ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αναγνωρίστηκε η μυστηριώδης γυναίκα από το εξώφυλλο του ομώνυμου άλμπουμ των Black Sabbath

Αναγνωρίστηκε η μυστηριώδης γυναίκα από το εξώφυλλο του ομώνυμου άλμπουμ των Black Sabbath

Ο φωτογράφος πίσω από το εξώφυλλο των Black Sabbath, Keith "Keef" Macmillan, μίλησε για τη φωτογραφία, αποκαλύπτοντας τελικά την ταυτότητα της γυναίκας

Το περασμένο Σαββατοκύριακο συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από το ντεμπούτο ομότιτλο άλμπουμ του 1970 των Black Sabbath. Ο εμβληματικός δίσκος έφερε ένα εξίσου εμβληματικό εξώφυλλο, το οποίο εμπνέει τον κόσμο του metal ήχου μέχρι σήμερα.

Ο φωτογράφος πίσω από το εξώφυλλο, Keith "Keef" Macmillan, μίλησε για τη φωτογραφία, αποκαλύπτοντας τελικά την ταυτότητα της γυναίκας στην εικόνα.

Η γυναίκα που εμφανίζεται στο εξώφυλλο των Black Sabbath είναι η Louisa Livingstone. Η Livingstone ήταν περίπου 18 ετών τότε και εργαζόταν ως μοντέλο.

«Ήταν ένα φανταστικό μοντέλο», περιγράφει ο Macmillan. «Ήταν αρκετά μικροκαμωμένη, πολύ, πολύ συνεργάσιμη. Ήθελα κάποιον μικροκαμωμένο γιατί απλώς έδινε στο τοπίο λίγο μεγαλύτερη μεγαλοπρέπεια. Έκανε όλα τα άλλα να φαίνονται μεγάλα», πρόσθεσε ο φωτογράφος.

Για την τοποθεσία, ο Macmillan επέλεξε τον νερόμυλο Mapledurham του 15ου αιώνα στο Oxfordshire, περίπου 80 λεπτά με το αυτοκίνητο από το Λονδίνο. Στην τελική εικόνα, η Livingstone απεικονίζεται ως μια φιγούρα που μοιάζει με μάγισσα, ντυμένη στα μαύρα, που στέκεται ανάμεσα σε δέντρα μπροστά από ένα απόκοσμο λευκό κτίριο.

«Σήμερα είναι πολύ πιο εκσυγχρονισμένο, ωραιοποιημένο και τουριστικό σημείο», περιγράφει ο Macmillan. «Τότε, ήταν ένα αρκετά υποβαθμισμένο και αρκετά τρομακτικό μέρος. Το μέρος είχε μια απόκοσμη αίσθηση.»

Ο Macmillan αποφάσισε να χρησιμοποιήσει υπέρυθρο φιλμ της Kodak, που συνήθως χρησιμοποιείται για αεροφωτογράφηση. Για να καταφέρει να «πιάσει» το υπέρυθρο φως ξεκίνησαν τις λήψεις όσο το δυνατόν νωρίτερα. Στη συνέχεια, ο Macmillan έκανε «κάτι αλχημείες για να αποκτήσει αυτό το ελαφρώς σκοτεινό, σουρεαλιστικό, μαγικό συναίσθημα». Έβρασε και πάγωσε το φιλμ για να γίνει κοκκώδες και απροσδιόριστο.

Η Livingstone αναγνωρίστηκε πρόσφατα. Μιλώντας για την εικόνα θυμήθηκε: «Έπρεπε να σηκωθώ περίπου στις τέσσερις η ώρα το πρωί, ή κάτι τέτοιο». «Ήταν ένα από αυτά τα πολύ κρύα αγγλικά πρωινά», συνέχισε. «Θυμάμαι ότι ο Keith έριχνε επιπλέον ξηρό πάγο, πετώντας το στη λίμνη, και αυτό δεν φαινόταν να λειτουργεί πολύ καλά, έτσι χρησιμοποίησε μια μηχανή καπνού».

Ο Macmillan έφερε μαζί του ένα βαλσαμωμένο κοράκι και μια πραγματική μαύρη γάτα. Ο Macmillan λέει ότι η Livingstone κρατά τη γάτα στο τελευταίο πλάνο, αν και η ίδια η Livingstone δεν θυμάται τη γάτα.

«Όταν είδα το εξώφυλλο, σκέφτηκα ότι ήταν αρκετά ενδιαφέρον. Σκέφτηκα ότι αυτή εδώ η γυναίκα θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε», είπε η Livingstone.