ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το μέλλον στις τηλεπικοινωνίες είναι εδώ: Η COSMOTE έφερε πρώτη το 5G στην Ελλάδα!

Το μέλλον στις τηλεπικοινωνίες είναι εδώ: Η COSMOTE έφερε πρώτη το 5G στην Ελλάδα!

Μια νέα σελίδα στις τηλεπικοινωνίες ξεκίνησε, καθώς το δίκτυο 5G, το Ίντερνετ του μέλλοντος, είναι εδώ και το έφερε πρώτη στην Ελλάδα η COSMOTE, με ταχύτητες που ήδη ξεπερνούν το 1Gbps σε συγκεκριμένες περιοχές.

Το δίκτυο κινητής COSMOTE άλλωστε είναι το μεγαλύτερο στη χώρα μας και φροντίζει πάντα να προσφέρει τη δυνατότητα στους συνδρομητές του να επωφελούνται πρώτοι από τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας. Άλλωστε η πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G, αναμένεται να αγγίξει το 50% έως το τέλος του 2021 που σημαίνει ότι 1 στους 2 Έλληνες θα μπορούν να απολαμβάνουν τις αξεπέραστες δυνατότητές του.

Ποιοι μπορούν να απολαμβάνουν το COSMOTE 5G

Οι συνδρομητές της COSMOTE σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας έχουν ήδη πρόσβαση στο COSMOTE 5G. Εφόσον κάποιος βρίσκεται σε περιοχή κάλυψης και διαθέτει συσκευή 5G πιστοποιημένη στο δίκτυο COSMOTE, τότε συνδέεται αυτόματα στο δίκτυο COSMOTE 5G. Αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη δυνατότητα υπάρχει στις συσκευές Apple iPhone 12 mini, Apple iPhone 12, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12 Pro Max, Samsung Galaxy S20 Ultra, Xiaomi Mi10T Pro, Xiaomi Mi10T, Xiaomi Mi10T Lite, Xiaomi Mi10 Pro, Xiaomi Mi10. Άμεσα αναμένεται ακόμα περισσότεροι κατασκευαστές να ενσωματώσουν αυτή τη δυνατότητα στις συσκευές τους, ενώ αυτές θα πιστοποιούνται σταδιακά στο δίκτυο COSMOTE, ώστε να παρέχουν πρόσβαση στο COSMOTE 5G.

Αξίζει να τονιστεί πως η πρόσβαση στο 5G αφορά σε όλους τους συνδρομητές της COSMOTE, ιδιώτες ή επιχειρήσεις και δεν επιφέρει καμία επιπλέον χρέωση, ανεξαρτήτως του προγράμματος (συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο, καρτοκινητή) που διαθέτουν ήδη με την εταιρεία. Όσον αφορά στα ταξίδια στο εξωτερικό, σε χώρες όπου υπάρχει η υποδομή για δίκτυο 5G, η COSMOTE έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με εθνικά δίκτυα, για παροχή 5G roaming στους πελάτες της σε επιλεγμένες χώρες της Ε.Ε., ενώ η διαθεσιμότητα 5G roaming θα επεκταθεί σύντομα και σε περισσότερες χώρες – η Ελλάδα εξάλλου είναι αυτή τη στιγμή μία από τις λίγες χώρες του κόσμου όπου έχει ξεκινήσει η χρήση 5G.

