SOCIAL MEDIA

Άλαν Πάτον: Η Google τιμά τον Νοτιοαφρικανό συγγραφέα και ακτιβιστή

Άλαν Πάτον: Η Google τιμά τον Νοτιοαφρικανό συγγραφέα και ακτιβιστή

Τα 115 χρόνια από τη γέννηση του συγγραφέα και ακτιβιστή Άλαν Πάτον γιορτάζει με το σημερινό της doodle η Google.

Ποιος είναι όμως ο Alan Paton;

Ο συγγραφέας και ακτιβιστής της Νότιας Αφρικής Άλαν Πάτον εισήγαγε τον κόσμο στη ζωή του στην προπαρικανική Νότια Αφρική, χωρίς φόβο να μιλήσει ενάντια στον φυλετικό διαχωρισμό αυτοπροσώπως και μέσω των βιβλίων του και να διαδώσει το παγκόσμιο franchise και τη μη βία.

Γεννημένος στην επαρχία Natal (σήμερα KwaZulu-Natal), ο νεαρός Paton υποβλήθηκε σε εκτεταμένη σωματική τιμωρία, η οποία οδήγησε στη διαχρονική αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μορφή αυταρχισμού και σωματικής τιμωρίας. Αργότερα, ως διαχειριστής του Diepkloof Reformatory για νέους μαυροαφρικανούς παραβάτες, ανέπτυξε ένα αμφιλεγόμενο αλλά συμπονετικό σύστημα μεταρρύθμισης που περιλάμβανε ανοιχτούς κοιτώνες, εργάζονταν έξω από τους τοίχους των φυλακών και επισκέψεις στο σπίτι.

Το doodle της Google

alan patons 115th birthday 5383574449553408 2x

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Paton περιόδευσε εγκαταστάσεις διορθωτικών μεταρρυθμίσεων σε όλο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια των οποίων άρχισε να γράφει το «Cry, the Beloved Country». Το βιβλίο δημοσιεύθηκε το 1948 - ειρωνικά το ίδιο το έτος κατά το οποίο το απαρτχάιντ ήταν επίσημα θεσμοθετημένο, ξεκινώντας τέσσερις δεκαετίες φυλετικού διαχωρισμού στη Νότιο Αφρική. Το μεγαλύτερο έργο του είναι μια συγκινητική ιστορία της φυλετικής αδικίας, του ανθρώπινου πόνου και της λύτρωσης, καθώς δύο πατέρες καταλήγουν να συμφωνούν με την απώλεια των γιων τους - μία τυχαία δολοφονία και η άλλη, το ατυχές θύμα του.

Το σημερινό Doodle απεικονίζει τον Paton σε μια βόλτα με το τρένο (για το οποίο φέρεται να έλαβε έμπνευση για να γράψει την Cry, την αγαπημένη χώρα) και γιορτάζει τα 115α γενέθλια ενός οραματιστή που έκανε πολλά για να αγωνιστεί για βασικές ανθρώπινες αρχές αγάπης, μη βίας και ισότητας.

Σχετικές ειδήσεις