήρωνα τα μαθήματα και άρχισα να παίρνω το βάπτισμα του πυρός στο θέατρο. Συνεχίστηκε για πολλά χρόνια όλο αυτό, με την ευχή ότι κάποια στιγμή το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα.

Κι έγινε!

Μετά από 14 χρόνια και πολλή δουλειά, τα κατάφερα. Αυτός ο χώρος είναι πολύ δύσκολος και θέλει αυταπάρνηση. Αν και από την πρώτη στιγμή που πήγα στα μαθήματα μού έλεγαν όλοι ότι δεν τα χρειάζομαι, εγώ ήθελα να επενδύσω σε αυτό. Θεωρώ ότι και ο πιο ταλαντούχος άνθρωπος να είσαι, πρέπει να διδαχτείς πράγματα. Επίσης πρέπει να δουλέψεις σκληρά και να φας τα χαστούκια σου. Έτσι, είναι το σύμπαν φτιαγμένο. Είναι μία δύσκολη δουλειά, που απευθύνεσαι στις ψυχές των ανθρώπων. Πρέπει να είσαι απόλυτα σωστός και αυτό έρχεται με πολλή δουλειά.

Ποια είναι η συμβουλή, που δίνεις πλέον στα νέα παιδιά;

Όπως λέει ο Θοδωρής Αθερίδης στην παράσταση «Μαθήματα Κωμωδίας»: «Ο ηθοποιός βάζει τον θεατή να επικοινωνήσει με το μυαλό του». Εννοώ ότι λόγια μπορεί να λέμε όλοι μας, τα λόγια από την ψυχή μας όμως είναι δύσκολη υπόθεση.

O Ηλίας Βαλάσης συμμετέχει στην παράσταση «Μαθήματα Κωμωδίας»
O Ηλίας Βαλάσης συμμετέχει στην παράσταση «Μαθήματα Κωμωδίας»Γιώργος Καλφαμανώλης

Τι σημαίνουν για εσένα τα «Μαθήματα Κωμωδίας»;

Πρόπερσι, βλέποντας αυτή την κωμωδία -αρχικά ως θεατής γιατί μπήκα στον δεύτερο χρόνο της παράστασης- μού τράβηξε το ενδιαφέρον. Πήγα τρεις φορές. Προσπαθούσα να καταλάβω τι συμβαίνει σε αυτό το κείμενο. Ο Θοδωρής Αθερίδης είναι ένας μαέστρος. Έχει κεντήσει την κωμωδία με το δράμα μαζί, σε τέτοιο επίπεδο που έχει ενώσει έξυπνα δύο κόσμους. Ο κόσμος σε κάθε ατάκα γελάει, παράλληλα όμως υποβόσκει ένα δράμα ενός ανθρώπου που χάνει τη ζωή του. Είναι ένα καταπληκτικό σενάριο, ο Θοδωρής είναι μαγικός ως επαγγελματίας αλλά κυρίως ως άνθρωπος…

Παράλληλα, πρωταγωνιστείς στα «Αξύριστα Πηγούνια», σε μία παράσταση που αποθεώνεται από κοινό και κριτικούς…

Ο Γιάννης Τσίρος είναι ένας συγγραφέας με εκπληκτική πένα. Γράφει μέσα από το μεδούλι της ύπαρξής του και σπάει κόκαλα. Από μόνο του το έργο είναι αριστούργημα. Εμείς έχουμε καταθέσει τη ψυχή μας και όλα αυτά έχουν κάνει την παράσταση να διανύει τον τρίτο χρόνο φοβερής επιτυχίας.

Ποιο είναι για εσένα το πιο επίκαιρο μήνυμα που περνά;

Αυτό το έργο αφυπνίζει, ταράζει, καθρεφτίζει. Το μήνυμά της παράστασης είναι «ξύπνα»… «Αν επιτρέψεις στον εαυτό σου να κοιμηθεί χωρίς αρχές, η σκοτεινή πλευρά σου θα σε εξαφανίσει», είναι από τα βασικά μηνύματα.

