SOCIAL MEDIA

Dusty Springfield: H Google τιμάει τη σπουδαία Βρετανίδα τραγουδίστρια

Dusty Springfield
Η Dusty Springfield
AP Photo

Dusty Springfield: Το σημερινό Doodle της Google είναι αφιερωμένο στη τραγουδίστρια, εισηγμένη στο Rock & Roll Hall of Fame, Dusty Springfield.

Η Ντάστι Σπρίνγκφιλντ, έγινε γνωστή για το πλούσιο ρεπερτόριό της και την ικανότητά της να υπηρετεί με την ίδια αφοσίωση διαφορετικά είδη μουσικής.

Η Μέρι Ίζομπελ Κάθριν Μπέρναντετ Ο’ Μπράιεν, όπως ήταν το πλήρες όνομά της Dusty Springfield, γεννήθηκε στο Λονδίνο, στις 16 Απριλίου 1939. Η καριέρα της διήρκεσε περί τις τέσσερις δεκαετίες και γνώρισε τεράστια επιτυχία, ενώ έγινε σύμβολο του στιλ των «Swinging Sixties» και αναγνωρίζεται διεθνώς ως μια από τις κορυφαίες τραγουδίστριες της ποπ και ροκ σκηνής, όλων των εποχών.

Από νωρίς φάνηκε η κλίση της προς τη μουσική. Μαζί με τον αδερφό της Ντίον ηχογράφησαν την πρώτη τους συνεργασία και προς το τέλος της δεκαετίας του 1950 άρχισαν να τραγουδούν μαζί σε live. Το 1958 εντάχθηκε στο γυναικείο γκρουπ «Lana Sisters». Στη συνέχεια, πάντως, άλλαξε το όνομά της σε Dusty Springfield και ένωσε και πάλι τις δυνάμεις της με τον αδερφό της στο συγκρότημα «Springfields».

Το 1963 η μπάντα διαλύθηκε και τότε άνοιξε τα φτερά της ακολουθώντας σόλο καριέρα. Η πρώτη επιτυχία ήρθε λίγο καιρό μετά και πιο συγκεκριμένα το 1964 με το τραγούδι «I Only Want To Be With You», που έφτασε στο Νο. 4 των charts στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Νο. 12 στις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια… σάρωσε με τα κομμάτια «Some of Your Lovin», «Little by Little» και «You Don’t Have To Say You Love Me».

Το 1968, πάντως, όταν και άρχισε η συνεργασία της με την Atlantic Records και τον παραγωγό Τζέρι Γουέξλερ, η καριέρα της… απογειώθηκε καθώς τότε κυκλοφόρησε το θρυλικό άλμπουμ «Dusty in Memphis» όπου τραγούδησε το «Son of a Preacher Man». Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ίδια. Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ εκτροχίασαν την πορεία της αν και συνέχισε να ηχογραφεί στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970. Σ’ εκείνη του 1980, πάντως, αναδύθηκε εκ νέου στο διεθνές στερέωμα συμμετέχοντας σε δουλειές των «Pet Shop Boys».

Άφησε την τελευταία πνοή της στις 2 Μαρτίου του 1999 έπειτα από «μάχη» με τον καρκίνο. Η εισαγωγή της στο Rock & Roll Hall of Fame πραγματοποιήθηκε, με τη βοήθεια του φίλου της Έλτον Τζον, δύο εβδομάδες μετά τον θάνατό της, ενώ οι «The Rolling Stones» τη θεωρούν την καλύτερη Βρετανίδα τραγουδίστρια ποπ όλων των εποχών.

Το doodle της Google για την Dusty Springfield

Τιμούμε την Dusty SpringfieldGoogle

Τι είναι τα doodles

Τα doodles δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου. Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.