Οι ασύλληπτες δυνατότητες του COSMOTE 5G

Είναι γεγονός πως, σε συγκεκριμένες περιοχές, ήδη οι μέγιστες ταχύτητες του COSMOTE 5G ξεπερνούν το 1Gbps, ενώ σταδιακά θα βελτιώνονται οι ταχύτητες mobile Internet και οι χρόνοι απόκρισης (latency) του δικτύου: Είναι χαρακτηριστικό πως στην πλήρη του ανάπτυξη, το 5G θα επιτρέπει μέγιστες ταχύτητες που θα φτάνουν έως και τα 10Gbps, με τον χρόνο απόκριση (latency) να κινείται γύρω στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου και με ταυτόχρονη αξιοπιστία επικοινωνίας στο 99,999%. Τότε ακριβώς, το δίκτυο θα μπορεί να εξυπηρετεί έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, αλλάζοντας πλήρως τα δεδομένα του mobile Internet, όπως το γνωρίζουμε έως σήμερα. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί πως η πλήρης ανάπτυξη των δυνατοτήτων του COSMOTE 5G θα γίνει με την ενσωμάτωση του νέου φάσματος συχνοτήτων, έπειτα από τη δημοπρασία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Η τεχνολογία 5G είναι μία από τις ταχύτερες και πιο αξιόπιστες τεχνολογίες που έχει αναπτύξει η ανθρωπότητα και εκτιμάται πως εν πολλοίς θα αλλάξει όχι μόνο το Ίντερνετ, αλλά και τον τρόπο που επικοινωνούμε, που εργαζόμαστε, που διασκεδάζουμε – ουσιαστικά, τον τρόπο που ζούμε με καινοτόμες εφαρμογές που θα απογειώσουν την καθημερινότητα όλων. «Το 5G, το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, είναι εδώ και το φέρνει πρώτη στην Ελλάδα η COSMOTE. Με το δίκτυο 5G κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προς την Κοινωνία των Gigabit. Το COSMOTE 5G θα επεκτείνεται και θα βελτιώνεται συνεχώς, ενώ το νέο φάσμα συχνοτήτων θα μας βοηθήσει να “ξεδιπλώσουμε” τις απεριόριστες δυνατότητές του. Εξελίσσουμε σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής στη χώρα, για να μπορούν αύριο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να κάνουν όλα όσα δεν είχαν ποτέ φανταστεί. Με την τεχνολογία και την καινοτομία, φτιάχνουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Ο Όμιλος ΟΤΕ στηρίζει τη νέα ψηφιακή εποχή στην Ελλάδα

Με την εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5ης γενιάς, ο Όμιλος ΟΤΕ στηρίζει έμπρακτα τη δυναμική πορεία της Ελλάδας στη νέα ψηφιακή εποχή, πιστεύοντας στη δυνατότητα της χώρας να αποτελέσει σημαντικό κόμβο υψηλής τεχνολογίας. Παράλληλα, συνεχίζει με την υλοποίηση τεχνολογικών υποδομών και έργων ICT, που σχεδιάζονται και υλοποιούνται σταθερά και με προοπτική, ώστε ο Όμιλος ΟΤΕ να πρωτοπορεί στη μετάβαση της χώρας και των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας. Ο Όμιλος ΟΤΕ εξάλλου, έχει ανακοινώσει και έχει δεσμευθεί σε ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τετραετία στη χώρα μας, ένα πλάνο το οποίο κινείται κατά κύριο λόγο γύρω από τα δίκτυα 5G και FTTH.

Η πρώτη βιντεοκλήση με δίκτυο 5G στην Ελλάδα

Τις υπηρεσίες 5ης γενιάς εγκαινίασε στη χώρα μας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που πραγματοποίησε την πρώτη βιντεοκλήση μέσω δικτύου 5G με τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Η βιντεοκλήση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο της συνάντησής τους με τον CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, Tim Höttges, την επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, Dominique Leroy και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ. Εκτός από την βιντεοκλήση πραγματοποιήθηκαν και τεστ ταχυτήτων mobile internet, όπου οι ταχύτητες του COSMOTE 5G ξεπέρασαν το 1Gbps.

Η Ελλάδα προχωρά δυναμικά στη νέα ψηφιακή εποχή και ο Όμιλος ΟΤΕ είναι αρωγός σε αυτή τη διαδρομή προς το αύριο. Ήδη, με το COSMOTE 5G οι συνδρομητές COSMOTE είναι οι πρώτοι που απολαμβάνουν υπηρεσίες 5ης γενιάς στα smartphones τους, ενώ το μέλλον των τηλεπικοινωνιών γίνεται πραγματικότητα και στη χώρα μας.