Ο Ηλίας Βαλάσης στα «Αξύριστα Πηγούνια»
Ο Ηλίας Βαλάσης στα «Αξύριστα Πηγούνια»Εβίτα Σκουρλέτη

Φέτος, όμως, κρατάς και έναν ρόλο στη σειρά του ALPHA «Το Προξενιό της Ιουλίας». Πώς είναι αυτή η εμπειρία;

Στην τηλεόραση δεν έχω κάνει πολλές δουλειές, όμως αυτή η σειρά είναι εξαιρετική. Μου δίνει δύναμη θα μπορούσα να πω. Ο κόσμος με σταματά και μού λέει ότι περιμένουμε να σε δούμε και να χαθούμε στο μυαλό σου. Κάνω με «τρέλα» τις σκηνές μου…

Η τηλεόραση είναι ένας τελείως διαφορετικό μέσο από το θέατρο για έναν ηθοποιό…

Ακριβώς! Παρατηρώ τα πάντα στις τηλεοπτικές μου δουλειές και έχω καταλήξει σε ένα συμπέρασμα: το αποτέλεσμα στην τηλεόραση μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο όταν εσύ είσαι πανέτοιμος και έχεις δουλέψει πολύ. Εννοώ ότι στο γυαλί μπορείς να «κόψεις», να «ράψεις» μία σκηνή. Έχεις τον σκηνοθέτη συνεχώς από πάνω σου. Όταν, λοιπόν, παραθέτει ο ηθοποιός μία τρομερή δουλειά, το αποτέλεσμα απογειώνεται.

Σε ενδιαφέρει το κομμάτι της αναγνωρισιμότητας;

Όποιος πει όχι, είναι ψεύτης. Πρέπει να δεις όμως τι σημαίνει για εσένα αναγνωρισιμότητα. Αν σημαίνει το να σου λένε μπράβο ή να σε κοιτάζουν στον δρόμο και να σε αναγνωρίζουν, είναι ο λάθος τρόπος. Αναγνωρισιμότητα για εμένα είναι να σε κοιτάζει κάποιος και να χαμογελά γιατί έχει πάρει κάτι δυνατό από εσένα. Τη δουλειά μας χειροκροτά ο κόσμος, όχι εμάς.

Πώς είσαι ως πατέρας;

Ήλιος αγάπης αλλά και αυστηρός. Η κοινωνία μας είναι πολύπλευρη. Σημασία έχει τι θα επιλέξεις να δουν και να ακούσουν τα παιδιά σου. Μέσα στο σπίτι μας τα παιδιά δεν έχουν ακούσει μία βρισιά. Κοινωνούν κάθε εβδομάδα από την ημέρα που ξεκίνησαν τη ζωή τους, βλέπουν την κοινωνία της εκκλησίας και του Θεού, συναναστρέφονται με άλλα παιδιά που έχουν αγάπη. Όλα τα εναύσματα και τις πληροφορίες των κακών κειμένων που παίρνουν, από το σχολείο για παράδειγμα, μπορούν πλέον και τις απορρίπτουν.

Πώς θα περιέγραφες τη σύζυγό σου;

Είναι ένας άγγελος… Γυναίκα, μάνα, σύντροφος, απεριόριστης δύναμης! Την σέβομαι απεριόριστα…

Φαίνεσαι ένας άντρας που αγαπάς τα παιδιά και τη γυναίκα σου… Σε ενόχλησαν το ότι κάποιοι σε χαρακτήρισαν σεξιστή στην TV με αφορμή κάποιες δηλώσεις σου;

Ξέρεις πόσο στεναχωρήθηκα που κάποιοι άνθρωποι βέβηλα ανέφεραν το όνομα της γυναίκας μου, ενώ εγώ το λέω και λιώνω; Λυπάμαι πολύ που αυτοί οι άνθρωποι πληρώνονται για να βεβηλώνουν. Η δουλειά τους υποτίθεται είναι δημοσιογραφική στην TV, αλλά δεν ξέρουν τι λένε…

Διαβάστε επίσης

Πέντε σειρές που προσπάθησαν να γίνουν τα ελληνικά «Φιλαράκια»

Ο Νίκος Γκέλια στο Newsbomb.gr: Το «Ναυάγιο», το Netflix και η οικογένεια

Φόρτσα… μυθοπλασία! Οι τηλεοπτικές σειρές που ήρθαν για να σαρώσουν

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