ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου: Οι ελληνικές ταινίες της τελευταίας τετραετίας με 3 ευρώ

Φόνισσα
Η Φόνισσα με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, μεταξύ των ταινιών που θα μπορείτε να δείτε
Marilena Anastasiadou

Το ελληνικό σινεμά γιορτάζει στις 26 Μαρτίου. Θα μπορείτε να παρακολουθήσετε ελληνικές ταινίες της τελευταίας τετραετίας με μόλις 3 ευρώ

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) γιορτάζει το ελληνικό σινεμά στις 26 Μαρτίου 2024. Εκείνη την ημέρα, οι κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας θα προβάλλουν ελληνικές ταινίες των τελευταίων τεσσάρων ετών με τιμή εισιτηρίου 3 ευρώ.

Η πρωτοβουλία αυτή του ΕΚΚ θέλει να υπογραμμίσει ότι η ελληνική ταινία και η ελληνική αίθουσα οφείλουν να συνυπάρξουν σε μια εποχή δομικών αλλαγών για την κινηματογραφική διανομή σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε μια συγκυρία διεθνούς καταξίωσης των Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών. Συγχρόνως θέλει να ενισχύσει και την σκοτεινή αίθουσα, ένας χώρος πολιτισμού που δοκιμάζεται πανευρωπαϊκά. Σκοπός του ΕΚΚ είναι η προβολή της ελληνικής ταινίας σε ένα διευρυμένο κοινό, το οποίο το ελληνικό σινεμά έχει αποδείξει πως μπορεί να το συγκινήσει.

Ταινίες όπως η «Φόνισσα», τα «Μαγνητικά πεδία» ή ο «Καπετάν Μιχάλης» ακόμα πιο πρόσφατα, αποτελούν ενθαρρυντικά μηνύματα μετά πανδημία. Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των εισιτηρίων της περασμένης χρονιάς ήταν 7.883.000, από αυτά τα 590.000 αφορούν ελληνικές ταινίες(8% επί του συνόλου), τα 1.458.500 αμιγώς ευρωπαϊκές ταινίες (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, που αποτελούν το 40,5% του ευρωπαϊκού συνόλου) και τα 5.276.000 ταινίες αμερικανικών στούντιο. Ενδεικτική επίσης είναι η εικόνα στην κορυφή του box office: στην πρώτη θέση βρέθηκε η «Barbie» (465.000), στη δεύτερη το «Οπενχάιμερ» (426.000) και στην τρίτη η «Φόνισσα».

Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου

Στη δράση μπορούν να συμμετέχουν όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας οι οποίες έχουν άδεια λειτουργίας σε ισχύ. Το κόστος της επιδότησης της δράσης ανέρχεται σε 290.000 €. Kάθε αίθουσα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ταινίες μεγάλου μήκους, παραγωγής της περιόδου 2020 – 23, ανεξαρτήτως εάν αυτές έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΚΚ, μέσω διανομέων ή παραγωγών, αν η ταινία δεν έχει τύχει διανομής. Στη δεξαμενή των ταινιών προστίθενται οι μικρού μήκους ταινίες και τα ντοκιμαντέρ που παρήχθησαν ή ενισχύθηκαν από τα Ειδικά Προγράμματα Covid-19 του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΚΚ.

Διαβάστε επίσης

Στην πρεμιέρα της «Φόνισσας»: «Και ο Παπαδιαμάντης θα έβαζε την υπογραφή του στην ταινία»

Στα γυρίσματα της «Φόνισσας»: Οι πρωταγωνιστές μιλούν για την ταινία

Ο Αιμίλιος Χειλάκης είναι ο «Καπετάν Μιχάλης» του Καζαντζάκη στο επίσημο τρέιλερ της ταινίας