ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κοζάνη: Χρυσά μακεδονικά στεφάνια στο αρχαιολογικό μουσείο

Κοζάνη: Χρυσά μακεδονικά στεφάνια στο αρχαιολογικό μουσείο

Τα χρυσά στεφάνια της Μακεδονίας (η περιοχή του αρχαίου ελληνικού κόσμου που «έδωσε» και εξακολουθεί να «δίνει» στις ανασκαφές της, τον μεγαλύτερο ίσως αριθμό μετάλλινων στεφανιών, τα οποία χρονολογούνται από τα μέσα του 4ου έως τα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ.) ταξιδεύουν και εκτίθενται στην Αιανή της Κοζάνης.

«Χρυσοί στέφανοι εκ Μακεδονίας» είναι ο τίτλος της φωτογραφικής έκθεσης, η οποία εγκαινιάζεται αύριο (Κυριακή) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.

Αντικείμενα που γοητεύουν κοινό και αρχαιολόγους τα χρυσά στεφάνια αν και εντοπίζονται κυρίως σε τάφους, δεν είναι ταφικά αντικείμενα. Χρησιμοποιούνταν και στην πραγματική ζωή, σε τελετές - μυστήρια (πολιτικού, διοικητικού ή θρησκευτικού τύπου) ιδιωτικού ή δημόσιου χαρακτήρα.

Στεφάνια με φύλλα κισσού, μυρτιάς, δρυός, μυρτιάς, ελιάς, διακοσμημένα με καρπούς και άνθη, κοσμούσαν κεφαλές ανδρών και παιδιών σε ιδιαίτερες ή σημαντικές στιγμές της ζωής τους, σε θρησκευτικές τελετές δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα, σε επετειακά και αθλητικά γεγονότα, σε συμπόσια, και συνόδευαν τους κατόχους τους στη μεταθανάτια κατοικία τους.

Το ακριβό υλικό της κατασκευής τους αποτελούσε ένδειξη ευμάρειας, κοινωνικής τάξης και αξιωμάτων. Με την αφθονία των πολύτιμων μετάλλων της Μακεδονίας, οι καλλιτέχνες δημιούργησαν κατά τον 4Ο αι. π.Χ. εξαιρετικές συνθέσεις σε χρυσό, επιχρυσωμένο χαλκό και σπανιότερα σε άργυρο.

Τα στεφάνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (το μουσείο διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές χρυσών στεφανιών παγκοσμίως, καθώς μετά και τις ανασκαφές των τελευταίων χρόνων στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, (ο αριθμός τους ξεπερνά τα 25) φωτογραφήθηκαν από τον φωτογράφο Ορέστη Κουράκη κατά το χρονικό διάστημα από το 2007- 2011 με αφορμή διάφορες εκθέσεις.

Η έκθεση υπό τον ίδιο τίτλο έχει φιλοξενηθεί ήδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, στην Κύπρο, και στο ΑΠΘ (Από το 2012 μέχρι σήμερα) .
Την έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής, συνδιοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, το Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Κυριακή 01/03 στις 11 π.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής και θα ακολουθήσει ημερίδα με εισηγήσεις της διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Πολυξένης Αδάμ Βελένη με θέμα «Χρυσά στεφάνια Μακεδονίας από το αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης» καθώς και του φωτογράφου των εκθεμάτων κ. Ορέστη Κουράκη με θέμα : ««Η λάμψη του χρυσού μέσα από τον φωτογραφικό φακό».

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά (8π.μ-3μ.μ τις καθημερινές και 8π.μ-6μ.μ τα Σαββατοκύριακα) ως και τις 15 Απριλίου.

Σχετικές ειδήσεις